18/12/12

Πολιτιστική εκδήλωση για την Κύπρο, στο Δουβλίνο 18/12/2012

Στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου πολιτιστική εκδήλωση για την Κύπρο, στο ιστορικό πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, Trinity, στο Δουβλίνο.

Η εκδήλωση αποτελείτο από δύο μέρη. Κατά το πρώτο μέρος, απεύθυναν χαιρετισμό ο Διευθυντής της Σχολής Ιστορίας και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Trinity, η καθηγήτρια του Τμήματος Κλασσικών Σπουδών δρ Christine Morris και ο Πρέσβης της Κύπρου δρ Μιχάλης Σταυρινός.

Στην ομιλία του, ο Πρέσβης της Κύπρου αναφέρθηκε στην πρώτη Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, η οποία ολοκληρώνεται σύντομα, και επανέλαβε τα λόγια του Ιρλανδού Αντιπροέδρου και Υπουργού Εξωτερικών της χώρας κ. Eamon Gilmore, ο οποίος σε δημόσια διάσκεψη πριν δύο εβδομάδες χαρακτήρισε την Κυπριακή Προεδρία ως «απόλυτα εξέχουσα, αφού πέτυχε να προωθήσει πληθώρα θεμάτων που εκκρεμούν». Αναφέρθηκε δε στη μακρόχρονη πολιτιστική προσφορά της Κύπρου, σημειώνοντας ότι ο Κύπριος Φιλόσοφος Ζήνων ο Κιτιεύς, ο δημιουργός της Στωικής Φιλοσοφίας, είχε διδάξει πρώτος τις πλείστες των σημερινών αρχών και αξιών της Ευρώπης.

Ακολούθως, ο Κύπριος Διπλωμάτης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης: τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τη δρα Christine Morris, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα με το οργανωτικό κομμάτι της όλης προσπάθειας, τον Pro-Chancellor του Πανεπιστημίου Trinity κ. Πέτρο Φλωρίδη και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού στο Λονδίνο.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μουσικό πρόγραμμα μεσαιωνικής και παραδοσιακής μουσικής της Κύπρου από το Μουσικό Σχήμα «Κυπρογένεια», με επικεφαλής τον Λάρκο Λάρκου και συντελεστές τους Θεόδουλο Βακανά, Ροδοσθένη Παναγιώτου και Ανδρέα Ροδοσθένους. Αποκορύφωμα της εκδήλωσης υπήρξε το «πάντρεμα» της κυπριακής παραδοσιακής μουσικής με παραδοσιακά μουσικά όργανα της Ιρλανδίας.
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε έκθεση Βυζαντινών Εικόνων του Κυπρίου Αγιογράφου Ματθαίου Ματθαίου, με ταυτόχρονη επίδειξη της τέχνης της Αγιογραφίας από τον καλλιτέχνη.

Η όλη εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, καθώς την παρακολούθησαν Κυβερνητικοί Αξιωματούχοι, Πρέσβεις Διπλωματικών Αποστολών στη χώρα, εκπρόσωποι του πνευματικού και εμπορικού κόσμου της Ιρλανδίας και μέλη της κυπριακής και ελληνικής παροικίας.