6/2/13

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ




ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ


ΑΡ. 26/13                                                                                   ΗΜΕΡ.: 06.02.13


1.  Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή απονομής «του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2011», στο Προεδρικό Μέγαρο – 5.2.13
Βρίσκομαι και φέτος μαζί σας για να απευθύνω χαιρετισμό στην 31η τελετή απονομής του «Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2011».

Η αναγνώριση και η επιβράβευση των προσπαθειών των Κυπρίων επιχειρηματιών για την αύξηση των εξαγωγών, τόσο των βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων όσο και των υπηρεσιών, αποτελεί τη φιλοσοφία με την οποία θεσμοθετήθηκε το 1982 το συγκεκριμένο βραβείο.

Το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών συμβάλλει, θεωρώ, τα μέγιστα στην επιχειρηματική άμιλλα και συνάμα μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον κυπριακό βιομηχανικό κόσμο που προσπαθεί και αγωνίζεται να ηγηθεί μιας νέας δυναμικής αναπτυξιακής πορείας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Με δεδομένη τη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της τρέχουσας οικονομικής ύφεσης που αποτελεί για τη χώρα μας πρωτόγνωρη εμπειρία, οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία για την ανοικτή μας οικονομία. Άλλωστε, είναι απώτερος σκοπός της εκάστοτε Κυβέρνησης η ενδυνάμωση και η ανάπτυξη των εξαγωγικών μας προοπτικών και δυνατοτήτων.

Η πρωτοβουλία και η αναπτυξιακή προσπάθεια των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Κύπρο εξελίσσεται μέσα στις αντίξοες συνθήκες της συνεχιζόμενης κατοχής και του αδυσώπητου διεθνούς ανταγωνισμού, κατορθώνοντας με τον δυναμισμό και το δημιουργικό της πνεύμα να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται κατά καιρούς. Βέβαια, το Κράτος βρίσκεται κοντά στους επιχειρηματίες μας, στηρίζοντας τις προσπάθειές τους και έχοντας μια συνεχή
συνεργασία μαζί τους. Επιδίωξη μας η συγκρότηση μιας οικονομίας με γερά θεμέλια, ικανής να ανταπεξέλθει στους κλυδωνισμούς από τη γενικότερη οικονομική ύφεση που βιώνουμε σήμερα ως αποτέλεσμα της ασυδοσίας των τραπεζών και των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής και όχι μόνο κρίσης.

Παρά τα όποια προβλήματα, η Κύπρος συνεχίζει να παρέχει σε ξένους και ντόπιους επενδυτές μια εξαιρετική πλατφόρμα για διεξαγωγή και διαχείριση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αποβλέπουν στο εξαγωγικό εμπόριο. Η γεωγραφική θέση της χώρας μας, σε συνδυασμό με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, οι καλές επικοινωνιακές σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, το ευρύ φάσμα διμερών συμφωνιών για την αποφυγή διπλής φορολογίας, καθώς επίσης και η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των υπηρεσιών που προσφέρονται, είναι κάποια από τα στοιχεία που έχουν αναδείξει και προβάλλουν την Κύπρο ως ένα διεθνές επιχειρηματικό και επενδυτικό κέντρο.

Η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, παρά τις όποιες προκλήσεις που παρουσιάζονται κατά καιρούς, προσφέρει πάντοτε νέες προοπτικές και δυνατότητες για επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες. Είναι πεποίθηση μας ότι ο ρόλος της Κύπρου στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής έχει κάθε δυνατότητα να είναι καταλυτικός.

Η παγκοσμιοποίηση των οικονομιών και η ελευθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου έχουν αδιαμφισβήτητα πολλαπλασιάσει τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Από την άλλη, όμως, ελλοχεύουν κίνδυνοι ένεκα των συνθηκών  οξύτατου ανταγωνισμού.

Οι κυπριακές επιχειρήσεις, έχοντας να αντιμετωπίσουν αυτά τα δεδομένα και με εχέγγυο την εξωστρεφή οικονομία μας, καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για την περαιτέρω αύξηση της αξίας των εξαγωγών των προϊόντων και υπηρεσιών και βελτίωση του μεριδίου τους στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία για το 2012 καταγράφεται αύξηση κατά 2% περίπου, την περίοδο Ιανουαρίου –Νοεμβρίου, στις συνολικές εξαγωγές αγαθών, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2011. Επίσης, αύξηση κατά 5% σημείωσαν και οι εξαγωγές υπηρεσιών το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις που καταγράφονται τόσο στα προϊόντα όσο και στις υπηρεσίες οφείλονται στη σκληρή δουλειά, στη μεθοδικότητα και στην επιτυχή έκβαση της αγαστής συνεργασίας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Θεωρώ δε ότι τα στοιχεία αυτά είναι ενθαρρυντικά και αποτελούν θετική εξέλιξη με βάση το διεθνές περιβάλλον και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές. Επίσης, αποδεικνύουν τη βούληση και τις προσπάθειες της πολιτείας για την ενίσχυση του εξαγωγικού εμπορίου τόσο των προϊόντων όσο και των υπηρεσιών, με στοχευμένες ενέργειες και κίνητρα που έχουν παραχωρηθεί προς τους εξαγωγείς. Φυσικά, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τις πρωτοβουλίες και τις άοκνες προσπάθειες των ίδιων των εξαγωγέων μας στις οποίες οφείλονται αυτά τα θετικά αποτελέσματα, και τους οποίους συγχαίρω θερμά.

Η Κυβέρνηση, με την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων πολιτικής, πέτυχε να αξιοποιήσει τον επιχειρηματικό ζήλο των Κυπρίων βιομηχάνων. Με κρατικές επιδοτήσεις έχουμε βοηθήσει τον επιχειρηματικό κόσμο να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό του, ούτως ώστε έχοντας τα απαιτούμενα εχέγγυα να εξάγει ποιοτικά ανώτερα προϊόντα και υπηρεσίες, σε πολλές περιπτώσεις με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Η προσπάθεια αυτή υποστηρίζεται από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια για δράσεις προώθησης και ενημέρωσης για τα κυπριακά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά και στις τρίτες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση συνεχίζει και εντατικοποιεί τις δράσεις της για ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας στους τομείς των γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων και των υπηρεσιών, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πακέτο μέτρων προβολής και προώθησης. Εντείνουμε τις προσπάθειες για όσο το δυνατό μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων από μη παραγωγικούς τομείς και τομείς που δεν έχουν προτεραιότητα και για την αξιοποίηση τους σε παραγωγικές και εξαγωγικές επενδύσεις. Ασφαλώς, χρήζει άμεσης ανάγκης η συνεργασία όλων των παραγωγικών τάξεων για την επίτευξη αυτής της πολιτικής. Επιβάλλεται να επιδειχθεί πνεύμα περισυλλογής από όλους το οποίο θα αντιστοιχεί στις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες, αλλά και στις πολιτικές συνθήκες του τόπου.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλους τους διακριθέντες, να ευχηθώ σταθερή πρόοδο στις δραστηριότητές τους προς όφελος των ιδίων και της οικονομίας της χώρας μας και να τους ευχαριστήσω για το μήνυμα αισιοδοξίας που μας δίνουν με τις επιτυχίες τους.

Συγχαίρω, τέλος, τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, τόσο το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού όσο και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο για την πολύχρονη και επιτυχή λειτουργία του θεσμού.

2. Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια – 5.2.13
Τη λύπη του για τη χρήση βίας από πλευράς Αστυνομίας κατά των απεργών οικοδόμων στην Πάφο εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος υπογράμμισε ότι αυτά τα συμβάντα είναι καταδικαστέα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εγκαινίων του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης, στη Δερύνεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:  «Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καταβάλλει άοκνες προσπάθειες εδώ και αρκετό καιρό για να υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ των οικοδόμων και των εργολάβων οικοδομών. Βεβαίως, και η Υπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σεβόμαστε απόλυτα το αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία και υποστηρίζουμε και υπερασπιζόμαστε και τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων. Εύχομαι και ελπίζω το συντομότερο, ένεκα και της οικονομικής κατάστασης, να βρεθεί η χρυσή τομή.

Από κει και πέρα, θέλω να πω ότι λυπάμαι πραγματικά για τη χρήση βίας από πλευράς Αστυνομίας απέναντι στους απεργούς στην Πάφο. Αυτά είναι καταδικαστέα και πρέπει να το κάνω ξεκάθαρο ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν δεχόμαστε εμείς τέτοιες συμπεριφορές και θέλω να εκφράσω και την αλληλεγγύη μου στους ανθρώπους οι οποίοι κτυπήθηκαν και υπέστησαν βλάβες και να ζητήσω από τον Αρχηγό της Αστυνομίας να τεθεί τέρμα σε αυτή τη συμπεριφορά».

Ερωτηθείς αν θα διατάξει έρευνα για τα συμβάντα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Έχω δώσει εντολές στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και είμαι σε διαρκή επαφή με την ηγεσία της Αστυνομίας και το χειρίζεται το θέμα».


3. Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του Υπαίθριου Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, στο Δήμο Δερύνειας – 5.2.13

Φίλες και φίλοι Δερυνειώτισσες και Δερυνειώτες,

Είναι μεγάλη η χαρά και η ικανοποίηση μου γιατί έχω απόψε την ευκαιρία να είμαι ξανά  ανάμεσα σας για να εγκαινιάσουμε ένα ακόμη έργο πολιτισμού, δημιούργημα του φιλοπρόοδου Δήμου της Δερύνειας. Στον κόσμο της Δερύνειας μόνο τέτοιες χαρές αξίζουν γιατί υπέφερε αρκετά από τα δεινά της τουρκικής εισβολής και τις συνέπειες της κατοχής. Η ιστορία της Δερύνειας είναι ταυτόσημη με τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, ελευθερία και δικαιοσύνη.

Στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν την εισβολή η Δερύνεια ήταν το αποκούμπι και ο ενδιάμεσος σταθμός για πολλούς πρόσφυγες. Η τοπική κοινωνία πάλεψε με όλες της τις δυνάμεις μαζί με την υπόλοιπη Κύπρο για να αναστήσει την κυπριακή οικονομία μέσα από τα συντρίμμια της. Και το πέτυχε. Σήμερα η ευρύτερη περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου καλείται να δώσει παρόμοιους αγώνες και να νικήσει μια άλλη Λερναία Ύδρα. Αυτήν της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας.

Μιας κρίσης οικουμενικής, καθόλα συστημικής, η οποία έχει εμφανιστεί με την ολοένα αυξανόμενη υπέρ-συσσώρευση του πλούτου στα χέρια των λίγων. Όμοια της σε μέγεθος και εύρος δεν έχει ζήσει η ανθρωπότητα παρά το γεγονός ότι παρόμοιες κρίσεις του καπιταλισμού είχαμε και στο παρελθόν. Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ευρώπη και οι πολιτικές της λιτότητας έχουν οδηγήσει τα πράγματα σε ακραίο σημείο. Ακόμη και οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης έχουν σήμερα τεράστια προβλήματα.


Θύματα αυτής της κατάστασης, σε όλη την Ευρώπη, είναι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι ευάλωτες ομάδες και οι νέοι. Tο κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται και ολοένα και περισσότερος κοινωνικός πλούτος ιδιωτικοποιείται. Συσσωρεύεται ο πλούτος στα χέρια των λίγων, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, καταστρέφονται οι μικρομεσαίοι, αυξάνεται η ανεργία και καταστρέφεται ο κοινωνικός ιστός.
Μας λυπεί ιδιαίτερα που οι νέοι μας αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Κάνουμε όμως ό,τι είναι δυνατόν στα πλαίσια μιας μικρής χώρας για να βγούμε από αυτήν την κρίση. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο συλλογικά ως κοινωνία παίρνοντας εκείνα τα μέτρα που σταδιακά θα επαναφέρουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Τα μέτρα που έχουμε πάρει και εξακολουθούμε να παίρνουμε στοχεύουν στην όσο το δυνατόν πιο δίκαιη κατανομή των βαρών.

Δυστυχώς, όμως, δεν συμμερίζονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις τη δική μας αντίληψη για δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης. Ενώ η πλειοψηφία της Βουλής ψήφισε πρόθυμα τα  μνημονιακά νομοσχέδια που αφορούσαν τους εργαζομένους, τα δύο τελευταία χρόνια και εφέτος προέβαλαν προσκόμματα και δεν ψήφισαν τα νομοσχέδια που αφορούσαν τα κέρδη, τον συσσωρευμένο πλούτο και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Την ίδια στιγμή οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις μας κατηγορούν ότι κωλυσιεργούμε με την υπογραφή του μνημονίου ενώ γνωρίζουν, από πρώτο χέρι μάλιστα, τα προσκόμματα που φέρνουν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις σε συγκεκριμένες χώρες της Ευρώπης. Εμείς έχουμε ήσυχη τη συνείδηση μας γιατί έχουμε πράξει ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να συνομολογηθεί μια αξιοπρεπής και όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη δανειακή σύμβαση με την Ευρώπη.

Αναπόφευκτα η κρίση επηρέασε την Κύπρο σε μεγάλο βαθμό. Καθοριστικός παράγοντας του βαθμού αυτού ήταν η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική οικονομία. Η απουσία ουσιαστικής εποπτείας από την Κεντρική Τράπεζα, τη μόνη αρμόδια Αρχή, οδήγησαν τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Άμοιρα ευθυνών δεν είναι, φυσικά, εκείνα τα πολιτικά πρόσωπα που ενσυνείδητα προσέφεραν απλόχερα πολιτική κάλυψη στους τραπεζίτες μετατοπίζοντας το θέμα σε ζήτημα δημοσιονομικής εξυγίανσης και σπάταλου κράτους.

Αν δεν υπήρχε το πρόβλημα των τραπεζών, η δημοσιονομική εξυγίανση θα επιτυγχάνετο με τις διαρθρωτικές αλλαγές που εφαρμόζαμε χωρίς καμιά ανάγκη προσφυγής στον όποιο μηχανισμό στήριξης.

Η παρούσα Κυβέρνηση έδωσε τις μάχες που της επέβαλλε η συνείδηση του κάθε πατριώτη. Περιφρούρησε το κοινωνικό κράτος που η ίδια ενίσχυσε με την ανάληψη της εξουσίας το 2008. Αντιστάθηκε σε ακραίες απόψεις τις Τρόικας σε θέματα που άπτονται της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους και της διαχείρισης των εθνικών φυσικών πόρων. Όλα αυτά έγιναν υπό τον εκβιασμό συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων οι οποίες με τον πιο προκλητικό τρόπο εκβίαζαν για άρον-άρον υπογραφή της πρότασης της Τρόικας χωρίς οποιαδήποτε αντίσταση.

