7/12/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας 07/12/2012

Τη σύσταση κοινής Διυπουργικής Επιτροπής η οποία θα ανασκοπήσει τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Σερβίας σε διάφορους τομείς, καθώς και τρόπους για την περαιτέρω ανάπτυξή τους αποφάσισαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρωθυπουργός της Σερβίας κ. Ivica Dačić, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο κ. Dačić έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου, αφού πραγματοποίησαν κατʼ ιδίαν συνάντηση, παρακάθισαν σε συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός της Σερβίας υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου.

Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε:

«Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, τον Πρωθυπουργό της Σερβίας κ. Ivica Dačić και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στην Κύπρο.

Επιτρέψετέ μου να εκφράσω την εκτίμησή μου για τις συνεχείς προσπάθειες για επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, που χρονολογούνται από την εποχή που ο Πρόεδρος Μακάριος και ο Πρόεδρος Τίτο εμπνεύστηκαν, μαζί με άλλες ηγετικές φυσιογνωμίες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής της τότε εποχής, την ίδρυση του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Διαχρονικά, οι δύο λαοί προσέφεραν στήριξη ο ένας στον άλλο κατά τις τραγωδίες που γνώρισαν.

Με τον Πρωθυπουργό Dačić είχαμε μια εγκάρδια, φιλικότατη και ουσιαστική συνομιλία, κατά την οποία συζητήσαμε σε βάθος τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τρόπους ενίσχυσής τους. Οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι αδελφικές, τέτοιες θα παραμείνουν και θα ενισχυθούν περαιτέρω.

Σήμερα έχουμε αποφασίσει τη σύσταση κοινής Διυπουργικής Επιτροπής η οποία πολύ σύντομα θα συνέλθει για να ανασκοπήσει κατά συγκεκριμένο τρόπο τις σχέσεις των δύο χωρών σε διάφορους τομείς και με ποιο τρόπο θα αναπτυχθούν περαιτέρω.

Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη και υποστηρίζει θερμά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, όπως, επίσης, η ίδια η ΕΕ. Πιστεύουμε ότι η σταθερότητα και η ανάπτυξη των χωρών της Βαλκανικής ως ενιαίου χώρου θα βοηθηθούν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευχόμαστε και υποστηρίζουμε θερμά όπως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν.

Χαιρετίζουμε τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πριστίνας, για τα αποτελέσματα και τις δυσκολίες του οποίου μας έχει ενημερώσει εκτενώς ο κ. Πρωθυπουργός. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει τη Μονομερή Ανακήρυξη Ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, μια θέση αρχής που είναι συνεπής με το διεθνές δίκαιο. Η λύση πρέπει να είναι προϊόν αμοιβαίας διμερούς διαβούλευσης που θα οδηγήσει σε μια συμφωνημένη διευθέτηση. Η λύση πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Από αυτό εδώ το βήμα μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω για άλλη μια φορά τη βαθιά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις σταθερές θέσεις αρχών της Σερβίας στο κυπριακό πρόβλημα, που εκφράζονται έμπρακτα μέσα από τη συμμετοχή της στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Η αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση φίλων χωρών, όπως η Σερβία, ενδυναμώνει τις δικές μας προσπάθειες για απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή. Σας διαβεβαιώνω ότι παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στον στόχο της εξεύρεσης μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στηριγμένης στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, η οποία θα επανενώνει τη χώρα μας.

Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Dačić για τις ειλικρινείς, εγκάρδιες και ουσιαστικές συνομιλίες».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Σερβίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων: «Η Κύπρος είναι η καλύτερη φίλη χώρα της Σερβίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Σερβία είναι από τις καλύτερες φίλες χώρες της Κύπρου. Οι δύο λαοί μας είναι φίλοι και έχουμε πολλούς κοινούς ιστορικούς δεσμούς, υπάρχουν πολλά παραδείγματα των αδελφικών μας σχέσεων, αλλά έχουμε και κοινά βάσανα. Και αυτά τα βάσανα αφορούν την παραβίαση της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Γι’ αυτό και η Σερβία εκτιμά τα μάλα την υποστήριξη της Κύπρου σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Και η Κύπρος μπορεί να βασίζεται εκατό τοις εκατό στη δική μας υποστήριξη σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Μια λύση που θα διασφαλίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Πρέπει μαζί να εργαστούμε για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων, γι’ αυτό και έχουμε συμφωνήσει τη πραγματοποίηση συναντήσεων μεταξύ εκπροσώπων των δύο Κυβερνήσεών μας που θα γίνουν και στις δύο χώρες. Οι οικονομικές σχέσεις μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, έχουμε αρκετά κοινά ενδιαφέροντα στον οικονομικό τομέα, και εγώ προσωπικά θα εργαστώ προς την κατεύθυνση της περαιτέρω σύσφιξης και ανάπτυξης των σχέσεών μας».

Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια και την Υπουργό Εξωτερικών δρα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή για τη στήριξη που πρόσφεραν στη Σερβία κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, προσθέτοντας ότι «θα αναμένουμε τις επόμενες μέρες μια θετική απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ που ίσως να δώσει την ευκαιρία στη Σερβία να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ευχαριστώ την Κύπρο για ακόμη μια φορά για τη σταθερή και ισχυρή υποστήριξη προς αυτό το αίτημα μας, αλλά και για την ένσταση που εκδηλώνει σε περιπτώσεις όπου μας θέτουν επιπλέον όρους σε ό,τι αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ».

Και πρόσθεσε: «Η Σερβία ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων όσο είναι τώρα, γι’ αυτό και οι επόμενες μέρες είναι πολύ κρίσιμες για τη χώρα. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει προσωπικά προσφέρει πάρα πολλά για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων».

Ερωτηθείς πώς αντικρίζει την ενταξιακή πορεία της Σερβίας σε μια ΕΕ που ταλανίζεται από βαθιά οικονομική κρίση, ο κ. Πρωθυπουργός είπε: «Σήμερα η κατάσταση στην ΕΕ και η αγάπη του κόσμου προς την ΕΕ δεν είναι αυτή που ήταν πριν από μερικά χρόνια. Όμως, εδώ υπάρχει μια διαφορά. Εσείς είστε εντός της ΕΕ και έχετε παράπονα. Και εμείς όταν ενταχθούμε θα έχουμε παράπονα. Για εμάς είναι προς όφελος μας να είμαστε εντός της ΕΕ για να μπορέσουμε καλύτερα να υπεραμυνθούμε της χώρας μας και για να μπορούμε να αναπτύσσουμε τις θέσεις και σχέσεις μας».

Από κυπριακής πλευράς, στις συνομιλίες πήραν μέρος η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρίστος Χριστοφίδης, η Πρέσβειρα της Δημοκρατίας στο Βελιγράδι κα Ναυσικά Κρούστη και υπηρεσιακοί παράγοντες.