27/1/13

ΚΥΠΕ - Αθηνά Αρσαλίδου - Κυριακή Χριστοδούλου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 27/01/2013

ΚΥΠΕ - Αθηνά Αρσαλίδου - Κυριακή Χριστοδούλου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 27/01/2013
1. Η υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων από το Fitch, για μια ακόμα φορά αποδεικνύει ότι το καθοριστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος με την οικονομία της είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

2.  Η Τρόικα δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, περιλαμβανομένου και του φυσικού αερίου, δηλώνει η Λευκωσία. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι δεν ευσταθεί αυτό που αναφέρεται στο δημοσίευμα του Economist ότι η Κύπρος θα πάρει έσοδα από το φυσικό αέριο 15 χρόνια μετά την έναρξη της εκμετάλλευσης. Σημείωσε ακόμη ότι το ενδεχόμενο μεταφοράς φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας, όπως αναφέρει το Economist, δεν πρόκειται να υπάρξει αν πρώτα δεν επιλυθεί το Κυπριακό.
3. Στη Σερβία μεταβαίνει την Τρίτη ο Πρόεδρος Χριστόφιας όπου θα προεδρεύσει Διακυβερνητικής Συνόδου μαζί με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας. Θα έχει συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του Τόμισλαβ Νίκολιτς, τον Πρωθυπουργό  Ίβικα Ντάτσιτς ενώ αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα υπογράψουν διμερείς συμφωνίες.
4. Οι έρευνες για τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων από την Κεντρική Τράπεζα συνεχίζονται εντατικά, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, σημειώνοντας ότι "στόχος είναι το συντομότερο να ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις και να υποβληθεί ο φάκελος στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος και θα αποφασίσει τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης".
5. Η Κύπρος, σε στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ, πρέπει να καταστεί διαμετακομιστικός κόμβος φυσικού αερίου, τόσο προς την Ευρώπη όσο και προς την Ασία με τη δημιουργία σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία Νίκος Αναστασιάδης. Την ίδια ώρα, ο ανθυποψήφιός του Σταύρος Μαλάς τον κατηγόρησε για επικίνδυνες και βλαπτικές προς τα συμφέροντα του τόπου δηλώσεις οι οποίες αφορούν το φυσικό αέριο, χαρακτηρίζοντας την θέση του κ.  Αναστασιάδη ότι `το φυσικό αέριο μπορεί να περάσει μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη` ως πολύ επικίνδυνη. Ο υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας επέκρινε τους δύο ανθυποψηφίους του λέγοντας ότι «παραμένουν πιστοί στις διαχρονικές τους θέσεις της υποχωρητικότητας», οι οποίες δεν μπορούν να υπερασπιστούν την εθνική ανεξαρτησία και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
6. Τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε βίαια επεισόδια στο Πορτ Σάιντ τα οποία ξέσπασαν μετά την απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου που καταδίκασε σε θάνατο 21 ανθρώπους οι οποίοι κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν το θάνατο 74 ανθρώπων μετά το τέλος ποδοσφαιρικού αγώνα στο Πορτ Σάιντ, την 1η Φεβρουαρίου του 2012.
7. Τέσσερα άτομα συνέλαβε η Αστυνομία για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες μετά τη λήξη του αγώνα Ομόνοιας-Ανόρθωσης στο ΓΣΠ. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν, πριν την έναρξη του αγώνα, οπαδοί, οι οποίοι ευρίσκοντο στη νότια κερκίδα, έριξαν κροτίδα στην ανατολική κερκίδα καθώς και διάφορα αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο.Εξάλλου μετά τη λήξη του αγώνα, ομάδα νεαρών έριξε πέτρες εναντίον οχημάτων της Αστυνομίας. Η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.
8.Γνωστό κοσμηματοπωλείο στη Λάρνακα έγινε στόχος διαρρηκτών οι οποίοι κατάφεραν να αποσπάσουν χρυσαφικά, κοσμήματα και πολύτιμους λίθους συνολικής αξίας 150 χιλιάδων ευρώ.   Σύμφωνα με την Αστυνομία ο κοσμηματοπώλης προέβη σε καταγγελία ότι χθες μεταξύ των ωρών 17:00 - 20:30 και ενώ ο ίδιος και η οικογένεια του απουσίαζαν από την οικία του στην περιοχή Καμάρες στη Λάρνακα, οι δράστες κατάφεραν να αρπάξουν από το σπίτι διάφορα χρυσαφικά και κοσμήματα αξίας 150 χιλιάδων ευρώ.
9. Ο Πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, Φοίβος Ερωτοκρίτου, με χθεσινό του εσωτερικό σημείωμα ενημέρωσε τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ ότι υποβάλλει την παραίτηση του από Πρόεδρος της Εταιρείας ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο ΛΤΔ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΑΠΟΕΛ, "τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή του την απόφαση ο κος Ερωτοκρίτου θα τους αναφέρει στην επόμενη συνεδρία του ΔΣ".
10. Η νίκη της Ανόρθωσης επί της Ομόνοιας με 3-1 στο ΓΣΠ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των αγώνων του Σαββάτου στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος . Στους υπόλοιπους αγώνες σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα: Εθνικός - ΑΕΠ 3-0, Απόλλωνας – ΕΝΠ 0-0 και Αγία Νάπα – ΑΕΚ 1-1. Σήμερα Κυριακή θα διεξαχθούν οι αγώνες Νέα Σαλαμίνα - ΑΕΛ (17:00) και Ολυμπιακός - ΑΠΟΕΛ (18:00). Η 19η αγωνιστική του Πρωταθλήματος ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου με τον αγώνα Αλκή - Δόξα που θα αρχίσει στις 19:00.
(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΚΧΡ/ΑΧΡ)
CNA FOOTER