Φίλες και φίλοι,

Ο λαός μας έχει περάσει μέσα από πολλές συμπληγάδες στην πολύχρονη ιστορία του. Όποτε αγωνίστηκε ενωμένος με γνώμονα το κοινό καλό μπόρεσε να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός μας θα τα καταφέρει ξανά να ορθοποδήσει και να σηκώσει το ανάστημα του. Το επιβάλλει η ανάγκη. Το επιβάλλει ο τόπος μας.

Ο λαός μας, έχοντας παρακαταθήκη την ιστορία του, την παράδοση του, την αγάπη για τη γη του, είναι σε θέση να προχωρήσει μπροστά. Στις δύσκολες στιγμές επιστρέφει στα σημεία αναφοράς της λαϊκής παράδοσης και της λαϊκής τέχνης, στοιχεία τα οποία μεταφέρουν αυτήν την ιστορία.

Το μουσείο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι ένα επίτευγμα του Δήμου Δερύνειας. Αποτελεί δώρο και παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές των Δερυνειωτών. Για να θυμούνται αυτή την παράδοση. Για να θυμούνται από πού ήρθαν οι «πρωτινοί» Δερυνειώτες. Για να ξέρουν προς τα πού θα βαδίσουν οι νεότεροι. Οι δικοί μας οι πρόγονοι δεν έζησαν σε παλάτια. Ζύμωσαν τη γη με τον ιδρώτα τους και με το αίμα τους. Η εργασία ποτέ δεν αποτέλεσε ντροπή γι’ αυτούς γιατί αποσκοπούσε στο να ταΐσουν τα παιδιά τους.

Η ιδέα για τη δημιουργία του Μουσείου αυτού ξεκίνησε αμέσως μετά τη συμπλήρωση του Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου το οποίο στεγάζεται σε παραδοσιακή οικοδομή και έγινε δωρεά προς τον Δήμο από το ζεύγος Βαρνάβα και Μαργαρίτας Χατζηλιασή. Το Μουσείο φιλοξενεί όλον τον εξοπλισμό μιας γεωργοκτηνοτροφικής οικογένειας.
Στο Υπαίθριο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης φιλοξενούνται σε ξεχωριστά δωμάτια και σε υπαίθριο χώρο τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Δερύνειας, πολλά από τα οποία έχουν ήδη εκλείψει ή τείνουν να εκλείψουν. Παραδείγματα αποτελούν τα επαγγέλματα του περβολάρη, του κτίστη, του κωμοδρόμου, του σκαρπάρη, του παρπέρη, του αγρότη και του ψαρά. Στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου εκτίθεται εξοπλισμός όπως καρρέττα, θεριστική και αλωνιστική μηχανή, μυλόπετρες και άλλα παραδοσιακά αντικείμενα.

Η Δερύνεια ήταν πάντα μια φιλοπρόοδη κοινότητα η οποία διαφύλαξε με αφοσίωση και αγάπη την ιστορία, τις παραδόσεις, τα έθιμα και τις συνήθειες της κυπριακής γης. Σήμερα προχωρεί ακόμη ένα βήμα μπροστά με τη δημιουργία αυτού του Λαογραφικού Μουσείου.

Αδιάσπαστο αδαμάντινο συστατικό της κυπριακής λαϊκής παράδοσης αποτελούν τόσο η κυπριακή διάλεκτος όσο και η λαϊκή ποίηση και τα κυπριακά «τσιατίσματα». Η Δερύνεια μπορεί δίκαια να περηφανεύεται για την προσφορά της στην κυπριακή λαϊκή παράδοση γιατί ανέδειξε πολλούς και σημαντικούς ανθρώπους της λαϊκής ποίησης. Τέτοιοι λαμπροί δημιουργοί και λαϊκοί ποιητές είναι οι Αντώνης Αδάμου Κατσαντώνης (παππούς), Κώστας Κατσαντώνης, Γιώρκος Κατσαντώνης, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, Γεώργιος Καραγιώργης, Γιαννής Γιαννίτσαρος, Αναστάσης Γιώρκαλλος, Ηλίας Χατζηλιασής, Λευτέρης Χατζηγεωργίου – Τέλης, Χριστόδουλος Καρώνιας, Αντώνης Κατσαντώνης και η αγαπημένη συντρόφισσα Λένια Τακούσιη.  Ενδεχομένως και άλλοι αφανείς δημιουργοί. Αυτοί οι λαϊκοί ποιητές έχουν κοσμήσει με το έργο τους τη λαϊκή παράδοση και τη διάλεκτο μας, δημιουργώντας μια τεράστια παράδοση λαϊκού πολιτισμού εδώ στην ακριτική Δερύνεια. Μια παράδοση για την οποία η Δερύνεια δικαίως νοιώθει περήφανη.

Η ανέγερση του Μουσείου άρχισε τον Φεβρουάριο του 2011 και το κόστος ανήλθε σε 800.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από κοινού από την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Δήμο Δερύνειας και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 στα πλαίσια του άξονα προτεραιότητας για βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας.

Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Δερύνειας για την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία να δημιουργήσουν ένα χώρο με παραδοσιακές λαογραφικές παρακαταθήκες για τις ανάγκες της κοινότητας. Εύχομαι σε σας τους Δερυνειώτες να χαίρεστε και να αξιοποιείτε στο έπακρο αυτό το νέο διαμάντι του Δήμου.

4.  Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου – 5.2.13
Η όποια Κυβέρνηση εκλέγεται για πέντε χρόνια και δεν παύει να λειτουργεί μέχρις ότου λήξει η θητεία της, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, υπενθυμίζοντας ότι τόσο η Κυβέρνηση Κληρίδη όσο και η Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας τους έκαναν συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και έπαιρναν αποφάσεις και διερωτήθηκε αν τότε υπήρχε αυτό το δικαίωμα ενώ τώρα δεν υπάρχει.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ίδιος δήλωσε χθες πως υπήρξε επικοινωνία με τον Γενικό Εισαγγελέα για το θέμα του διορισμού Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως δεν υπήρξε διαβούλευση μαζί του, είπε:  «Δεν έχω πει ότι είχαμε γνωμοδότηση από τον Γενικό Εισαγγελέα, απλώς είχα πει ότι ναι, είχαμε μιλήσει κάποια στιγμή με τον Γενικό Εισαγγελέα. Επίσης, ο Γενικός Εισαγγελέας δεν είπε ότι ήταν υποχρεωμένη η Κυβέρνηση να απευθυνθεί στον ίδιο, διότι και ο ίδιος στις δηλώσεις του θεωρεί το θέμα κατ’ εξοχήν πολιτικό και ότι δεν υπάρχει νομικό θέμα, και άρα είναι στην πολιτική κρίση της Κυβέρνησης να χειριστεί το όλο θέμα.

Άλλωστε η Κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα στη βάση της ανάγκης που υπάρχει σε ένα πολύ σημαντικό ανεξάρτητο θεσμό, όπως είναι η Κεντρική Τράπεζα η οποία, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, έχει την αποκλειστική και απόλυτη ευθύνη να διαχειρίζεται θέματα εποπτείας και διαχείρισης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου. Και ανταποκρινόμενη προς το αίτημα και την επιθυμία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να καλυφθεί η θέση του Υποδιοικητή έτσι ώστε να μπορεί η Κεντρική Τράπεζα και ο ίδιος ο Διοικητής να εκτελούν με επάρκεια και ικανοποιητικά τα καθήκοντα που απορρέουν από τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες που έχει η Κεντρική Τράπεζα, η Κυβέρνηση κινήθηκε και πλήρωσε τη θέση».
Ερωτηθείς τι ελέχθη όταν μίλησε η Κυβέρνηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν έχουμε απευθυνθεί για γνωμοδότηση αλλά μέσα από την κουβέντα που είχαμε κάνει με τον Γενικό Εισαγγελέα σε ανύποπτο χρόνο θεωρήσαμε ότι δεν υπάρχει νομικό και συνταγματικό πρόβλημα, όπως και ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας ξεκαθάρισε χθες στην τοποθέτησή του αναφορικά με την πλήρωση της θέσης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και της θέσης του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή που επίσης έχει πληρωθεί και κανείς δεν είχε πρόβλημα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Υποδιοικητής θα μπορούσε να παυθεί από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε: «Στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να παύσει ο Πρόεδρος τον Διοικητή ή τον Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, μόνο το Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να παύσει τον Διοικητή ή τον Υποδιοικητή».

Πρόσθεσε επίσης: «Στο θέμα της ανάγκης που υπάρχει να ενισχύσουμε ένα θεσμό όπως είναι η Κεντρική Τράπεζα, η οποία ασκεί εξουσίες και αρμοδιότητες που η Κυβέρνηση, η όποια Κυβέρνηση, της όποιας ευρωπαϊκής χώρας, όχι μόνο στην Κύπρο, δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει, και δεν έχει κανένα δικαίωμα να υπεισέλθει στα των αρμοδιοτήτων και της εξουσίας της Κεντρικής Τράπεζας.

Λέχθηκε ότι ‘δεν είναι πολιτικά ηθικό δύο βδομάδες πριν από τη λήξη της θητείας της η Κυβέρνηση να διορίζει Υποδιοικητή’. Αφού έχουμε λύσει το νομικό και το συνταγματικό θέμα, να μιλήσουμε λίγο για αυτό το θέμα. Η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε σε μια επιθυμία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και στελέχωσε τη θέση του Υποδιοικητή, όχι με άνθρωπο που προέρχεται από το ΑΚΕΛ. Το λέω αυτό όχι διότι εμείς βλέπουμε πίσω από τους ανθρώπους το τι πρεσβεύει ο καθένας, αλλά απαντώ σ΄ αυτό διότι ελέχθη και ότι θέλουμε να αλώσουμε τους θεσμούς πριν φύγουμε. Ορισμένοι, βλέπετε, κρίνουν με βάση τα δικά τους έργα και με βάση τον τρόπο που αυτοί λειτουργούσαν όταν ήταν Κυβέρνηση. Δεν μπορούν να αντιληφθούν οι άνθρωποι, και αναφέρομαι ειδικά στον ΔΗΣΥ κατά τη δεκαετία του, ότι υπάρχει και Κυβέρνηση που πίσω από τους ανθρώπους βλέπει τις ικανότητες τους να προσφέρουν στην Κύπρο και όχι τα ιδεολογικά ή πολιτικά ‘πιστεύω’. Και ο κ. Σπύρος Σταυρινάκης, ο οποίος έχει πολύχρονη υπηρεσία στην Κεντρική Τράπεζα, έχει πείσει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Κεντρική Τράπεζα, και να βοηθήσει τι τελικά; Την Κεντρική Τράπεζα και την Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά το αν μια Κυβέρνηση μπορεί στις τελευταίες της μέρες να κάνει πράξεις, θα ήθελα να ενημερώσω  ότι τόσο η Κυβέρνηση Κληρίδη όσο και η Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, ακόμα και μετά που έγιναν οι εκλογές, μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας τους έκαναν συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και έπαιρναν αποφάσεις. Και καλά έκαναν. Η όποια Κυβέρνηση εκλέγεται για πέντε χρόνια, όχι για τέσσερα χρόνια και 11 μήνες ή για τρία χρόνια και κάτι μήνες, όπως ήθελε ο ΔΗΣΥ, και συγκεκριμένα 18 μήνες πριν τις εκλογές, να μην παίρνουμε αποφάσεις για το θέμα του φυσικού αερίου διότι, λέει, ‘αυτή η Κυβέρνηση θα απέλθει και δεν πρέπει να δεσμεύει τους επόμενους’. Εάν ακούγαμε τον ΔΗΣΥ τώρα δεν θα είχαμε τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης, τώρα δεν θα είχαμε αυτές τις αποφάσεις και τις ενέργειες που έβαλαν την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και ο κόσμος, οι Κύπριοι, που σήμερα ζουν κάτω από την πίεση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δεν θα είχαν αυτή την ελπίδα ότι σε μερικά χρόνια η Κύπρος, ναι, θα γίνει μια από τις πλουσιότερες χώρες στην Ευρώπη, όπως η Royal Bank of Scotland είχε πει στη δική της Έκθεση.

Το 2003, όταν οι εκλογές διεξήχθησαν στις 16 Φεβρουαρίου και το αποτέλεσμα τους κρίθηκε από τον πρώτο γύρο των εκλογών, είχε γίνει συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 24 Φεβρουαρίου και στην ημερήσια διάταξη υπήρχαν 82 θέματα και είχαν τεθεί και άλλα 16 θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης καθώς και άλλα πέντε επιπρόσθετα, ανάμεσα στα οποία έχουμε στελέχωση Συμβουλίων, προσλήψεις εκτάκτων σε διάφορες Υπηρεσίες και είναι γεμάτη η ημερήσια διάταξη από τέτοιες προσλήψεις. Αλλά τότε για τον ΔΗΣΥ δεν υπήρχε θέμα ότι επειδή τελειώνει η θητεία της Κυβέρνησης δεν πρέπει να λειτουργεί η Κυβέρνηση. Από τη μια μας κατηγορούν ότι η Κυβέρνηση δεν λειτουργεί και από την άλλη ότι λειτουργεί! Ας αποφασίσουν επιτέλους για ποιο πράγμα θα κατηγορούν την Κυβέρνηση.
Είναι γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ, αλλά και το ΔΗΚΟ από τον καιρό που συνεργάστηκε με τον ΔΗΣΥ, αφού καθημερινά είναι πανομοιότυπες οι ανακοινώσεις τους, μας κατηγορούν για όλα. Η Κυβέρνηση κάνει το άλφα, η αντιπολίτευση μας κατηγορεί για το βήτα. Η Κυβέρνηση κάνει το βήτα, η αντιπολίτευση κατηγορεί για το άλφα. Για κάθε υπαρκτό ή ανύπαρκτο πρόβλημα που υπάρχει στην Κύπρο φταίει ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση και για ό,τι θετικό έχει γίνει σε αυτόν τον τόπο – εκτός και αν πιστέψουμε ότι δεν έγιναν θετικά σε αυτό τον τόπο - δεν έχει πατέρα η επιτυχία. Αυτό είναι άδικο και αδικούμε πρώτα απ' όλα τον εαυτό μας και τη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά δε την Κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου, να υπενθυμίσω ότι ο πρώτος γύρος των  εκλογών έγινε στις 17 Φεβρουαρίου και ο δεύτερος στις 24 Φεβρουαρίου, και να υπενθυμίσω ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν είχε περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου στις 27 Φεβρουαρίου, δηλαδή μια ημέρα πριν από τη διαβεβαίωση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε και υπήρχαν 71 θέματα. Τέθηκαν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου εκτός ημερήσιας διάταξης ακόμα επτά θέματα και τέσσερα επιπρόσθετα θέματα ηγέρθησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, συνολικά 82 θέματα. Επαναλαμβάνω ήταν δικαίωμα τότε να γίνουν συνεδρίες και είναι δικαίωμα της κάθε Κυβέρνησης να συνεδριάζει και να λειτουργεί μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας της. Τότε υπήρχε αυτό το δικαίωμα, τώρα δεν έχει το δικαίωμα η Κυβέρνηση;».

