22/1/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην τελετή αποφοίτησης του προγράμματος σεμιναρίων «Διαχείριση κρίσεων και διαμεσολάβηση», χθες 22/01/2013

Συγχαίρω τα τρία Πανεπιστήμια, το Πάντειο των Αθηνών, του Αιγαίου και το Νεάπολις Πάφου για τη σημαντική πρωτοβουλία να εκπονήσουν και να διεκπεραιώσουν επιτυχώς το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Διαχείριση κρίσεων και διαμεσολάβηση», το οποίο ολοκλήρωσε σήμερα αισίως τις σεμιναριακές του συναντήσεις. Περιλάμβανε 48 ώρες διδασκαλίας και αμφίδρομης διαλεκτικής προσέγγισης του κρίσιμου και ζωτικού φαινομένου της στρατηγικής, της διαχείρισης κρίσεων και της διαμεσολάβησης.

Η εξαιρετική επιτυχία του προγράμματος έγινε ήδη γνωστή στην κοινωνία μας, ο δε έπαινος και τα συγχαρητήριά μας ανήκουν στους συντελεστές, τα πανεπιστήμια, τους υψηλού επιπέδου εξειδικευμένους καθηγητές και τους σπουδαστές που κατέκτησαν τη γνώση στερούμενοι χρόνου ανάπαυσης και αναψυχής για να καταστούν χρήσιμοι στον εαυτό τους και την πατρίδα τους.

Η ειρήνη και η ασφάλεια αποτελούν βασική προτεραιότητα των κρατών και απαραίτητη προϋπόθεση για την αδιατάρακτη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών. Αναγκαίοι συντελεστές είναι η στρατιωτική ισχύς, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, η κοινωνική συνοχή και οι καλύτερες δυνατές πολιτικές σχέσεις στον γεωγραφικό περίγυρο και στον ευρύτερο διεθνή χώρο. Αυτά συγκροτούν το οικοδόμημα ισχύος και ασφάλειας ενός κράτους.

Τα σύγχρονα κράτη είναι υποχρεωμένα να διαχειριστούν και να ελέγξουν κρίσεις, δηλαδή μια σειρά αρνητικών και απειλητικών γεγονότων, ώστε να αντιμετωπίσουν μια βίαιη ενέργεια, ένα μεγάλου μεγέθους πλήγμα, μια καταστροφή. Ζούμε μια εποχή επικίνδυνων κρίσεων και ασύμμετρων απειλών που εξελίσσονται παγκοσμίως και διαχέονται προς διάφορες κατευθύνσεις, με διάφορες μορφές. Παρ’ όλα αυτά η αντιμετώπιση των κρίσεων είναι σε μεγάλο βαθμό υπόθεση πρόβλεψης, πρόληψης και αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης.
Η εποχή της παγκοσμιοποίησης χαρακτηρίζεται από ένα φαινόμενο οριζόντιας διάχυσης απρόοπτων, αιφνιδιαστικών, αντισυμβατικών και ασύμμετρων απειλών και αντίστοιχων κρίσεων. Τα κράτη θα είναι ασφαλή στον βαθμό που θα είναι έτοιμα να διαχειριστούν αποτελεσματικά κρίσεις προβλέποντας όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια. Θα μπορούσε κανείς μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2001 να διανοηθεί, έστω, ότι το μεγαλύτερο τρομοκρατικό κτύπημα στην ιστορία θα το δέχονταν οι ΗΠΑ εκεί που το δέχθηκαν;

Η παγκοσμιοποίηση και η ασύλληπτη πρόοδος της τεχνολογίας έχουν μετατρέψει τον κόσμο σ’ ένα μεγάλο χωριό ως οικονομική, κοινωνική και πολιτική οντότητα. Η λεγόμενη παρεμβατική παγκόσμια λειτουργία των αγορών και διεθνών οικονομικών παραγόντων αλλά και η διαβρωτική λειτουργία του διαδικτύου στα θέματα αξιών, παραδόσεων και πολιτισμού εθνικών κοινωνιών διαμορφώνουν ένα παγκόσμιο σκηνικό που δεν αντιμετωπίζεται με υφιστάμενες αντιλήψεις και παραδοσιακές μεθόδους.

Όλα αυτά τα ζητήματα εξετάσθηκαν μαζί με άλλα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προοπτικές της όχι μόνο ως πολιτικής και οικονομικής οντότητας, αλλά και ως φορέα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας με παγκόσμια εμβέλεια. Η Ένωση αναδεικνύεται ως μια ήρεμη και πολιτισμένη δύναμη, ως παγκόσμιος παράγοντας ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης.

Άλλωστε η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι η πιο ισχυρή αναγνώριση όχι μόνο για την επικράτηση της ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και για τον ρόλο της ΕΕ στη διεθνή σκηνή. Είναι ένας δίκαιος έπαινος και ένα δυνατό κίνητρο να συνεχίσει η Ένωση στον δρόμο της ειρήνης και του μέλλοντος.

Εμείς στην Κύπρο βιώνουμε μια διαρκή κρίση λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής και της απειλής της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα. Η επιβίωσή μας βασίζεται στην ικανότητά μας να προβάλουμε αξιόπιστη και αποτελεσματική στρατηγική αποτροπής για να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση της ύπαρξής μας ως κράτους, ως πολιτισμού, ως κοινωνίας, ως λαού, αλλά και ως τμήμα ενός ιστορικού έθνους.

Κλείνοντας, εκφράζω αναγνώριση και βαθύτατη εκτίμηση στην πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία και προσφορά των Πανεπιστημίων Πάντειο, Αιγαίου και Νεάπολις και εκφράζω την πεποίθηση ότι αυτό το εγχείρημα διαρκούς εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στελεχών της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αγκαλιαστεί από την πολιτεία και την κοινωνία μας.

Είναι μια ουσιαστική συνεισφορά στη μεγάλη προσπάθεια, με όραμα και υπευθυνότητα να αξιοποιήσουμε τα νέα δεδομένα και δυνατότητες, μαζί και το πλεονέκτημα της στρατηγικής θέσης, και να κάνουμε την Κύπρο από σημείο γεωπολιτικής αντιπαράθεσης διά μέσου των αιώνων, νησί της ελευθερίας και της ειρήνης, παράγοντα σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή.