18/2/13

Επίσκεψη της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Γεωργίας στη Ρώμη 18/02/2013


Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κα Αίγλη Παντελάκη επέστρεψε σήμερα από τη Ρώμη, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η συμμετοχή της Κύπρου στη συνάντηση που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την ενδυνάμωση και προώθηση της συνεργασίας στον γεωργικό τομέα μεταξύ της Κίνας και έξι Μεσογειακών χωρών (Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Μάλτας). Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ως επικεφαλής αντιπροσωπειών, οι Υπουργοί Γεωργίας της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας της Μάλτας και εκπρόσωποι των Οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO, IFAD, WFP). Της συνάντησης προέδρευσε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Hui Liangyu.

Η κα Παντελάκη ευχαρίστησε την κινεζική πλευρά για την πρωτοβουλία και για τη διοργάνωση της συνάντησης και ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την υπάρχουσα κατάσταση της γεωργίας στην Κύπρο, επισημαίνοντας συγκεκριμένους τομείς δράσης για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών στον γεωργικό τομέα. Η Γενική Διευθύντρια αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανταλλαγή πληροφόρησης, στην προώθηση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων στη βάση των απαιτούμενων φυτοϋγεινομικών απαιτήσεων και στη συμμετοχή σε εκθέσεις γεωργικών προϊόντων, καθώς και στην ευρεία συνεργασία σε ερευνητικές δραστηριότητες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα των υδατοκαλλιεργειών στην Κύπρο, στη στενότερη συνεργασία που θα μπορούσε να υπάρξει μεταξύ των χωρών σε θέματα έρευνας και εργαστηριακής διάγνωσης των διαφόρων ζωονόσων, με στόχο την πρόληψη και τη διάγνωσή τους, όπως και στην ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων όσον αφορά την πολιτική που ακολουθείται στην άρδευση και τη γεωργική ανάπτυξη. Επίσης, η κα Παντελάκη αναφέρθηκε στην πρόσφατη προσπάθεια που έγινε για εξαγωγή εσπεριδοειδών (γκρέιπφρουτ) από την Κύπρο στην Κίνα.

Κατά τη συνάντηση, μετά από ευρεία ανταλλαγή απόψεων και αφού υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για την ενίσχυση της συνεργασίας στον γεωργικό τομέα μεταξύ των πιο πάνω χωρών, καταρτίστηκε κοινή δήλωση στην οποία γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας στον γεωργικό τομέα.