5. Δηλώσεις των Υπουργών Άμυνας Κύπρου και Ελλάδας – 5.2.13
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Υπουργό Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη, τον οποίο συνόδευε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ.

Οι δύο Υπουργοί εξερχόμενοι του Προεδρικού Μεγάρου προέβησαν σε δηλώσεις.

Ο κ. Ηλιάδης δήλωσε πως «είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος συμβολίζει και εκφράζει την ενότητα του ελληνισμού, ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες ώρες». Ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει και να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας θέματα της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης εξέφρασε «τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού γιατί η Ελλάδα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες παραμένει πάντοτε ο σταθερός, ο μόνιμος και ανιδιοτελής συμπαραστάτης στον αγώνα του κυπριακού λαού για  επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στη γη των πατέρων του».

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε τα ακόλουθα: «Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας προσωποποιεί και εκφράζει την ενότητα του έθνους, την ενότητα του ελληνισμού, αλλά, ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, την Πολιτειακή και Πολιτική τάξη, είναι ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, ηγείται  των Ενόπλων Δυνάμεων. Είχα την τιμή να συνοδεύσω τον συνάδελφο και φίλο αγαπητό Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας σ΄ αυτήν τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ενημερώθηκε για όλα τα θέματα που αφορούν την άμυνα του κυπριακού ελληνισμού, «για να μπορέσουμε ακριβώς κάποια στιγμή να δούμε τον εθνικό αγώνα να δικαιώνεται και όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να μπορέσουν να ζήσουν σε μια ενιαία, κυρίαρχη και ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς στρατεύματα κατοχής και χωρίς διαχωριστικές γραμμές της ντροπής, όπως αυτή που υπάρχει σήμερα και χωρίζει το βόρειο κατεχόμενο από την Τουρκία κομμάτι με το νότιο ελεύθερο κομμάτι της κυρίαρχης και ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας».

6. Ο Υπουργός Άμυνας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας – 5.2.13
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο  της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Τον κ. Ηλιάδη συνόδευαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ.

Κατά την υποδοχή έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Κ. Παπούλιας:  Καλωσορίσατε.  Με χαρά σας υποδέχομαι και χαίρομαι που σας βλέπω.  Περιττό να σας ρωτήσω τι μας φέρνετε από το νησί.  Από εδώ δεν σας φέρνω, υπάρχει, την έχει διατυπώσει ο κ. Υπουργός (ο κ. Παναγιωτόπουλος) την απέραντη αγάπη μου, και μου άρεσε και πώς διατύπωσε τη στήριξή μας.  Την έχετε, θα την έχετε και μην φοβάστε τίποτα.

Δ. Ηλιάδης: Κύριε Πρόεδρε, εκφράζετε την ενότητα του ελληνισμού και συμβολίζετε την ενότητα όλων μας για να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες στιγμές.  Είναι τιμή ότι η Ελλάδα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, παραμένει πάντοτε ο  σταθερός, ο μόνιμος και ο ανιδιοτελής συμπαραστάτης για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Άμυνας και με τον Υπουργό Εθνικής  Άμυνας είναι άψογη, απόλυτη και παραγωγική, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τους κοινούς κινδύνους, επιδιώκοντας την ειρήνη, τη σταθερότητα και το μέλλον με καλές προοπτικές.  Όμως είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σ’ αυτή την πορεία, η Ελλάδα αποτελεί το κύριο στήριγμα και τη σταθερή συνισταμένη για την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κ. Παπούλιας:  Είναι όπως τα λέτε, κύριε Υπουργέ.  Είστε προμαχούντες για όλο τον ελληνισμό.  Έτσι έλαχε στη μοίρα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κυπριακού λαού.  Αλλά από αγώνες, δόξα τω Θεώ, ο ελληνισμός και τους ξέρει και τους έχει περάσει.  Και πάντοτε νικηφόρα.  Και τώρα, και αυτή τη μάχη που δίνει, την οικονομική, θα την κερδίσουμε.  Και είναι βέβαιο ότι θα την κερδίσουμε.

Πριν από λίγο είχα διαπιστευτήρια από ενδιαφέρουσες χώρες, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένας ελληνομαθής Πρέσβης, που μου θύμισε τους Εγγλέζους του 1942-43 που έπεφταν στα βουνά, με ωραία ελληνικά, οξφορδιανά, αλλά και ένας εραστής της Ελλάδος. Και κουβεντιάζαμε και το δικό σας θέμα. Και, βέβαια, το Λονδίνο είναι πάντα ένας παράγοντας που πρέπει να τον έχουμε υπόψη μας και στα καλά και στα άσχημα.

Αλλά συμμερίζομαι τα όσα λέει ο κ. Υπουργός, ο κ. Παναγιωτόπουλος. Και είναι Υπουργός Εθνικής Άμυνας και είναι πολύ σημαντικό αυτό: Ότι είμαστε μαζί σας και θα βγούμε τελευταίοι από το χαράκωμα, έως ότου γιορτάσουμε τη μεγάλη μέρα, την επιτυχία του σκοπού για τον οποίο αγωνιζόμαστε.

Δ. Ηλιάδης: Και το μεγαλείο του δικού μας του αγώνα, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι αγωνιζόμαστε για την ελευθερία ολόκληρης της Κύπρου και όλων των Κυπρίων.
Κ. Παπούλιας: Και του ελληνισμού.  Και ξέρετε γιατί το λέγω αυτό; Σε λίγο ανεβαίνω στα Γιάννενα, την πατρίδα μου, γιατί γιορτάζουν τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. 

Εκεί πολεμήσατε και εσείς: στο Μπιζάνι.  Είναι για μένα σημαδιακό ότι ήρθατε να πολεμήσετε στο Μπιζάνι για να απελευθερώσετε όχι τα Γιάννενα, αλλά δίνατε τη μάχη του ελληνισμού. Το ότι έπεσαν τα Γιάννενα ήταν ένας σταθμός για τη μεγαλεπήβολη προέλαση του ελληνικού στρατού και την ολοκλήρωση των ονείρων του ελληνισμού.  Ήμασταν λοιπόν μαζί εκεί.  Και δώσατε αίμα στο Μπιζάνι.  Είναι συγκλονιστικό.

7. Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο – 5.2.13
Τα θέματα της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου, θέματα συντονισμού των δύο Υπουργείων αλλά και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών που αφορούν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν σήμερα στην Αθήνα ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Ηλιάδης, που εκτελεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα σε ανταπόδοση της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο κ. Παναγιωτόπουλος στην Κύπρο τον περασμένο Αύγουστο, το πρωί κατέθεσε  στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος καλωσόρισε θερμά τον Υπουργό Άμυνας, χαρακτηρίζοντας τον «εξαιρετικό φίλο» και υπενθυμίζοντας, παράλληλα, πως «οι τύχες, η μοίρα του ελληνισμού είναι ενιαία, ελλαδικού και κυπριακού, γι’ αυτό η Ελλάδα ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι, με μεγαλύτερη ένταση και προσοχή, ο κατ’ εξοχήν παράγων που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ελευθερία του κυπριακού ελληνισμού».

