30/1/13

ΚΥΠΕ - Ρεβέκκα Γρηγοριάδου - Γιώργος Μιχαήλ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 30/01/2013

ΚΥΠΕ - Ρεβέκκα Γρηγοριάδου - Γιώργος Μιχαήλ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 30/01/2013
1.Τηλεφωνική συνομιλία είχαν χθες βράδυ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Κύπριο ομόλογό του Δημήτρη Χριστόφια, σύμφωνα με σχετική σύντομη ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου. "Συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα της διμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων συνεργασίας στον χρηματοοικονομικό τομέα", προστίθεται στην ανακοίνωση.

2.Το Υπουργείο Οικονομικών έχει καλύψει τις δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους μέχρι τον Απρίλιο και οι οποίες ανέρχονται σε 1,8 δις ευρώ, χωρίς την καταφυγή σε επιπρόσθετο δανεισμό, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Βάσος Σιαρλή. Εξέφρασε, ταυτόχρονα, αισιοδοξία ότι και τα δάνεια που λήγουν μέχρι τον Απρίλιο ύψους 1 δις ευρώ περίπου θα ανανεωθούν για άλλους τρεις μήνες.
3.Είμαστε σε καλό δρόμο και σε ό,τι αφορά στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για τον Απρίλιο, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η Κύπρος μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και για τον Απρίλιο. Ο κ. Στεφάνου είπε, επίσης, πως η Ρωσία φαίνεται να ενδιαφέρεται να εμπλακεί στα της Κύπρου, ανάλογα βέβαια με τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
4.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αρχίζει σήμερα τις επαφές του στο Βελιγράδι. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος έφθασε χθες το απόγευμα στο Βελιγράδι, θα προεδρεύσει Διακυβερνητικής Συνόδου μαζί με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας και ακολούθως θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.
5.Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή αναχωρεί σήμερα για το Βελιγράδι, όπου θα συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία Υπουργών, η οποία θα συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια κατά τη Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου-Σερβίας. Η κ. Μαρκουλλή επέστρεψε στην Κύπρο χθες από το Σαντιάγο της Χιλής όπου συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου της ΕΕ και των Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
6.Η κυπριακή οικονομία και το ζήτημα του ξεπλύματος χρήματος, ήταν τα βασικά θέματα των συναντήσεων της διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής στις Βρυξέλλες με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ, Ολι Ρεν και πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής. Εξάλλου, επιστολή μέσω της οποίας αντικρούονται ως αβάσιμες οι κατηγορίες κατά της Κύπρου περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος απέστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωζώνης και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
7.Την άφιξη του 3ου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) στην Κύπρο χαιρετίζει η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Λίζα Μπάτενχαιμ σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Όπως αναφέρεται, καλωσορίζοντας τον Πολ – Ανρί Αρνί, ο οποίος διαδέχεται τον Κριστόφ Ζιρόντ, η κ. Μπάτενχαιμ, εξήρε τη συνεργασία όλων των μερών της ΔΕΑ αποκαλώντας την ως αποτελεσματικό μοντέλο για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ της ε/κ και της τ/κ κοινότητας.
8.Ο υποψήφιος για την Προεδρία Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στα μέλη του ΕΒΕ Λευκωσίας, είπε ότι το όραμα για την Κύπρο δεν μπορεί να είναι άλλο από το όραμα για μια ευημερούσα οικονομία και μια κοινωνία που θα στηρίζει αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Ο υποψήφιος για την προεδρία Σταύρος Μαλάς, μιλώντας στην Οργάνωση των Αντιστασιακών Πάφου, έστειλε το μήνυμα ότι κανένας πολιτικός που διεκδικεί την ψήφο του κυπριακού λαού δεν έχει το δικαίωμα να λέει μισές κουβέντες. Ο υποψήφιος για την προεδρία Γιώργος Λιλλήκας, σε ομιλία του στο Cyprus International Institute of Management, ανέλυσε το όραμά του για ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές.
9.Ο συνολικός αριθμός αθλητικών επισκεπτών το 2011 παρουσίασε αύξηση κατά 19% σε σχέση με το 2010, αποφέροντας έσοδα 20 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, σύμφωνα με έρευνα για τον αθλητικό τουρισμό για το έτος 2011 που παρουσίασε χθες ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου. Συγκεκριμένα, το 2011 ο αριθμός των ατόμων που επισκέφθηκαν την Κύπρο από το εξωτερικό για σκοπούς αθλητικού τουρισμού ανήλθε στις 12,879, σε σύγκριση με 10,784 το 2010 και 9,347 το 2009.
10.Με δύο ποδοσφαιρικούς αγώνες, που θα γίνουν σήμερα το απόγευμα, συμπληρώνεται η οκτάδα της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Κύπρου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αύριο η σχετική κλήρωση για τα επόμενα παιχνίδια της διοργάνωσης. Οι δύο ομάδες, που θα συμπληρώσουν την οκτάδα, θα γίνουν γνωστές μετά και το σημερινό αποτέλεσμα των επαναληπτικών αγώνων μεταξύ Ολυμπιακού - ΑΕΚ  και Απόλλωνα -Νέα Σαλαμίνα.
(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΜΙ/ΓΧΡ)
CNA FOOTER ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΥΠΕ