7/12/12

Η Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Κυπριακής Προεδρίας 07/12/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή θα συμμετάσχει τη Δευτέρα, 10 Δεκέμβριου, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, του οποίου θα προεδρεύσει η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφαλείας Βαρόνη Catherine Ashton. Αυτή θα είναι η τελευταία συνάντηση του ΣΕΥ κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Οι Υπουργοί θα ξεκινήσουν το πρόγραμμα τους με γεύμα εργασίας, κατά τη διάρκεια του οποίου θα προχωρήσουν σε μια ανασκόπηση των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας, για τις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα και θέματα εξωτερικής πολιτικής, εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας που θα πραγματοποιηθεί την 21η Δεκεμβρίου.

Επίσης κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι Υπουργοί θα συζητήσουν το μέλλον της Ειρηνευτικής Διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή, μετά το Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους και την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας. Στη συνέχεια, οι Υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συνασπισμού της Συρίας για τις Επαναστατικές Δυνάμεις της Αντιπολίτευσης κ. Ahmed Moaz al-Khatib.

Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του ΣΕΥ, οι Υπουργοί θα συζητήσουν τις εξελίξεις στη Νότια Γειτονία, κυρίως την κατάσταση στη Συρία, καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αίγυπτο, ενώ η Βαρόνη Ashton θα ενημερώσει τους Υπουργούς για την πρόσφατη αποστολή στη Λιβύη, με αντικείμενο τη διερεύνηση πιθανής συνεργασίας για τη διαχείριση των συνόρων. Στη συνέχεια, θα συζητήσουν για τα Δυτικά Βαλκάνια και συγκεκριμένα τη διάσταση της εξωτερικής πολιτικής του πακέτου διεύρυνσης, το οποίο θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 11 Δεκεμβρίου, και θα ολοκληρώσουν τη συνάντησή τους με μια ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, μετά την επανεκλογή του Προέδρου Ομπάμα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής.

Αναμένεται ότι θα υιοθετηθούν Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Ουκρανία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, το Μάλι, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, την Ειρηνευτική Διαδικασία της Μέσης Ανατολής και τη Συρία.

Το βράδυ, η Βαρόνη Ashton θα φιλοξενήσει ένα άτυπο δείπνο για τους Υπουργούς Εξωτερικών με την ευκαιρία της απονομής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ. Κατά τη διάρκεια του δείπνου οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για τον ρόλο της ΕΕ στην επίλυση συγκρούσεων και την οικοδόμηση της ειρήνης.