«Βεβαίως, δεν ξεχνάμε ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα του Αττίλα», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν ξεχνάμε ότι το κυπριακό πρόβλημα ήταν και παραμένει, δυστυχώς, ένα πρόβλημα ωμής καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επισημαίνουμε προς κάθε κατεύθυνση, προς τη διεθνή κοινότητα, προς τη διεθνή έννομο τάξη και τους φορείς της και κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αυτή η γραμμή της ντροπής που χωρίζει το βόρειο κατεχόμενο κομμάτι από το νότιο ελεύθερο κομμάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μία εικόνα και μία γραμμή ντροπής για τον σύγχρονο κόσμο αλλά και για ολόκληρη την  ΕΕ»

Ανέφερε στη συνέχεια ότι στις συνομιλίες που είχε με τον κ. Ηλιάδη έθιξαν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, εξειδικεύοντας σε πάρα πολλούς τομείς και δρομολογώντας διαδικασίες οι οποίες θα προωθήσουν κοινά συμφέροντα και κοινά ενδιαφέροντα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες έγινε επίσης ανασκόπηση των εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο  και στην ευρύτερη γεωστρατηγική και γεωπολιτική ζώνη  στην οποία ανήκει η Ελλάδα και η Κύπρος.

«Είχα την ευκαιρία επίσης και την τιμή να ενημερωθώ από τον κ. Ηλιάδη, τον Κύπριο φίλο και συνάδελφο μου, για τις περαιτέρω επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα των υδρογονανθράκων και στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και ευχαρίστησε τον κ. Ηλιάδη «για τη συνεργασία και τη φιλία που μου προσφέρει τόσο απλόχερα και να του πω ότι την ανταποδίδω στο ακέραιο και ότι εδώ στο Υπουργείο Άμυνας  της Ελληνικής Δημοκρατίας μπορεί να αισθάνεται σαν στο σπίτι του».

Ο Υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τον κ. Παναγιωτόπουλο για την αδελφική φιλοξενία και για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει για την άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος, ανέφερε, αντιμετωπίζει πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία και «σε αυτόν μας τον αγώνα για διεκδίκηση των δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού η Ελλάδα παραμένει πάντοτε ο σταθερός, ο μόνιμος και ο ανιδιοτελής συμπαραστάτης για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Ηλιάδης επανέλαβε ότι η ελλαδική συμπαράσταση είναι ο πολυτιμότερος παράγοντας στην προσπάθεια για επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανέφερε ότι στις συνομιλίες έγινε ανασκόπηση συνολικά της συνεργασίας η οποία, τόνισε, «είναι εξαίρετη, παραγωγική και δημιουργική και καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα με εξέταση της κατάστασης η οποία επικρατεί στην περιοχή μας».

Ο Υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών «αποβλέπει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ομαλότητα στην περιοχή και ως τέτοια προβάλλει η παρουσία τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Η ανορθογραφία της κατοχής, η διαίρεση με τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής είναι μια παραφωνία η οποία δεν μπορεί να συνεχίσει, όπως βεβαίως δεν μπορεί να έχει και ευρωπαϊκές προοπτικές η Τουρκία ενόσω εξακολουθεί να κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας», προειδοποίησε ο κ. Ηλιάδης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Κατοχή και ευρωπαϊκές προοπτικές δεν συμβαδίζουν».

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης ο κ. Ηλιάδης, συνοδευόμενος από τον κ. Παναγιωτόπουλο και τον Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και αύριο θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

8. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το συμβόλαιο με την εταιρεία Total – 5.2.13
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το συμβόλαιο με την εταιρεία Total στην οποία θα χορηγηθεί η σχετική άδεια έρευνας υδρογονανθράκων για τα τεμάχια 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Στεφάνου είπε: «Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τις συνεδρίες της 30ής Οκτωβρίου και 19ης Δεκεμβρίου 2012 αποφάσισε την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων με την εταιρεία Total όσον αφορά τη χορήγηση αδειών έρευνας υδρογονανθράκων για τα τεμάχια 10 και 11.

Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις 13 Νοεμβρίου του 2012, ήταν εντατικές και ολοκληρώθηκαν μετά από 12 γύρους πολυήμερων συναντήσεων. Κατά την περίοδο αυτή η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή, σε συχνές συσκέψεις που πραγματοποιούσε, ετηρείτο ενήμερη για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο αρμόδιος Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού συνεπικουρείτο από τη συμβουλευτική του ομάδα την οποία αποτελούσαν ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ο Βοηθός Γενικός Λογιστής, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, ο Νομικός και Λογιστικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εμπορίου στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ κ. Σταύρος Σταύρου, ο κ. Χατζηττοφής και η κα Αντωνίου.

Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων επετεύχθησαν βελτιώσεις επί των αρχικών τεχνικών και οικονομικών προτάσεων της εταιρείας Total. Ο Υπουργός Εμπορίου, αφού έκρινε ότι οι διαπραγματεύσεις που έγιναν ήταν επιτυχείς, σύμφωνα με τον κανονισμό 7 των σχετικών περί υδρογονανθράκων κανονισμών, υπέβαλε στο Υπουργικό Συμβούλιο το συμβόλαιο, το οποίο και εγκρίθηκε σήμερα. Αφού το συμβόλαιο υπογραφεί από τα δύο μέρη θα χορηγηθεί η σχετική άδεια έρευνας υδρογονανθράκων στην εν λόγω εταιρεία για τα τεμάχια 10 και 11.

Αυτή η απόφαση είναι σε συνέχεια της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με την υπογραφή συμβολαίων με τις εταιρείες ENI/KOGAS για άλλα τρία τεμάχια.

Ο συνολικός αριθμός των τεμαχίων εντός της κυπριακής ΑΟΖ για τα οποία χορηγήθηκαν άδειες έρευνας υδρογονανθράκων ανέρχεται στα πέντε».


9. Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για σύσταση Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής – 5.2.13
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρία, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, τη σύσταση Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε: «Στο πλαίσιο των καθιερωμένων συναντήσεων του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων είχε τεθεί από τον Υπουργό, στη σύσκεψη της 9ης Νοεμβρίου 2012, το θέμα της σύστασης Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής.

Σκοπός του Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής, ως ένα Σώμα καθαρά συμβουλευτικού χαρακτήρα, είναι αφενός να παρέχει τη δυνατότητα τακτικής και ενδελεχούς ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ του εκάστοτε Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και των κοινοβουλευτικών κομμάτων σχετικά με τη διαχείριση της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης, με έμφαση στον τομέα των υδρογονανθράκων και, αφετέρου, να παρέχει προς την εκτελεστική εξουσία την αναγκαία εμπειρογνωμοσύνη πριν τη λήψη των αποφάσεων.

Ο ρόλος αυτού του Συμβουλίου έχει στόχο να ενισχύσει και να εμβαθύνει τα ζητήματα της διαφάνειας και συλλογικότητας και, ταυτόχρονα, έχει ως στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση εμπειρογνωμοσύνης σε αυτά τα πολύ σημαντικά ζητήματα της ενέργειας και ειδικά τα ζητήματα των υδρογονανθράκων.

