21/1/13

Η Υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε το βιβλίο του Ατανάς (Τάντσο) Σαμπάνοβ «Περιγραφή της ζωής μου στην Κύπρο» 21/01/2013


Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών παρουσιάστηκε το βιβλίο «Περιγραφή της ζωής μου στην Κύπρο», στο οποίο εκδίδονται τα αποσπάσματα για την Κύπρο από τα απομνημονεύματα του Βούλγαρου επαναστάτη Ατανάς (Τάντσο) Σαμπάνοβ κατά την εξορία του στη μεγαλόνησο στα τέλη του 19ου αιώνα, μετά την καταστολή της Απριλιανής Επανάστασης του 1877 στη Βουλγαρία, επί οθωμανικής κυριαρχίας.

Το βιβλίο, που είναι δίγλωσσο, στην ελληνική και βουλγαρική γλώσσα, είναι προϊόν της συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στην Κύπρο. Στόχος της έκδοσης είναι η ανάδειξη των άριστων και διαχρονικών δεσμών των δύο χωρών καθώς και των σχέσεων φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών.

Στην ομιλία της κατά την παρουσίαση του βιβλίου η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή υπογράμμισε τη σημασία αυτού του εγχειρήματος, καθώς φέρνει στο φως ένα πολύτιμο κομμάτι των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Βουλγαρίας. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον Πρέσβη της Βουλγαρίας στην Κύπρο κ. Vesselin Valchev γι’ αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία του.

Η δρ Μαρκουλλή ανέφερε ότι μέσω των απομνημονευμάτων του Σαμπανόβ από τη ζωή του στην Κύπρο υπογραμμίζεται μια αίσθηση συναδελφικότητας μεταξύ των Κυπρίων και των Βούλγαρων. «Από αυτή την άποψη το βιβλίο αποτελεί ένα θησαυρό σημαντικών πληροφοριών σχετικά με τη ζωή και το περιβάλλον κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, περιγράφοντας με έναν καθηλωτικό τρόπο τις κοινωνικές πτυχές του κυπριακού τρόπου ζωής, τις προκλήσεις του, τις παραδόσεις του, τις νοοτροπίες και τις πεποιθήσεις του», ανέφερε η Υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε δε ότι αναδεικνύονται επίσης οι δεσμοί φιλίας που αναπτύχθηκαν μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Βούλγαρων φυλακισμένων επαναστατών, η αίσθηση αλληλεγγύης και η προθυμία να μοιραστούν όχι μόνο υλικά αγαθά, όπως τρόφιμα και χρήματα, αλλά κυρίως το κουράγιο και τη στήριξη, ως αποτέλεσμα των κοινών αξιών και πεποιθήσεων.

Όπως σημείωσε η κα Υπουργός, το βιβλίο αποτίνει φόρο τιμής στη βαθιά ποιοτική σχέση Κύπρου-Βουλγαρίας, αποδεικνύοντας ότι οι δεσμοί αυτοί έχουν σφυρηλατηθεί μέσω κοινών εμπειριών και μιας κοινής αντίληψης περί ταυτότητας. Συμπλήρωσε δε ότι η φιλία αυτή συνεχίζει να διατηρείται σήμερα ζωντανή, λόγω της δυναμικής παρουσίας Βούλγαρων πολιτών που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, ενώ πρόσθεσε ότι οι δεσμοί ενισχύονται από τη δραστήρια παρουσία Κυπρίων στη Βουλγαρία. Όπως τόνισε η δρ Μαρκουλλή, το βιβλίο αποτελεί μια πολύτιμη προσθήκη στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, «οι οποίες αποδεδειγμένα 'συνδέονται λόγω ιστορίας και είναι ενωμένες από επιλογή', όπως πολύ ορθά περιγράφεται στο σχετικό βιβλίο των καθηγητών Γιώργου Γεωργή και Γιώργου Καζαμία για τις σχέσεις της Κύπρου με τους εταίρους της στην ΕΕ».

Τέλος, ανέφερε ότι η Κύπρος και η Βουλγαρία δεν έχουν μόνο συνεισφέρει στην εξέλιξη της ιστορίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης κατά τους περασμένους αιώνες, αλλά είναι σήμερα σε θέση να συμπορευθούν ως εταίροι στην ΕΕ, συμβάλλοντας στον κοινό στόχο για μια καλύτερη και πιο ευημερούσα Ευρώπη, με περισσότερο νόημα για τους πολίτες της.

Από πλευράς του, ο Πρέσβης της Βουλγαρίας κ. Vesselin Valchev ανέφερε ότι η έκδοση του βιβλίου είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, τονίζοντας ότι είναι ένα σημαντικό γεγονός τόσο για την Κύπρο όσο και για τη Βουλγαρία. Όπως επισήμανε, το βιβλίο αποδεικνύει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών απαριθμούν αιώνες και όχι μερικές δεκαετίες μόνο.

Ο κ. Valchev ανέφερε παράλληλα ότι το βιβλίο από τη μια έχει μεγάλη σημασία για τη Βουλγαρία, καθώς δίνει πληροφορίες σχετικά με τον βουλγαρικό αγώνα κατά της οθωμανικής κυριαρχίας και, από την άλλη, αποτελεί σημαντικό στοιχείο γνήσιας πληροφόρησης για τη ζωή στην Κύπρο εκείνης της περιόδου. Τέλος, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς την Υπουργό Εξωτερικών δρα Μαρκουλλή, καθώς και προς όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της έκδοσης. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν πολλοί Κύπριοι, όπως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στέφανου, οι οποίοι συνδέονται με τη Βουλγαρία και αποτελούν τους συνεχιστές της βαθιάς φιλίας που περιγράφεται στο βιβλίο.

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου δρ Ιωάννης Θεοχαρίδης, αναφερόμενος στα βιογραφικά στοιχεία και την επαναστατική δράση του Τάντσο Σαμπάνοβ, είπε ότι μετά την καταστολή της Απριλιανής Επανάστασης από τους Οθωμανούς το 1877, ο συλληφθείς Βούλγαρος επαναστάτης μαζί με άλλους 43 φυλακισμένους επαναστάτες έφτασε εξόριστος στην Κύπρο στις 15 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους και φυλακίστηκε στη Λευκωσία.

Ο κ. Θεοχαρίδης πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι οι κρατούμενοι της εποχής μπορούσαν να κυκλοφορούν την ημέρα αλυσοδεμένοι, γεγονός που τους επέτρεπε να έχουν επαφή με την καθημερινότητα των ντόπιων κατοίκων. Ο Σαμπάνοβ καθώς και όλοι οι εξόριστοι Βούλγαροι επαναστάτες απελευθερώθηκαν βάσει των προνοιών του άρθρου 17 της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου που προέβλεπε την άμεση και πλήρη αμνηστία όλων των Οθωμανών υπηκόων οι οποίοι λόγω της επαναστατικής τους δράσης φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν.

Τέλος, σημείωσε ότι η «άξια κάθε επαίνου παρούσα έκδοση των αποσπασμάτων για την Κύπρο από τα απομνημονεύματα του Τάντσο Σαμπάνοβ συμβάλλει στη διαφώτιση των σχέσεων των λαών της Βουλγαρίας και της Κύπρου στα τέλη του 19ου αιώνα που, ας σημειωθεί, χρονολογούνται από τα μέσα του 12ου αιώνα».

Παρών στην παρουσίαση ήταν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι, καθώς και Πρέσβεις και μέλη ξένων διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο.