1/3/13

Ομιλία του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου κατά την τελετή παραλαβής του Υπουργείου 01/03/2013

Σας ευχαριστώ όλους για τη φιλική και εγκάρδια υποδοχή. Ευχαριστώ τόσο τον προκάτοχό μου όσο και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου για τα καλά τους λόγια και για τις σημαντικές τους επισημάνσεις, τις οποίες λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη.
Θέλω επίσης –και με αυτή την ευκαιρία– να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, για την τιμή που μου έκανε να μου εμπιστευθεί το νευραλγικής σημασίας Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.


Φίλες και φίλοι,
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έλαβε από τους πολίτες εντολή να υλοποιήσει το όραμα και τον στόχο του για δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους. Ενός κράτους ευέλικτου, αποτελεσματικού και φιλικού προς τον πολίτη. Ενός κράτους ανάπτυξης και ευημερίας.
Για να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας τα πιο πάνω αγαθά και υπηρεσίες, η δικαιοσύνη και η ασφάλεια αποτελούν από τις βασικότερες, αν όχι τις βασικότερες, προϋποθέσεις. Και αυτή είναι η δική μας δουλειά και υποχρέωση.
Έχουμε ευθύνη
• για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου και την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης. • για τη διαφύλαξη του δικαιώματος των πολιτών να απολαμβάνουν έννομη προστασία από τα δικαστήρια.
Είναι αδιανόητο σε μια δημοκρατία, το κράτος να μην συμμορφώνεται άμεσα και να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις των δικαστηρίων.
Γι’ αυτό θα προχωρήσουμε άμεσα με την προώθηση νομοσχεδίου, το οποίο ήδη έχει ετοιμαστεί, στη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης του κράτους, όπως σε σύντομο και καθορισμένο χρονικό διάστημα συμμορφώνεται πλήρως με τις ακυρωτικές αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Την ίδια ώρα, με θεσμικές αλλαγές θα επιταχυνθεί αποφασιστικά η απονομή της δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, με την ανασύσταση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τη δημιουργία Διοικητικού Δικαστηρίου, με πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, αλλά και τριτοβάθμια δικαιοδοσία. Ήδη, το νομοσχέδιο για το Διοικητικό Δικαστήριο είναι έτοιμο για να τεθεί ενώπιον του Υπουργείου για μελέτη.
Επιπλέον, προτείνεται η δημιουργία Δικαστηρίου διεθνών εμπορικών διαφορών και η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για τις διεθνείς εμπορικές διαιτησίες, που θα συμβάλουν στην ανάδειξη της Κύπρου ως κέντρου διεθνών διαιτησιών για επίλυση διαφορών εμπορικού και βιομηχανικού τομέα μεταξύ κρατών και εταιριών.
Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνεργάτες,
Για να πετύχουμε, πρέπει ταυτόχρονα να ανασχεδιάσουμε την οργάνωση της Αστυνομίας, ώστε να την καταστήσουμε πιο αποτελεσματική απέναντι στις αυξημένες και διαφοροποιημένες ανάγκες της εποχής.
Πρέπει να κρατήσουμε και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τα καλά στοιχεία της Αστυνομίας μας, να καλύψουμε κενά και αδυναμίες όπου υπάρχουν, να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα. Να αποκεντρώσουμε εξουσίες μέσω συγχώνευσης τμημάτων και να αναβαθμίσουμε το Αρχηγείο αποδίδοντάς του έναν καθαρά επιτελικό και συντονιστικό ρόλο. Να αναπτύξουμε τις διευθυντικές δεξιότητες των στελεχών της αστυνομικής δύναμης και να αναβαθμίσουμε περαιτέρω την εκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση των μελών της. Καλούμαστε να αξιοποιήσουμε πλήρως και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλο το υπάρχον δυναμικό.
Προϋπόθεση επιτυχίας της δύσκολης προσπάθειας που αναλαμβάνουμε, αποτελεί η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς την Αστυνομία και η συμφιλίωση του αστυνομικού με τον πολίτη και την κοινωνία. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος από την πρώτη στιγμή. Βασική προτεραιότητά μας είναι η επίδειξη μηδενικής ανοχής σε κρούσματα απειθαρχίας και η θεσμική θωράκιση της Αστυνομίας κατά της διαφθοράς. Πρόληψη του εγκλήματος Στόχος μας είναι η αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και ειδικότερα των κλοπών, διαρρήξεων, εγκλήματα τα οποία δυστυχώς αυξάνονται κατακόρυφα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε. Ο ανασχεδιασμός και η ενίσχυση της κοινοτικής αστυνόμευσης και οι συχνές περιπολίες σε κεντρικά σημεία των πόλεων και σε μικρές γειτονιές, είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που καλούμαστε να λάβουμε ή να ενισχύσουμε.
Στόχος μας είναι ασφαλώς και η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, μέσα από την εξάλειψη των αιτιών που το δημιουργούν.
Στόχοι υπάρχουν για όλα τα τμήματα ή πεδία δράσης του Υπουργείου. Για την Πυροσβεστική και το Σωφρονιστικό μας σύστημα, για τα ναρκωτικά, την προστασία των ανηλίκων και τη βία στην οικογένεια.
Σκοπεύω να ασχοληθώ συστηματικά και να παρακολουθώ όλα τα τμήματα του Υπουργείου. Γι’ αυτό θέλω να σημειώσω τη σημασία που αποδίδω και στο Κρατικό Αρχείο, το οποίο οφείλουμε να προστατεύσουμε με τη θεσμική κατοχύρωση. Οφείλουμε, παράλληλα, μέσα από θεσμοθετημένη διαδικασία, να παραχωρήσουμε στον πολίτη το δικαίωμα πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα. Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη ετοιμαστεί νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στο Υπουργείο τις επόμενες ημέρες για περαιτέρω μελέτη.
Φίλες και φίλοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες,
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξελέγη στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποσχόμενος επίσης τη δημιουργία ενός κράτους δικαίου, αξιοπρέπειας και σεβασμού, που θα αντικρίζει τον πολίτη ισότιμα, στη βάση των αναγκών και των δικαιωμάτων του και όχι στη βάση των γνωριμιών και των προσβάσεών του. Δεσμεύτηκε ενώπιον ολόκληρου του λαού, να ενεργεί και να συμπεριφέρεται ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς διακρίσεις και μεροληψίες.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτές οι αρχές και αυτοί οι άξονες πολιτικής θα ισχύσουν και στο Υπουργείο. Θέλουμε ένα Υπουργείο, μιαν Αστυνομία, μιαν Πυροσβεστική, όπου οι άξιοι και οι ικανοί θα τυγχάνουν αναγνώρισης και θα ανταμείβονται.
Η σημερινή μας συνάντηση δεν προσφέρεται για πολλά λόγια. Στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε ένα δημιουργικό διάλογο για παρουσίαση και ανάλυση στόχων και προτεραιοτήτων και για καταγραφή προβλημάτων, αναγκών, αλλά και εισηγήσεων.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στόχος μου είναι η στενή και αγαστή συνεργασία με όλους. Πάντα θα είμαι στη διάθεσή σας για να ακούσω σκέψεις, προβληματισμούς και εισηγήσεις. Απαίτησή μου είναι η σκληρή και μεθοδική δουλειά, με μοναδικό γνώμονα την υλοποίηση του έργου που μας ανέθεσαν οι πολίτες.