Η σύσταση του  Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής δέσμευσης της Κυβέρνησης για δημιουργία νέων θεσμών οι οποίοι θα συμβάλουν στην αποτελεσματική διαχείριση της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης και στην ορθολογική διαχείριση των γηγενών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόεδρος του Συμβουλίου είναι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και μέλη ένας εκπρόσωπος από κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα - και αντιλαμβάνεστε ότι θα υποδείξουν τα κόμματα ποιος θα τους εκπροσωπεί - ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) ή εκπρόσωπός του, ο Πρόεδρος του Προέδρου  του Διοικητικού Συμβουλίου της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) ή εκπρόσωπός του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου ή εκπρόσωπος του, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικού Σχεδιασμού Ενέργειας και Θαλάσσιας Πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών ή εκπρόσωπός του και τρείς ακαδημαϊκοί ή εμπειρογνώμονες προερχόμενοι από συναφείς με το αντικείμενο επιστημονικούς ή επαγγελματικούς κλάδους».

Ερωτηθείς ο κ. Στεφάνου είπε πως «δεν έχει αποφασιστεί ποιοι συγκεκριμένα θα στελεχώνουν το Συμβούλιο, απλώς έχει αποφασιστεί ποια θα είναι η σύνθεση».

Πρόσθεσε ότι έχουν εγκριθεί και οι διαδικασίες σύγκλησης του Συμβουλίου και ανέφερε σχετικά: «Το Συμβούλιο θα συνέρχεται προς συζήτηση θεμάτων που αφορούν την ορθολογική και αειφόρο εκμετάλλευση των γηγενών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εξερεύνηση, παραγωγή, ή και άλλων συναφών θεμάτων, στις πιο κάτω περιπτώσεις:

1.     Σε τακτά χρονικά διαστήματα και όχι αργότερα από κάθε δεύτερο μήνα, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
2.     Μετά από σχετικό αίτημα που υποβάλλεται στον Υπουργό από δύο ή και περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα τα ποσοστά των οποίων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές συμψηφιζόμενα ανέρχονται τουλάχιστον στο 25% του εκλογικού σώματος.

Οι συνεδρίες του Συμβουλίου θα θεωρούνται έγκυρες ανεξαρτήτως αριθμού απαρτίας των μετεχόντων εφόσον τα μέλη έχουν λάβει επίσημη ειδοποίηση από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού τουλάχιστον 24 ώρες πριν τη σύγκλησή του ή, σε περιπτώσεις έκτακτης συνεδρίας, εφόσον ευλόγως μπορεί να κριθεί ότι τα μέλη του έχουν ειδοποιηθεί έγκαιρα».

10. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Επιτροπή Επίβλεψης Χώρων Κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών – 5.2.13
Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ενέκρινε την Επιτροπή Επίβλεψης Χώρων Κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η Επιτροπή θα επιβλέπει τον χώρο που έχει δημιουργηθεί στη Μενόγεια. Πρόσθεσε ότι με τη δημιουργία του χώρου στη Μενόγεια για την κράτηση απαγορευμένων μεταναστών, τη δημιουργία χώρου υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών στην Κοφίνου και την ενοικίαση δύο ξενοδοχείων, ενός στη Λάρνακα και ενός στην Πάφο, για φιλοξενία μεταναστών,  δημιουργείται μια πολύ σημαντική υποδομή που είναι απαραίτητη στην ολοκλήρωση της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί το κράτος.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε επίσης: «Πριν από το 2008 η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διέθετε ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική και είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε σε αυτόν τον τομέα εξαιτίας του γεγονότος ότι η Κύπρος αποτελεί εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και γειτνιάζει με περιοχές που αποτελούν χώρο εισροής μεταναστών προς την ΕΕ. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Κύπρος αντιμετώπιζε προβλήματα που αφορούν τη μετανάστευση. Λόγω της έλλειψης ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, οι αιτητές ασύλου το 2005 είχαν ανέλθει σε 11.500. Με την πολιτική που έχουμε εφαρμόσει ως Κυβέρνηση για καλύτερη αστυνόμευση των συνόρων της Κύπρου, που είναι θάλασσα, αλλά ταυτόχρονα και με την καλύτερη επιτήρηση της γραμμής αντιπαράταξης που είναι μήκους 180 χλμ και αποτελεί ένα σημείο όπου περνούν διάφοροι πρόσφυγες, μετανάστες, καταφέραμε να μειώσουμε τον αριθμό των μεταναστών που περνούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, και με την επίσπευση των διαδικασιών για εξέταση των αιτήσεων για παροχή ασύλου στην Κύπρο καταφέραμε να μειώσουμε τον αριθμό από 11.500 το 2005 σε κάτω από χίλιους σήμερα. Αυτό σημαίνει κάθετη μείωση των δαπανών του κράτους αφού, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους, η χώρα που φιλοξενεί αιτητές ασύλου είναι και υποχρεωμένη να τους συντηρεί.

Τώρα που έχουμε δημιουργήσει χώρο κράτησης απαγορευμένων μεταναστών, αλλά και χώρους υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών μπορούμε να πούμε ότι η Κύπρος διαθέτει όλες τις υποδομές καθώς και μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική για να αντιμετωπίζει τα προβλήματα σε αυτό το επίπεδο.

Όλες αυτές οι ενέργειες, πέρα από τη μείωση των αιτητών ασύλου, πέτυχαν και τη μείωση των δικαιούχων υπηκόων τρίτων χωρών, δηλαδή αιτητών ασύλου και αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας και με καθεστώς για ανθρωπιστικούς λόγους.  Κατʼ επέκταση, με αυτή τη μείωση επετεύχθη και η μείωση του  κονδυλίου που δαπανάται κάθε χρόνο για τις ανάγκες αυτές, έτσι όπως προβλέπονται στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς νόμους. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι ενώ το 2010 το ποσό που καταβλήθηκε ανήλθε στα 23,5 εκατομμύρια ευρώ, το 2012 το ποσόν περιορίστηκε στα 10 εκ. ευρώ.

Για την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος στο πλαίσιο της αναθεώρησης της νομοθεσίας περί δημοσίων βοηθημάτων έχει ετοιμαστεί ειδικό σχέδιο κάλυψης των υλικών συνθηκών υποδοχής για αιτητές διεθνούς προστασίας και για αλλοδαπούς με καθεστώς προσωρινής διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, με το οποίο οι υλικές συνθήκες υποδοχής θα καταβάλλονται σε είδος και χρήμα, και όχι με το Νόμο για το Δημόσιο Βοήθεια όπως αποφασίστηκε το 2006. Το σχέδιο αυτό κατατέθηκε για απόψεις στα κοινοβουλευτικά κόμματα τον Οκτώβριο του 2012».

Αναφερόμενος στη σύνθεση της Επιτροπής, ο κ. Στεφάνου είπε: «Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ή εκπρόσωπός του και ως μέλη ο Αρχηγός Αστυνομίας ή εκπρόσωπος του και από ένας εκπρόσωπος των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Οικονομικών και Υγείας. Η Επιτροπή θα επισκέπτεται τον χώρο κράτησης τουλάχιστον οκτώ φορές το χρόνο και οποτεδήποτε κρίνει σκόπιμο θα ελέγχει τον τρόπο λειτουργίας και ασφάλειας του, καθώς και οποιαδήποτε σχετικά έγγραφα και το περιεχόμενο ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων συστημάτων που χρησιμοποιούνται σε σχέση με τον χώρο ή με τους κρατούμενους.

Οι εκπρόσωποι του Αρχηγού της Αστυνομίας και των Υπουργείων θα είναι ο κ. Ιάκωβος Ιωάννου, Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας, η κα ΄Αννη Σιακαλή, Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, η κα Μαρία Χατζηιωάννου, Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο δρ Ανδρέας Κυπριανού, Αʼ Λειτουργός Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών και η κα Ξένια Σιήκαλη, Φαρμακοποιός, του Υπουργείου Υγείας».

11. Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ.Νεοκλή Συλικιώτη στην τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2011 – 5.2.13

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω στην 31η απονομή του «Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών», η οποία συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Μέσα από αυτό τον θεσμό προβάλλεται η ιδέα και οι αξίες της επιχειρηματικότητας. Επιβραβεύεται το όραμα, η δημιουργικότητα, η καινοτομία, η εξωστρέφεια και η διορατικότητα. Αναγνωρίζονται οι προσπάθειες ανθρώπων, επιχειρηματιών και εργαζομένων που καθημερινά αντιμετωπίζουν προκλήσεις, αγωνίζονται και ξεπερνούν τις δυσκολίες και τα εμπόδια των καιρών και πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Η στήριξη της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η προώθηση της επιχειρηματικότητας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία του λαού μας.

Σκοπός του Υπουργείου είναι η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για ώθηση της καινοτομίας και η ενίσχυση των προσπαθειών των επιχειρήσεων στο να καινοτομούν ατομικά ή συλλογικά, σε συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις ή ερευνητικά ιδρύματα. Ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, προωθούμε σειρά μέτρων και δράσεων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας και τα οποία οφείλονται σε μειωμένη ζήτηση και ανταγωνιστικότητα.

Έχουμε πρόσφατα προκηρύξει ένα πρωτοποριακό σχέδιο χορηγιών για καινοτόμες επιχειρήσεις, μέσω του οποίου θα διατεθεί ποσό ύψους €4 εκατομμυρίων. Παράλληλα και για τον ίδιο σκοπό, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, προωθούμε την ενίσχυση των υφιστάμενων δομών με νέες, όπως είναι τα Κέντρα Στήριξης της Επιχειρηματικής Καινοτομίας.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν πάντοτε την καινοτομία στον προγραμματισμό τους και στην οργάνωση τους, γιατί οι νέες ιδέες, τα νέα προϊόντα, οι νέες μέθοδοι και υπηρεσίες θα συμβάλουν σημαντικά στη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Το Υπουργείο Εμπορίου, σε συνεχή συνεργασία με τον εμποροβιομηχανικό κόσμο, συντείνει στην παραπέρα ανάπτυξη των εξαγωγών μας που αποτελούν τον αιμοδότη της οικονομίας της κάθε χώρας. Στοχεύοντας στην επιμόρφωση γύρω από τις εξελίξεις στις ξένες αγορές, καθώς και στην ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, εφαρμόζουμε ένα ευρύ φάσμα μέτρων και ενεργειών. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η συμμετοχή σε γενικές και εξειδικευμένες εκθέσεις στο εξωτερικό, καταχώρηση άρθρων σε εξειδικευμένα έντυπα, συνεχής επικαιροποίηση των ιστοσελίδων των εμπορικών κέντρων, φιλοξενία ξένων αγοραστών και δημοσιογράφων, καθώς και έρευνες αγορών.

Να τονίσω εδώ ότι δίδεται επίσης μεγάλη έμφαση στην αναδιάρθρωση της παραγωγικής μας βάσης, στην εξειδίκευση της παραγωγής, στην τεχνολογική αναβάθμιση του μεταποιητικού τομέα, στην ποιότητα, στην αποτελεσματικότερη εμπορία, προβολή και προώθηση, στην ικανοποίηση συγκεκριμένων αναγκών ξένων αγορών, και, τέλος, στην ευελιξία, με στρατηγικό στόχο την ενίσχυση και θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς μας.

Στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στοχεύει σε μια συνεχή προσαρμογή της εμπορικής στρατηγικής μας, αντιμετωπίζοντας τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισμού και αξιοποιώντας, παράλληλα, τα διαθέσιμα εθνικά και κοινοτικά κονδύλια.
Στον τομέα του εμπορίου υπάρχουν θετικές εξελίξεις, καταδεικνύοντας ότι η στρατηγική αυτή αποδίδει καρπούς. Οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών ακολουθούν κατά τα τελευταία χρόνια ανοδική πορεία. Οι συνολικές εξαγωγές προϊόντων αυξήθηκαν κατά 2% τους πρώτους δέκα μήνες του 2012, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Επίσης, οι εξαγωγές υπηρεσιών το πρώτο εξάμηνο του 2012 αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, φθάνοντας τα €3 δις περίπου από €2,8 δις.

Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί έναν από τους πιο ελπιδοφόρους κλάδους της κυπριακής βιομηχανίας, ακόμη και κάτω από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Διατηρεί σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τόσο στο πλαίσιο της σημερινής κρίσιμης συγκυρίας για την κυπριακή οικονομία όσο και μακροπρόθεσμα, με απώτερους στόχους, μεταξύ άλλων, τη σταδιακή απεξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από τις δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς αγοράς του πετρελαίου και την εγχώρια κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Αντιλαμβανόμενοι τα οφέλη από την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προωθούμε πλήθος πρωτοβουλιών και δράσεων με αποτέλεσμα την έκρηξη επενδυτικού ενδιαφέροντος από μεγαλύτερους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, επενδυτές, οικιακούς καταναλωτές και τράπεζες.

Σήμερα, ο τομέας της ενέργειας αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους παγκοσμίως και μπορεί να τοποθετήσει την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό επενδυτικό χάρτη. Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει τις πλούσιες φυσικές πηγές ενέργειας που διαθέτει, αξιοποιώντας ένα σπουδαίο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με την εξόρυξη και την εξαγωγή στις αγορές του εξωτερικού ενός περιζήτητου προϊόντος.

Λέγοντας αυτά, σας καλώ να συνεχίσετε και να εντείνετε τις προσπάθειές σας για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών σας, προσφέροντας υπηρεσίες και προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές και ποιότητα που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την αισιοδοξία μου για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας. Είμαι βέβαιος πως με τη σταθερή και συνεχή ενσυνείδητη προσπάθεια μας για πρόοδο και καινοτομία, η Κύπρος θα αποκτήσει ισχυρά θεμέλια ανταγωνιστικότητας, με σημαντικότατα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για όλο τον πληθυσμό. Συγχαίρω θερμά όλους τους διακριθέντες, τους διοργανωτές και όλους όσοι συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση της τελετής για την απονομή του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2011. Τέλος, να ευχαριστήσω τον επιχειρηματικό κόσμο για το μήνυμα αισιοδοξίας που μας δίνει με τη δραστηριότητα που αναπτύσσει και να σας ευχηθώ μια ακόμη πιο ανοδική και πετυχημένη πορεία στη συνέχεια, προς όφελος εσάς των ιδίων, αλλά και του Κύπριου πολίτη και της οικονομίας της χώρας μας γενικότερα.














Διευθύντρια