22/1/13

Ομιλία της Υπουργού Υγειάς δρος Ανδρούλας Αγρότου σε εκδήλωση της ΠΟΓΟ με θέμα «Η στρατηγική κατά του καρκίνου και οι τρόποι υλοποίησης της» 22/01/2013

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και ομολογώ με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, επειδή έχει επιλεγεί ο καρκίνος ως θέμα της σημερινής εκδήλωσης. Σε λίγες μέρες άλλωστε, στις 4 Φεβρουαρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Ο καρκίνος στις μέρες μας έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας στις ανεπτυγμένες χώρες. Ένας στους τρεις Ευρωπαίους θα νοσήσει με καρκίνο. Αποτελεί δε τη δεύτερη αιτία θανάτου πανευρωπαϊκά και έχει αυξάνουσα τάση σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Στην επικράτεια μερικών χωρών έχει ήδη καταστεί η πρώτη αιτία, ξεπερνώντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σειρά αποφάσεων κάλεσε τα κράτη μέλη τον Ιούνιο του 2008 να αναπτύξουν στρατηγικές με στόχο τη μείωση του καρκίνου. Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου αποτέλεσε ένα από τα πρώτα Υπουργεία που έδρασαν άμεσα, ακολουθώντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέπτυξε ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο βασισμένο στους τέσσερις βασικούς πυλώνες: Πρόληψη, θεραπευτική αντιμετώπιση, ανακουφιστική φροντίδα και έρευνα.

Με τον διορισμό της Εθνικής Επιτροπής από το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι η πρώτη φορά που η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει μια οργανωμένη απάντηση στο θέμα καρκίνος. Τον προηγούμενο χρόνο ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ασθένειας δρ Αδάμος Αδάμου, τον οποίο έχουμε τη χαρά να τον έχουμε μαζί μας, παρέδωσε το Σχέδιο Δράσης εναντίον του καρκίνου στο Υπουργείο. Για να συνταχθεί αυτό το Σχέδιο η Εθνική Επιτροπή εργάστηκε πολύ συστηματικά και σκληρά και το πόνημα αυτό θα συμβάλει καταλυτικά στην κοινή μας προσπάθεια.

Με βάση τις υποδείξεις της Εθνικής Επιτροπής έχουν προωθηθεί αρκετές δράσεις.

Φίλες και φίλοι,

Το Υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει εξαιρετικά προγράμματα αγωγής της υγείας, στο πλαίσιο της σχολιατρικής, με στόχο τον υγιεινό τρόπο ζωής. Παράλληλα, συνεχίζεται το πρόγραμμα προαγωγής της υγείας στις κοινότητες, που αγκαλιάστηκε άμεσα από το κοινό, το οποίο έχει ως θέμα τους πιο συχνούς τύπους καρκίνων. Ο πληθυσμιακός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού συνεχώς εμπλουτίζεται με την εισαγωγή προγράμματος μηχανογράφησης και την εισαγωγή ψηφιακών μαστογράφων υψηλής τεχνολογίας.


Η γυναίκα της Κύπρου σήμερα, βρίσκεται σε προνομιακή θέση σε σύγκριση με τις πιο πολλές Ευρωπαίες γιατί η ψηφιακή μαστογραφία παρέχει τη δυνατότητα καλύτερης απεικόνισης και καθιστά ορατές ακόμη και τις μικρότερες αλλοιώσεις στη μορφολογία του μαστού. Διαθέτει ως επιπλέον πλεονέκτημα τη μικρότερη έκθεση της γυναίκας σε ακτινοβολία. Επιπλέον κάθε Νοσηλευτήριο εμπλουτίστηκε με τη νέα τεχνολογία της τομοσύνθεσης, δηλαδή τη δυνατότητα ρεαλιστικής απεικόνισης του όγκου σε λεπτές τομές με ψηφιακά μέσα, ώστε να γίνεται δυνατή η μελέτη πολλών λεπτομερειών και ο διαχωρισμός του από τον περιβάλλοντα ιστό. Η τεχνική αυτή θα μειώσει σε μεγάλο ποσοστό τις βιοψίες, πρακτική που συνεπάγεται ψυχολογικό και σωματικό φόρτο για τη γυναίκα και παράλληλα οικονομική επιβάρυνση.

Για τον πληθυσμιακό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχουν εκπονηθεί σχεδιασμοί βασισμένοι στις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως η οικονομική κρίση ανέκοψε την εφαρμογή τους. Επειδή όμως δεν εφησυχάζουμε και ο στόχος μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, δρομολογούμε εντός των ημερών πρόγραμμα μείωσης των λιστών αναμονής στο Μακάρειο για το τεστ Παπανικολάου, του οποίου τα αποτελέσματα θα διαφανούν σύντομα.

Όσον αφορά δε τον καρκίνο του εντέρου, με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνω ότι η εφαρμογή ενός πληθυσμιακού ανιχνευτικού προγράμματος αρχίζει τον ερχόμενο μήνα από την επαρχία Λάρνακας και σταδιακά θα εξαπλωθεί σε όλη την Κύπρο. Το πρόγραμμα αυτό ακολουθεί τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές και προσφέρει δωρεάν εξέταση κοπράνων για την ανίχνευση μη ορατού αίματος σε άντρες και γυναίκες ηλικίας 50- 69 ετών. Περιλαμβάνει επίσης κολονοσκόπηση στα άτομα που θα κριθεί ότι πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω. Πολύ σύντομα το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στο κοινό και θα ενημερωθείτε για όλες τις λεπτομέρειες.

Στον τομέα της θεραπείας, το Υπουργείο Υγείας παρέχει όλες τις σύγχρονες φαρμακοθεραπείες και τεχνικές, ώστε οι ασθενείς μας να μην υστερούν σε τίποτε από τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες. Παράλληλα, το Σχέδιο Δράσης θέτει ως προτεραιότητα τη δημιουργία Κέντρου Μαστού, και σε κατοπινό στάδιο Κέντρου Γαστρεντερικού Συστήματος, με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση αυτών των δύο πολύ συχνών καρκίνων. Με τη βοήθεια των μη κυβερνητικών οργανισμών επενδύουμε συνεχώς και στην ανακουφιστική φροντίδα.

Σε αυτό λοιπόν το σημείο, θα ήθελα να αναφέρω επιγραμματικά κάποιους επιπλέον σημαντικούς σταθμούς που επιτεύχθηκαν στην πορεία μας κατά του καρκίνου: Ένας σημαντικός σταθμός είναι η απόφαση και η δρομολόγηση της δημιουργίας δύο ακόμα Ακτινοθεραπευτικών Μονάδων στην Κύπρο: Η πρώτη, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, που θα αποτελέσει τον ακαδημαϊκό πυρήνα της Ιατρικής Σχολής το 2013. Η δεύτερη είναι η Ακτινοθεραπευτική Μονάδα του Νοσοκομείου Λεμεσού που θα καλύπτει την ευρύτερη περιοχή Λεμεσού και Πάφου. Ευελπιστούμε ότι παρά τις δυσκολίες οι στόχοι αυτοί θα μπορέσουν να υλοποιηθούν.

Δεν θα ήθελα να σας κουράσω άλλο. Ο δρ Αδάμου θα σας παρουσιάσει τι περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης και πώς η Εθνική μας Επιτροπή εργάστηκε για την ολοκλήρωση του.

Θέλω να ευχαριστήσω λοιπόν θερμά την ΠΟΓΟ, που είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα υγείας, για τη συμβολή της στην ενημέρωση του κοινού και να ευχηθώ σε όλους μια ενδιαφέρουσα συνάντηση.