7/12/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας 07/12/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας κ. Ivica Dačić, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο. Τον κ. Dačić συνόδευαν ο Πρέσβης της Σερβίας στην Κύπρο κ. Savo Djurica, η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βελιγράδι κα Ναυσικά Κρούστη, καθώς και άλλοι υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού καλωσόρισε τον Σέρβο Πρωθυπουργό, εξήρε τα αδελφικά, όπως τα χαρακτήρισε, αισθήματα που διακατέχουν τους λαούς της Σερβίας και της Κύπρου και την αμφίδρομη αλληλεγγύη που επέδειξαν οι δύο χώρες σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας τους. Οι στενές αυτές σχέσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα, υπογράμμισε ο κ. Ομήρου, επειδή βασίζονται σε θέσεις αρχών. Ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε τον κ. Dačić ειδικότερα για τη στάση αρχών που τηρεί η Σερβία στο κυπριακό πρόβλημα, στηρίζοντας την επίτευξη λύσης στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε παράλληλα την απογοήτευσή του για την αποτυχία της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων προς επίλυση του προβλήματος, εξαιτίας της εμμονής της τουρκικής πλευράς σε λύση δύο κρατών. Η Κύπρος, δήλωσε ο κ. Ομήρου, επιδιώκει λύση δίκαιη και βιώσιμη που να επανενώνει τη χώρα και τον λαό της στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος στηρίζει τη Σερβία σε ό,τι αφορά στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και την ευρωπαϊκή πορεία της φίλης χώρας.

Ο Σέρβος Πρωθυπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες της χώρας του για τη στήριξη που προσφέρει η Κύπρος στα δύο αυτά θέματα, τονίζοντας ότι η χώρα μας θεωρείται ο στενότερος φίλος της Σερβίας εντός της ΕΕ. Διαβεβαίωσε τον κ. Ομήρου ότι η Σερβία προχωρεί με σταθερά και προοδευτικά βήματα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με σκοπό την ολοκλήρωση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

Οι κ.κ. Ομήρου και Dačić εξέφρασαν, εξάλλου, την αμοιβαία επιθυμία τους για περαιτέρω ενίσχυση των κοινοβουλευτικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Σερβίας, προωθώντας την αύξηση των ανταλλαγών μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων σε όλα τα επίπεδα.

Τέλος, αντηλλάγησαν απόψεις για την οικονομική κατάσταση στις δύο χώρες υπό το φως της παρατεινόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.