30/1/13

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Σερβίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρωθυπουργός της Σερβίας κ. Ιβιτσα Ντάτσιτς προήδρευσαν το απόγευμα της πρώτης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου – Σερβίας, στο Βελιγράδι.


Από κυπριακής πλευράς στη Σύνοδο συμμετείχαν η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου και ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού κ. Γεώργιος Γεωργίου. Μετά τη λήξη της Συνόδου υπεγράφησαν διμερείς συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Ακολούθως ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Ντάτσιτς προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ. Στη δήλωση του ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Νίκολιτς και τον Πρωθυπουργό Ντάτσιτς για το εγκάρδιο καλωσόρισμα και τη φιλοξενία εμού και της επίσημης κυπριακή αντιπροσωπείας.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση της Σερβίας για τη διοργάνωση της πρώτης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου-Σερβίας, που πραγματοποιήθηκε μετά από κοινή μας απόφαση κατά την επίσκεψη του φίλου Πρωθυπουργού στην Κύπρο τον περασμένο μήνα. Κατ’ ακρίβειαν ήταν πρόταση του Πρωθυπουργού την οποία αποδέχθηκα ευχαρίστως. Αυτή η Σύνοδος είχε στόχο να ανασκοπήσει τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Σερβίας σε διάφορους τομείς, καθώς και τρόπους για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Είναι με μεγάλη χαρά που σήμερα αυτός ο στόχος πλέον έγινε θεσμός με την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης για την εγκαθίδρυση μιας ενισχυμένης εταιρικής σχέσης. Σηματοδοτεί μια νέα αρχή και υπογραμμίζει τη βούληση και των δύο πλευρών για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μας.
Αυτή η Σύνοδος αποτελεί επιστέγασμα των μακροχρόνιων παραδοσιακά φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών και των χωρών μας. Οι σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Κύπρου κρατούν αιώνες, αλλά θεωρώ ότι το μεγάλο θεμέλιο έθεσαν ο Πρόεδρος Τίτο και ο Πρόεδρος Μακάριος, συνιδρυτές του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Στη συνάντηση μου τόσο με τον Πρόεδρο Νίκολιτς όσο και με τον Πρωθυπουργό Ντάτσιτς συζητήσαμε τρόπους απτής ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων, ειδικά στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Οι Υπουργοί μας, επίσης, συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση κατά τις διμερείς επαφές τους. Τα αποτελέσματα των συνομιλιών μας σε διακυβερνητικό επίπεδο αντικατοπτρίζονται στις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει σήμερα, τη Συμφωνία Συνεργασίας στον τομέα των ναυτιλιακών μεταφορών και το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής.

Επιπλέον, με αφορμή αυτή τη Σύνοδο, οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών έχουν ήδη αρχίσει διαβουλεύσεις ώστε στην επόμενη Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου-Σερβίας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα στη Λευκωσία, να υπογραφεί μεγαλύτερος αριθμός συμφωνιών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, οι οποίες θα παρέχουν το αναγκαίο νομικό υπόβαθρο για περαιτέρω ενίσχυση των μεταξύ μας σχέσεων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει θερμά τις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δήλωσα στους συνομιλητές μας ότι η σερβική Κυβέρνηση και ο σερβικός λαός μπορούν να θεωρούν την Κύπρο ως τον καλύτερο πρεσβευτή τους στην ΕΕ. Κρατήσαμε θέση αρχής της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε τη διαδικασία του πολιτικού διαλόγου που διεξάγεται μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, υπό την αιγίδα της ΕΕ, και ευελπιστούμε ότι η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, κάτι που θα διευκολύνει τα μάλα την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Ο σερβικός λαός γνωρίζει ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας είναι θέμα αρχής.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας σε θέματα Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, το οποίο υπογράφηκε το 2011, είναι το εργαλείο με το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος θα μπορούσε να συμβάλει στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας. Σήμερα ανταλλάξαμε απόψεις ως προς τους τρόπους εφαρμογής του Μνημονίου ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν τους προσεχείς 1-2 μήνες σε ένα σχέδιο δράσης για το τρέχον έτος.

Η έμπρακτη ενίσχυση των εξαίρετων και παραδοσιακών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Σερβίας έχει σήμερα δρομολογηθεί. Στο πολιτικό επίπεδο αυτές οι σχέσεις στηρίζονται στην αλληλεγγύη και στη στήριξη κατά τις τραγωδίες που βίωσαν οι λαοί μας, στις θέσεις αρχών της Σερβίας στο κυπριακό πρόβλημα και στη συνεπή θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για μη αναγνώριση της Μονομερούς Ανακήρυξης Ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Είμαστε επίσης ευγνώμονες για το σερβικό απόσπασμα που υπηρετεί στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε φίλους ανάμεσα μας, στο απόσπασμα της ειρηνευτικής δύναμης.

Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Ντάτσιτς και τους Σέρβους Υπουργούς για τις ειλικρινείς, εγκάρδιες και ουσιαστικές διαβουλεύσεις».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ότι με τη Διακυβερνητική Σύνοδο, η οποία θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, θεσπίζεται από σήμερα ένας θεσμός, υπογραμμίζοντας ότι «είναι σημαντικό να δημιουργούμε θεσμούς για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας».

Πρόσθεσε ότι Κύπρος και Σερβία συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις και θέσεις σε περιφερειακά και διεθνή θέματα και ευχαρίστησε την Κύπρο για τη συνεχή και συνεπή της στάση αρχών στο θέμα του Κοσόβου. Επισήμανε ότι και η Σερβία είναι συνεπής στη θέση της για λύση του Κυπριακού. «Δεν έχουμε καλύτερο φίλο από την Κύπρο στην ΕΕ», είπε ο Πρωθυπουργός της Σερβίας, προσθέτοντας πως χάρη στις χώρες μέλη της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο, η Σερβία διατηρεί τις ισορροπίες σε ό,τι αφορά τη θέση της στην Ευρώπη.

Αναφορικά με τις οικονομικές συναλλαγές Κύπρου – Σερβίας, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Κύπρος κατέχει την έκτη θέση σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στη Σερβία και πρόσθεσε ότι πέρυσι ο όγκος των συναλλαγών έφθασε τα 100 εκ. ευρώ, ποσό χαμηλό σε σύγκριση με τις δυνατότητες που υπάρχουν. Επισήμανε ότι υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω ενίσχυση των τομέων συνεργασίας που αφορούν, μεταξύ άλλων, τον πολιτιστικό τομέα, τον οικονομικό τομέα, την εκπαίδευση, την άμυνα, την ενέργεια, τη γεωργία, τις συγκοινωνίες και την οικοδομική βιομηχανία.

Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας υπογράμμισε επίσης ότι η χώρα του θα συνεχίσει να διατηρεί απόσπασμα στην ΟΥΝΦΚΥΠ, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι Κύπριοι ότι ανάμεσα σε αυτούς που υπηρετούν στην Κύπρο υπάρχουν και φίλοι.

Αναφερόμενος στη λήξη της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός της Σερβίας εξέφρασε λύπη, εκφράζοντας την ίδια στιγμή τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο Χριστόφια «για όλα όσα έκανε για τις διμερείς σχέσεις και για τη βοήθεια που προσέφερε στη Σερβία και στο λαό της και παλαιότερα, όταν κατά το εμπάργκο επισκεπτόταν τη Σερβία, αλλά και τώρα». Τέλος, απεκάλεσε τη Διακυβερνητική Σύνοδο θεμέλιο της διμερούς συνεργασίας Κύπρου – Σερβίας.

Ερωτηθείς κατά πόσον οι Συμφωνίες που έχουν υπογραφεί σήμερα θα δώσουν τη δυνατότητα για μεγάλη ώθηση των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, ο Πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ότι «αυτός είναι ο στόχος» και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες περιστράφηκαν γύρω από την ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων, των επενδύσεων και των εμπορικών συναλλαγών, αλλά και την παρουσία των δύο χωρών σε αγορές τρίτων χωρών. Πρόσθεσε ότι οι εξαίρετες πολιτικές σχέσεις Κύπρου – Σερβίας θα μπορέσουν να αντανακλούν και άλλους τομείς.

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε: «Όπως ανέφερε ο κ. Πρωθυπουργός, δεν θα συνεχίσω να είμαι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό ήταν δική μου θέληση για πολλούς λόγους για τους οποίους εξέφρασε το σεβασμό του ο κ. Ντάτσιτς. Θέλω όμως να γνωρίζετε ότι και ως απλός πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχετε εσείς, το σερβικό κράτος, ο σερβικός λαός, έναν πολύ καλό φίλο και συναγωνιστή στις κοινές μας υποθέσεις».

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Σερβίας υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών σχετικά με την εγκαθίδρυση μιας ενισχυμένης εταιρικής σχέσης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά και ο Πρωθυπουργός της Σερβίας υπέγραψαν Πρωτόκολλο μεταξύ της Κύπρου και της Σερβίας για εφαρμογή της Συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Σερβίας για την Επανεισδοχή Προσώπων που Διαμένουν χωρίς Άδεια.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου και ο Υπουργός Μεταφορών της Σερβίας υπέγραψαν Συμφωνία για συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα των ναυτιλιακών μεταφορών.