3/11/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην Ημερίδα Καριέρας 2012 των σχολών ΠΑΣΚΑΛ Λεμεσού, στο ΤΕΠΑΚ 03/11/2012

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών της Ημερίδας Καριέρας που διοργανώνουν οι Σχολές ΠΑΣΚΑΛ και συγχαίρω τους διοργανωτές για την προσπάθειά τους αυτή.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενθαρρύνει και στηρίζει τη διοργάνωση εκδηλώσεων όπως τη σημερινή, με στόχο την ενημέρωση και πληροφόρηση των νέων σχετικά με την αγορά εργασίας και την καλύτερη αξιοποίηση των επαγγελματικών τους επιδιώξεων σε ένα όλο και πιο γρήγορα μεταβαλλόμενο και δύσκολο εργασιακό περιβάλλον.


Η εκδήλωση αυτή
αφορά, αναντίλεκτα, ένα πολύ σημαντικό θέμα, όπως είναι η πολύπλευρη πληροφόρηση των νέων, δηλαδή των αυριανών επαγγελματιών, για τα επαγγέλματα που έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν, τις ευκαιρίες απασχόλησης σε αυτά, αλλά και τις προκλήσεις και τα προβλήματα που πιθανώς να αντιμετωπίσουν σε σχέση με τη μελλοντική επαγγελματική τους πορεία. Εδώ υπογραμμίζω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι στην Ημερίδα παρευρίσκονται για σκοπούς πληροφόρησης των νέων, επαγγελματικοί και επιστημονικοί σύνδεσμοι όπως και ελεύθεροι επαγγελματίες για να μεταδώσουν τις δικές τους εμπειρίες και προβληματισμούς.

Η εργασία, εκτός από μέσο επιβίωσης, προσφέρει στον άνθρωπο προσωπική ανάπτυξη και κοινωνική καταξίωση
. Η επιλογή επαγγέλματος σήμερα δεν είναι μια στατική απόφαση, αλλά αποτελεί διαδικασία που αναμένεται να επαναλαμβάνεται συχνότερα στον εργασιακό βίο του ατόμου, λόγω των ραγδαίων οικονομικών, τεχνο­λογικών και κοινωνικών αλλαγών. Οι αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον επιβάλλουν μια πιο μελετημένη επιλογή στην αρχή της σταδιοδρομίας του ατόμου, ενώ δεν πρέπει να αποκλείεται η επαγγελματική αναπροσαρ­μογή κατά διαστήματα.

Ο καθένας
, για να πάρει τη σωστή απόφαση, θα πρέπει να γνωρίζει καλά τις δυνατότητες, τις κλίσεις και τα ταλέντα του. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γνωρίζει και τα δεδομένα στον χώρο της εργασίας και των επαγγελμάτων, καθώς και τις δυνατότητες και προοπτικές που προσφέρονται. Η πληροφόρηση αυτή περιλαμβάνει το περιεχόμενο και αντικείμενο των διαφόρων επαγγελμάτων, το είδος και το επίπεδο εκπαίδευσης, καθώς και τα προσόντα που απαιτούνται για να ασκήσει αποτελεσματικά το επάγγελμα.

Είναι λοιπόν φανερό ότι οφείλουμε να στηρίξουμε τους νέους μας με σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό και με την απαραίτητη πληροφόρηση και καθοδήγηση.


Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως αρμόδιο για θέματα που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό και αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες δυσκολίες που συναντούν συχνά οι νέοι, αναπτύσσει και εφαρμόζει πολιτικές με στόχο τη στήριξη και καθοδήγησή τους στον κόσμο της εργασίας
. Η προώθηση της ένταξης των νέων στην απασχόληση αποτελεί βασικό στόχο της πολιτικής απασχόλησης, εθνικής και ευρωπαϊκής.

Στο πλαίσιο αυτό
, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων απο­δίδει ιδιαίτερη σημασία στον συνεχή εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του, με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων εξυπηρέτησης. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, που είναι αρμόδια για την παροχή δωρεάν βοήθειας και καθοδήγησης στους ανέργους για εξεύρεση εργασίας, προσφέρει στα Τοπικά και Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας εξειδικευμένη συμ­βου­λευτική και στήριξη. Σύμβουλοι Απασχόλησης, κατάλληλα καταρτισμένοι, συμβου­λεύουν και καθοδηγούν τους ενδιαφερόμενους μέσω καταρτισμού Ατομικού Σχεδίου Δράσης, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως την εκτίμηση δεξιοτήτων, ικανοτήτων και προσόντων των ατόμων, και την εξεύρεση μεθόδων ενδυνάμωσης των δεξιοτήτων τους (κατάρτιση, εργασιακή πείρα), με τελικό στόχο την τοποθέτησή τους σε κατάλληλη θέση εργασίας.

Πρόσθετα, τα Τμήματα και Ινστιτούτα του Υπουργείου έχουν θέσει στη διάθεση των νέων δίκτυα
, μέσω των οποίων μπορούν να ενημερωθούν για ευκαιρίες μάθησης και κατάρτισης στην Ευρώπη. Από τη διαδικτυακή πύλη ΠΛΩΤΕΑ, οι νέοι μπορούν εύκολα να βρουν όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Ευρώπη και να μάθουν περισσότερα για τα πανεπιστήμια που προσφέρουν το πρόγραμμα σπουδών που τους ταιριάζει. Το κέντρο EUROGUIDANCE μπορεί να δώσει πληροφόρηση σχετικά με ιδρύματα εκπαίδευσης στην Ευρώπη, ενώ στο Εθνικό Κέντρο EUROPASS θα μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το ευρωπαϊκό πρότυπο βιογραφικό σημειώματος, το οποίο βοηθά τους νέους να καταγράψουν με σαφήνεια τις γνώσεις και δεξιότητες τους.

Το Δίκτυο
EURES, επίσης, προσφέρει πληροφόρηση για εκατοντάδες χιλιάδες κενές θέσεις που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προωθεί την κινητικότητα των εργαζομένων με στόχο την καλύτερη τους αποκατάσταση. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι νέοι είναι ευκολότερο να διακινηθούν από μια χώρα σε κάποια άλλη για εργοδότηση, παρά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με μεγαλύτερες υποχρεώσεις.

Πρόσθετα προς αυτές τις δράσεις
, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην απασχόληση, έχει εισάξει μια σειρά από προγράμματα τόσο στον τομέα της κατάρτισης όσο και στον τομέα της επιδότησης θέσεων εργασίας. Μεγάλο μέρος αυτών των δράσεων αφορά τους νέους. Αναφέρω χαρακτηριστικά το ειδικό σχέδιο κινήτρων για πρόσληψη νέων μέχρι 29 χρονών, όπως και προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούνται σε συνεργασία με την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Είμαι σίγουρη ότι η Ημερίδα αυτή
θα συμβάλει στις προσπάθειες όλων μας για σωστή ενημέρωση των νέων μας. Εκφράζω ξανά θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και σε όλους όσοι συνέβαλαν στη διεξαγωγή της και εύχομαι κάθε προσωπική και επαγγελματική πρόοδο σε όλους.

Σημ.: Τον
διάβασε εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η κα Δέσπω Στυλιανού, Επαρχιακός Λειτουργός Εργασίας Λεμεσού.