26/11/12

Πρόποση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κ. Νικόλα Παπαδόπουλου σε επίσημο δείπνο προς τιμήν των Προέδρων των Επιτροπών Οικονομικών των Εθνικών Κοινοβουλίων της ΕΕ στην Πύλη Αμμοχώστου, χθες 26/11/2012

Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Κύπρο και στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Οικονομικών που διοργανώνεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διάστασης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο αποτελεί αδιαμφισβήτητα ιστορική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι με υπερηφάνεια, υψηλό αίσθημα ευθύνης και με πλήρη συνείδηση της ανάγκης για απτά αποτελέσματα για τον τόπο μας και την ευρωπαϊκή οικογένεια που έχουμε αναλάβει αυτό το εγχείρημα.

Μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της κρίσης χρέους που απειλεί τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, αν όχι και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος βρίσκεται στο τιμόνι και καλείται να αντιμετωπίσει δόγματα και αγκυλώσεις άλλων εποχών τα οποία δεν ισχύουν πλέον και ταυτόχρονα να προσαρμοστεί τόσο η ίδια όσο και η υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικογένεια στην πραγματικότητα της νέας εποχής και σ’ ένα περιβάλλον που αλλάζει διαρκώς.

Μία από τις βασικές προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας είναι η προώθηση μιας Ευρώπης πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης, με πιο αποδοτική οικονομία, βασισμένη στην ανάπτυξη, μιας Ευρώπης που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της, με αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή, και μιας Ευρώπης πιο κοντά στους γείτονές της.

Η προσέγγιση που απαιτείται για ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών πρέπει να περιλαμβάνει τόσο μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης όσο και μέτρα που να οδηγούν σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Υψίστης, σημασίας, λοιπόν, είναι η ανάγκη ο ιδιωτικός και κρατικός τομέας να συνθέσουν τις δυνάμεις τους. Ενώνοντας τις δυνάμεις αυτές οφείλουμε από κοινού να ενισχύσουμε τη θέση της Ευρώπης προωθώντας ένα δίκαιο και αποδοτικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα στηρίζει την ανάπτυξη και θα ενισχύει τις ευκαιρίες απασχόλησης.

Την ίδια ώρα πρέπει να λάβουμε τέτοια μέτρα που θα οδηγούν στη δημοσιονομική εξυγίανση, καλύτερη εποπτεία και διαφάνεια της αγοράς, προστασία των καταναλωτών και των επενδυτών και αποτελεσματική διαχείριση των χρηματοπιστωτικών κρίσεων. Σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνει έτοιμη να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις προς την επίτευξη των πιο πάνω στόχων.

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω σε αυτό το σημείο ότι φιλοξενείστε στη μοναδική διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η Κύπρος έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι παρά τις αντιξοότητες μπορεί να κερδίζει κρίσιμες μάχες προσαρμογής, επειδή αξιοποιεί, πέραν της θέσης της ως δυναμικού, εξελισσόμενου και αξιόπιστου χρηματοοικονομικού κέντρου, το μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας μας: τους ανθρώπους της.

Η Κύπρος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι λαών και ηπείρων. Σήμερα ιδιαίτερα διαγράφεται μια σημαντική οικονομική προοπτική από την εξεύρεση μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Σας διαβεβαιώνω ότι θα προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε και να αξιοποιήσουμε αυτά τα στρατηγικά αποθέματα προς όφελος ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ευελπιστώ ότι η Κύπρος θα λειτουργήσει ως γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και θα μπορέσει να καθιερωθεί ως αξιόπιστη, δυναμική, οικονομική και εμπορική πύλη για διεθνείς επιχειρήσεις και επενδύσεις, πάντοτε σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με γνώμονα το κοινό καλό.

Αγαπητοί φίλοι,

Σας καλωσορίζω και πάλι στην Κύπρο, σας εύχομαι καλή και ευχάριστη διαμονή και εγείρω πρόποση για μια καρποφόρα και εποικοδομητική συνάντηση η οποία θα συμβάλει στη δημιουργία οράματος, τόλμης και αναδιοργάνωσης που θα μας βοηθήσουν να αντεπεξέλθουμε στις νέες προκλήσεις των καιρών, με απώτερο στόχο την κοινωνική πρόοδο και την ευημερία της ευρωπαϊκής οικογένειας.