10/1/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου-Λιβάνου, στη Βηρυτό 10/01/2013

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στο επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Λιβάνου που σκοπό έχει να αναδείξει τις δυνατότητες και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των κυπριακών και των λιβανικών επιχειρήσεων.
Δεν έχω παρά να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές του φόρουμ, αλλά και τη βαθιά εκτίμησή μου προς την Κυβέρνηση του Λιβάνου για τη σημαντική και πολύπλευρη προσφορά σας στην οικονομία της Κύπρου. Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να επαναβεβαιώσω τη βούληση της Κυπριακής Κυβέρνησης να εργαστούμε από κοινού για την περαιτέρω διεύρυνση του διμερούς πλαισίου συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς.

Είναι αλήθεια πως, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί σε παγκόσμια κλίμακα, το επίπεδο των κύπρο-λιβανικών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών έχει βελτιωθεί, ενώ ταυτόχρονα οι τομείς της συνεργασίας έχουν διευρυνθεί. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της μεταξύ μας συνεργασίας σε τομείς όπως αυτούς των κατασκευών, της εκπαίδευσης, των επαγγελματικών υπηρεσιών, του εμπορίου και του τουρισμού.

Οι σχέσεις Κύπρου και Λιβάνου στον τομέα του τουρισμού βρίσκονται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα. Η αγορά του Λιβάνου αποτελεί για την Κύπρο την υπ’ αριθμό ένα αγορά της Μέσης Ανατολής, με τουριστικές αφίξεις που αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και που το 2012 ήταν κοντά στις 25 χιλιάδες. Και από πλευράς Κυπρίων όμως, ένας σημαντικός αριθμός, γύρω στις 15 χιλιάδες για το 2012, επισκέφθηκε τον Λίβανο. Η αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών είναι επαρκής αφού μέσω των δύο εθνικών αερομεταφορέων υπάρχουν καθημερινά πτήσεις. Σημαντικό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι κατά το καλοκαίρι του 2012 πραγματοποιήθηκαν επιπρόσθετα και ναυλωμένες πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τη Βηρυτό με την Πάφο. Οι πτήσεις στέφθηκαν με επιτυχία και αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν και πάλι μέσα στο 2013 και, μάλιστα, σε αυξημένο βαθμό.

Κυρίες και κύριοι,

Η Κύπρος παρέχει μια εξαιρετική πλατφόρμα για διεξαγωγή και διαχείριση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για τις λιβανικές εταιρείες. Η γεωγραφική μας θέση σε συνδυασμό με τη συμμετοχή μας ως μέλος της ΕΕ, η δικτύωση και οι καλές σχέσεις που διαθέτουμε με τις χώρες της περιοχής, ο συντελεστής εταιρικής φορολογίας 10% που είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ, το ευρύ φάσμα διμερών συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας, καθώς επίσης και η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των υπηρεσιών που προσφέρονται, είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που έχουν αναδείξει την Κύπρο σε ένα διεθνές επιχειρηματικό και επενδυτικό κέντρο. Χώρες όπως ο Λίβανος μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα χαρακτηριστικά που διαθέτει η Κύπρος για να εισέλθουν σε νέες αγορές όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ενδεχομένως να γνωρίζετε, η Κύπρος, λόγω της ανοικτής οικονομίας της, δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από την παγκόσμια οικονομική κρίση, κυρίως μέσω της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, αλλά και γενικά στην ελληνική οικονομία. Όμως, αυτή η αρνητική οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας είναι περιστασιακή και παροδική, γιατί η κυπριακή οικονομία είναι μια μικρή και ευέλικτη οικονομία που στηρίζεται σε υγιείς βάσεις, γι’ αυτό και εύκολα μπορεί να αναπτύξει τέτοιες δυναμικές που σύντομα να αναστρέψει το ισχύον αρνητικό κλίμα. Το κλειδί βέβαια για μάς για ταχύτερη έξοδο από την οικονομική κρίση αποτελεί η ανάπτυξη.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, κυρίως σε τομείς στρατηγικής προτεραιότητας, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση ενός ικανοποιητικού ρυθμού ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη ενισχύσει τις προσπάθειές μας ώστε να ενθαρρύνουμε ξένες επιχειρήσεις και επενδυτές να περιλαμβάνουν και την Κύπρο ως πιθανό προορισμό στην υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδιασμών για επέκταση σε άλλους γεωγραφικούς χώρους. Μέρος αυτών των προσπαθειών μας ήταν και η πρόσφατη σύσταση Μηχανισμού Ταχείας Αδειοδότησης/Υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων, με στόχο τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσα από την επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης αδειών και υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων.

Αναφερόμενοι στις προοπτικές επενδύσεων και ανάπτυξης, σαφώς λαμβάνουμε υπόψη τις σημαντικές εξελίξεις που σημειώνονται στην Κύπρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιο-ανατολικής Μεσογείου στον τομέα των υδρογονανθράκων. Ήδη, μετά και τον εντοπισμό μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου στο τεμάχιο Αφροδίτη εντός της κυπριακής ΑΟΖ μας, έχουμε προχωρήσει με τις διαδικασίες του β’ Γύρου Αδειοδότησης και πολύ σύντομα αναμένουμε ότι θα έχουμε κλείσει νέες συμφωνίες με σημαντικότατες πετρελαϊκές εταιρείες σε άλλα πέντε ίσως ερευνητικά τεμάχια. Εξελίξεις που είμαστε βέβαιοι θα τροχιοδρομήσουν σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς.

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Κύπρο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν νέες προοπτικές για την ευημερία των λαών μας. Ταυτόχρονα, διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο για διαφοροποίηση και ενίσχυση της μέχρι σήμερα συνεργασίας μας με την ΕΕ, αλλά και ανάδειξης του ρόλου που μπορεί η Ανατολική Μεσόγειος να διαδραματίσει στα ενεργειακά δρώμενα, όχι μόνο σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε παγκόσμιο.

Η Κύπρος ήταν και παραμένει ένας έντιμος φίλος και συνεργάτης με όλους τους γείτονες της, αλλά και η πύλη επικοινωνίας της Νοτιο-ανατολικής Μεσογείου με την ΕΕ. Αυτή τη θέση μας και αυτό τον ρόλο μας είμαστε αποφασισμένοι να τον ασκήσουμε για το κοινό καλό όλων των λαών της περιοχής μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία του Νοτιοανατολικού Μεσογειακού Διαδρόμου Φυσικού Αερίου θα πρέπει να αποτελεί τον κοινό μας στόχο που από κοινού θα εργαστούμε για να υλοποιήσουμε.

Μια τέτοια υποδομή, που να καθιστά τεχνικά εφικτό έναν τέτοιο στόχο, αποτελεί η κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου το οποίο η Κυβέρνηση μας έχει αποφασίσει να προωθήσει. Αυτό το έργο θα καταστεί, κατά την άποψή μας, η αναγκαία περιφερειακή ενεργειακή υποδομή που θα συμβάλει στην ουσιαστική διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, εφόσον θα συνθέτει ένα ευέλικτο κομβικό σημείο για τη διασύνδεση με τις μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που υπάρχουν στην ευρύτερη Μεσόγειο Θάλασσα και την προώθησή τους στην ευρωπαϊκή, αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Στη βάση αυτών των δεδομένων, αλλά και του έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος που έχει ήδη εκδηλωθεί από μεγάλους επενδυτικούς οργανισμούς και όχι μόνο, η Κυβέρνησή μας έχει ήδη ξεκινήσει με τις αναγκαίες διεργασίες.

Παράλληλα, η Κυπριακή Κυβέρνηση προχωρεί με ένα άλλο έργο περιφερειακής εμβέλειας και συγκεκριμένα τη δημιουργία τερματικού σταθμού υποδοχής και αποθήκευσης πετρελαιοειδών. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το πετρέλαιο συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα παγκόσμια ενεργειακά δρώμενα, ως βασικό καύσιμο σε ορισμένους τομείς, αλλά και ως εφεδρικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή και την ανάγκη για διατήρηση αποθεμάτων ασφαλείας. Το τερματικό αυτό θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις αποθήκευσης λειτουργικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών, εγκαταστάσεις αποθεμάτων ασφαλείας πετρελαιοειδών και εγκαταστάσεις για τη χρήση του τερματικού ως διαμετακομιστικού σταθμού για την εμπορία πετρελαιοειδών.

Το νέο αυτό κεφάλαιο που ανοίγεται για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποθεμάτων υδρογονανθράκων, αποτελεί την ελπίδα για διαρκή ειρήνη, ευημερία και πρόοδο των λαών μας.

Κυρίες και κύριοι,

Αναμφίβολα, η παρουσία επιχειρηματιών από τις δύο χώρες στο σημερινό φόρουμ καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται στην αξιοποίηση προοπτικών περαιτέρω ανάπτυξης και ενίσχυσης της διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας, την οποία ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε. Η υπογραφή σήμερα του Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Λιβάνου αποτελεί απόδειξη της βούλησης της επιχειρηματικής κοινότητας και στις δύο χώρες να αξιοποιήσει τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν και να επενδύσει στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο Λίβανος στην ευρύτερη περιοχή για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία μαζί με την Κυβέρνηση του Λιβάνου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την αισιοδοξία μου για την περαιτέρω πρόοδο των διμερών οικονομικών μας σχέσεων, καθώς και τη βεβαιότητα ότι το σημερινό φόρουμ θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην κυπρο-λιβανική συνεργασία. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας και στην ευόδωση των επιχειρηματικών επαφών σας.


Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης.