29/1/13

Αντιπροσωπία της Βουλής των Αντιπροσώπων συμμετέχει στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας 29/01/2013

Άρχισαν σήμερα οι εργασίες της πρώτης συνάντησης της «Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας» με θέμα το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, την οποία διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη Διάσκεψη συμμετέχει διευρυμένη αντιπροσωπία της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Αναπληρωτή Πρόεδρό της Χρήστο Στυλιανίδη, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κ. Νικόλα Παπαδόπουλο και τα Μέλη της Επιτροπής κ.κ. Σταύρο Ευαγόρου, Πάμπο Παπαγεωργίου, Νίκο Νικολαΐδη και Γιώργο Περδίκη.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης τα μέλη της αντιπροσωπίας πραγματοποίησαν επαφές με συναδέλφους τους από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να τους ενημερώσουν για τα μέτρα τα οποία εφαρμόζει η Κύπρος για αποτροπή και καταπολέμηση οποιωνδήποτε φαινομένων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Οι Κύπριοι βουλευτές είχαν χωριστές συναντήσεις με συναδέλφους τους από τα κοινοβούλια της Ισπανίας, της Λετονίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Φινλανδίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Κατά τις συναντήσεις τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας υπογράμμισαν την ανάγκη η Κύπρος να τύχει της ίδιας μεταχείρισης από τους Ευρωπαίους εταίρους όπως τα κράτη μέλη που ζήτησαν στο παρελθόν οικονομική στήριξη από την ΕΕ. Ανέφεραν, επίσης, ότι εκθέσεις αρμόδιων οργανισμών που ασχολούνται με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καταδεικνύουν ότι στην Κύπρο τα επίπεδα υιοθέτησης και εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας είναι ικανοποιητικά, τόνισαν, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε διεξαγωγή νέων ερευνών από αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι ευπρόσδεκτη.

Στα πλαίσια, εξάλλου, της εναρκτήριας συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν οι Επίτροποι της ΕΕ κ.κ. Olli Rehn, αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και László Andor, αρμόδιος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη, ο βουλευτής κ. Νικολαΐδης σε παρέμβασή του σημείωσε ότι, προκειμένου να εξευρεθούν οι κατάλληλες λύσεις στις προκλήσεις που προκύπτουν από την οικονομική κρίση, θα πρέπει να εντοπιστούν οι πραγματικές αιτίες του προβλήματος, δηλαδή η ύφεση και η ανεργία. Τα αίτια αυτά, τόνισε, είναι κατά κύριο λόγο συστημικά, τα οποία έχουν οξυνθεί ως επακόλουθο της κρίσης στον τραπεζικό τομέα. Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη να διατηρηθεί η αρχή της αλληλεγγύης και να λαμβάνονται αποφάσεις με αντικειμενικότητα.