28/12/12

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ και στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου 28/12/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και η σύζυγός του κα Έλση Χριστόφια επισκέφθηκαν σήμερα το Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ και το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας της Κύπρου όπου ευχήθηκαν στους ασθενείς και έκοψαν την βασιλόπιττα με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Επίσκεψη πραγματοποίησαν, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ Χρυσόστομος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Υπουργός Υγείας κα Ανδρούλα Αγρότου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: « Εκφράζω τη χαρά μου που και φέτος είμαστε μεταξύ υγιέστατων γιατρών, νοσοκόμων και όλου του προσωπικού και, βεβαίως, και μεταξύ ανθρώπων που σύντομα θα είναι υγιείς. Εύχομαι, ειλικρινά, καλή ανάρρωση στους αρρώστους, καλή υπηρεσία στον κόσμο που προσέχει τους αρρώστους και, βεβαίως, συμφωνήσαμε και με τον Αρχιεπίσκοπο ότι πρέπει να σταθούμε όρθιοι, να μείνουμε όρθιοι και με το κεφάλι ψηλά.

Είμαστε ένας περήφανος λαός ο οποίος ξέρει τη δύσκολη στιγμή να ανασκουμπώνεται, να σηκώνει τα μανίκια και να δίνει τη μάχη με αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Πολλοί επιβουλεύονται τον τόπο μας και τον πλούτο τον οποίον έχουμε εξεύρει, αλλά στο τέλος της ημέρας σε κανέναν δεν θα περάσει. Θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά για το μέλλον των παιδιών και των οικογενειών μας. Υπάρχουν δυσκολίες, είναι σαφές.

Υπάρχουν δυσκολίες και για την λύση του πολιτικού μας προβλήματος. Θα αντιμετωπίσουμε την αλαζονεία του κ. Μπαγίς και των σημερινών ταγών της Τουρκίας οι οποίοι έχουν ένα δύσκολο κράτος και θέλουν να το μετατρέψουν σε θεοκρατικό σταδιακά. Πράγμα το οποίο δεν είναι καθόλου προοδευτικό. Οι Τουρκοκύπριοι αντιδρούν επειδή θέλουν να επιβάλουν τον ισλαμισμό και σ’ αυτούς. Τον παρεξηγημένο ισλαμισμό εννοείται, γιατί δεν είναι κακό να πιστεύεις σε μια θρησκεία, είναι μια τόνωση για τον άνθρωπο, αλλά εξαρτάται αν αυτή η θρησκεία διδάσκει την αγάπη, διδάσκει τη συμφιλίωση, διδάσκει την ειρήνη ή αν τελικά αξιοποιείται για επεκτατικούς σκοπούς, για πολέμους και επεκτάσεις.

Είναι δύσκολη η κατάσταση και στο Κυπριακό, αντιμετωπίζουμε αδιέξοδο ένεκα της τουρκικής αδιαλλαξίας, της τουρκικής αλαζονείας, αλλά και πάλι έχουμε την υπομονή και την επιμονή να ξεπεράσουμε και αυτές τις δυσκολίες και να οδηγήσουμε τελικά τον λαό μας στη λύτρωση. Στην απελευθέρωση δηλαδή όλων των Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων γιατί, επαναλαμβάνω, και οι Τουρκοκύπριοι υποφέρουν κάτω από τη μπότα της κατοχής.

Θέλω να σας ευχηθώ υγεία, μακροημέρευση, να ευχηθώ στους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στα κρεβάτια του πόνου σύντομα να τα εγκαταλείψουν, να πάνε στα σπίτια τους υγιείς και να περάσετε όσο γίνεται καλύτερα την Πρωτοχρονιά και είθε ο νέος χρόνος να είναι καλύτερος από αυτόν φέτος, που ήταν βασανιστικός. Να είστε καλά, λοιπόν, κάθε καλό. Χρόνια πολλά».

Απευθύνοντας ευχές με τη σειρά του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε: «Ήρθαμε εδώ, κύριε Πρόεδρε, σήμερα για να γίνουμε μέτοχοι της χαράς όλου του προσωπικού εδώ που γιορτάζουν με την κοπή της βασιλόπιττας τον ερχομό του νέου έτους. Επίσης ήρθαμε για να ευχαριστήσουμε όλο το προσωπικό, και τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, για την προσφορά όλου του εαυτού τους προς την υπηρεσία τους λαού μας, των ασθενών που έρχονται σε αυτό το νοσοκομείο. Να τους πούμε Χρόνια Πολλά, ό,τι καλό να δώσει ο Θεός, έναν νέο χρόνο καρποφόρο, θετικό για την πατρίδα μας, αλλά και για τον λαό μας.

Να ευχηθούμε περαστικά στους ασθενείς μας, να τους ευχηθούμε να φύγουν γρήγορα από τον χώρο αυτόν υγιέστατοι και να πάνε στις οικογένειές τους και εμείς, και η Πολιτεία και η Εκκλησία, θα συμπαρασταθούμε στο προσωπικό, και στο ιατρικό και στο νοσηλευτικό, όσο μας είναι δυνατόν για να ανατείλουν καλύτερες ημέρες. Να έχουν τις διευκολύνσεις τους, να ανεβαίνει συνεχώς το επίπεδο προσφοράς γιατί μας ενδιαφέρει αυτός ο λαός να είναι υγιής να έχει σωστές βάσεις. Θα είμαστε πάντοτε μαζί σας και ευχόμαστε ό,τι καλό να δώσει ο Θεός σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά. Χρόνια Πολλά».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος υπέγραψαν στο βιβλίο ευχών.

Εξάλλου, στην επίσκεψή του στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου ο κ. Χριστόφιας απηύθυνε ευχές και δήλωσε: «Θα ήθελα και εσάς να σας ευχηθώ κάθε καλό, υγεία πρώτα απ’ όλα, για να μπορέσετε να προσφέρετε υγεία και στους υπόλοιπους και είθε ο νέος χρόνος να είναι καλύτερος για όλους από τον παλιό χρόνο που φεύγει. Να είναι καλύτερος και για τα θέματα τα κοινωνικοοικονομικά, αλλά και για το μεγάλο θέμα που μας ταλανίζει εδώ και 40 σχεδόν χρόνια, που δεν λέει να τερματιστεί αυτή η ατιμία της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλου του πληθυσμού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Ο αγώνας συνεχίζεται και αυτός ο λαός δέχθηκε πολλά χτυπήματα στην πορεία του, σηκώθηκε, όρθωσε ανάστημα, έλυσε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που αντιμετωπίζουμε σήμερα, ξαναέκτισε την Κύπρο και είμαι σίγουρος ότι και τώρα, παρά τις δυσκολίες, θα αντέξουμε και θα δώσουμε νικηφόρα τη μάχη. Δεν θα πω για τους αίτιους και τους ένοχους αυτής της κατάστασης, αυτά θα τα πούμε έξω από τέτοιους χώρους.

Εύχομαι κουράγιο στους συγγενείς, κουράγιο στους ασθενείς και είμαι σίγουρος ότι θα αντλήσουν δύναμη με τον κόσμο που έχουν δίπλα τους και όλους όσους μπορούν να βοηθήσουν. Εύχομαι καλή ανάρρωση και κάθε καλό σε όλους».