21/2/13

Ομιλία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους σε συνέντευξη Τύπου για την 20ή Διεθνή Εκπαιδευτική Έκθεση 21/02/2013

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης 2013. Η έκθεση αυτή που διοργανώνεται για 20ή κατά συνέχεια χρονιά από την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του Υπουργείου.

Στη φετινή Έκθεση, οι μαθητές, οι γονείς και άλλοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις κύριες πτυχές της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Μιας μεταρρύθμισης που, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, συνεχίζουμε να υλοποιούμε διαμορφώνοντας το νέο, δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο.
Οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τους δύο άξονες της φετινής Εκπαιδευτικής Έκθεσης οι οποίοι είναι α) «Ανάπτυξη στάσεων και συμπεριφορών που διακρίνουν τον δημοκρατικό πολίτη» και β) «Ανάδειξη των δράσεων που έγιναν κατά την Κυπριακή Προεδρία» και αποτελούν τους υπό έμφαση στόχους της σχολικής χρονιάς 2012 – 2013.
Κατά την παρούσα σχολική χρονιά συνεχίζεται και διευρύνεται η εισαγωγή των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων στα σχολεία Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης με απώτερο στόχο τη σταδιακή διαμόρφωση του δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου. Ενός σχολείου που θα δίνει ευκαιρίες στα παιδιά να βιώσουν την έννοια της δημοκρατικής πολιτότητας, να αυξήσουν δηλαδή το ενδιαφέρον τους για τα κοινά και να γίνουν όσο το δυνατόν πιο δραστήριοι πολίτες στην κοινωνία. Ο στόχος της φετινής σχολικής χρονιάς για την αύξηση της συνειδητοποίησης της δημοκρατικής πολιτότητας εντάσσεται στα πλαίσια της ανακήρυξης του 2013, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως «Ευρωπαϊκού Έτους των Πολιτών».
Οι επισκέπτες μπορούν ακόμα να ενημερωθούν για την επιτυχή ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας τα σχολεία μας δημιούργησαν εξαιρετικές εργασίες και συμμετείχαν ενεργά σε εκδηλώσεις του επίσημου προγράμματος δραστηριοτήτων τόσο του Υπουργείου Παιδείας όσο και άλλων Υπουργείων. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μερικές από τις εικαστικές δράσεις των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης που έγιναν κατά την Κυπριακή Προεδρία, στο Συγκρότημα Αιθουσών Πολλαπλής Χρήσης – Αίθουσα Grecian.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια οι επισκέπτες της φετινής έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να συλλέξουν πληροφορίες από αρμόδιους φορείς για τα κυπριακά, ελλαδικά και άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά και για θέματα που αφορούν τις προοπτικές απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού στον τόπο μας. Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να ενημερωθούν και να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες για το έργο του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, της Υπηρεσίας Εξετάσεων, της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, της Υπηρεσίας Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης, των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών. Επίσης, θα γίνεται ενημέρωση για τα Δημόσια και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού από το Συμβούλιο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης – Πιστοποίησης (ΣΕΚΑΠ), το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ) και την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (ΕΑΙΠ).
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στα πλαίσια εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης κατάφερε να επιφέρει αλλαγές στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα οι οποίες είτε έχουν υλοποιηθεί είτε βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης. Σχετικά με την εφαρμογή των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, διοργανώθηκε το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποχρεωτικής επιμόρφωσης για την εισαγωγή των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 4.504 καθηγητές και 3.245 δάσκαλοι, εκδόθηκαν 130 νέα βιβλία για τις ανάγκες των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων και θεσμοθετήθηκε το «Διήμερο του Εκπαιδευτικού» για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
Μερικές αλλαγές, μεταξύ άλλων, αφορούν:  Στην εφαρμογή νέου πλαισίου λειτουργίας του Ενιαίου Ολοήμερου Σχολείου και διπλασιασμός των τμημάτων του προαιρετικού Ολοήμερου Νηπιαγωγείου.  Στην επένδυση περισσότερων από €200 εκ. για αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων.  Στην ολοκλήρωση του Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου (ΨΕΠ) για μαθήματα Μέσης Εκπαίδευσης, την έναρξη πιλοτικής λειτουργίας του Διαδικτυακού Σχολείου (ΔΙΑ.Σ) και σύνδεση όλων των σχολικών μονάδων με το διαδίκτυο.  Στην ίδρυση και λειτουργία Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης σε όλες τις επαρχίες.  Στην ίδρυση και λειτουργία νέας Εσπερινής Τεχνικής Σχολής στη Λεμεσό.  Στη διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να σπουδάζουν περισσότεροι Κύπριοι φοιτητές στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας παρά στο εξωτερικό.  Στην εφαρμογή του πακέτου στοχευόμενων μέτρων φοιτητικής μέριμνας, από το οποίο επωφελήθηκαν συνολικά 9.634 προπτυχιακοί φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο καθώς και 3.918 Κύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό.
Αγαπητές και αγαπητοί λειτουργοί των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
Στη φετινή Έκθεση το έργο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού προβάλλεται σφαιρικά μέσα από τις δραστηριότητες και τις καινοτομίες των διαφόρων Τμημάτων και Υπηρεσιών του. Χρέος της Πολιτείας προς τα παιδιά και τους νέους μας παραμένει η συνέχιση της αναβάθμισης όλων των τομέων του εκπαιδευτικού μας συστήματος για μια καλύτερη κυπριακή εκπαίδευση. Με την ελπίδα ότι και η φετινή 20ή Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κοινού, σας ευχαριστώ θερμά για την εδώ παρουσία σας και την προβολή του έργου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.