22/11/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στο 1ο Παγκύπριο Συμπόσιο με θέμα «Το Σύγχρονο Κρασί της Οινόεσσας Κύπρου», στη Λευκωσία 22/11/2012

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και το Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων, στο πλαίσιο της διακηρυγμένης πολιτικής τους για προβολή και προώθηση των κρασιών μας, διοργανώνουν από κοινού το 1ο Παγκύπριο Συμπόσιο με θέμα «Το σύγχρονο κρασί της Οινόεσσας Κύπρου».

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή συμβάλλουν στην καλλιέργεια οινικής παιδείας και κουλτούρας στον τόπο μας και δίνουν την ευκαιρία στον Κύπριο καταναλωτή να γνωρίσει καλύτερα τον οινικό πλούτο της χώρας μας.

Αναμφίβολα, ο αμπελοοινικός τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός και με πολύπλευρη συνεισφορά για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη γενικότερα. Η περιφερειακή ανάπτυξη, το περιβάλλον, η οικονομία, η απασχόληση και το αγροτικό εισόδημα επηρεάζονται θετικά ή αρνητικά ανάλογα με τον δυναμισμό του τομέα και τις προοπτικές του.

Για τους κατοίκους της κυπριακής υπαίθρου, η αμπελοκαλλιέργεια υπήρξε για δεκαετίες η βασική ενασχόληση και μια αξιόλογη πηγή εισοδήματος. Η διαχρονική αυτή πραγματικότητα μεγιστοποιεί την ευθύνη όλων μας για το μέλλον της αμπελουργίας και οινοποιίας του τόπου μας και για τις σημαντικές επιπτώσεις των επιλογών μας. Για να πετύχουμε χρειάζεται σχεδιασμός, ευελιξία και στενή παρακολούθηση των εξελίξεων.

Το κρασί ως προϊόν που κυκλοφορεί ελεύθερα στην αγορά, μετατρέπεται σε πρέσβη του τόπου προέλευσης του. Μεταφέρει, δηλαδή, την ταυτότητα, τον χαρακτήρα της χώρας μας και την παράδοσή μας, δημιουργώντας στον καταναλωτή ένα στοιχείο αναγνωρισιμότητας. Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να εργαστούμε συλλογικά για να μπορέσει το δικό μας κρασί να γίνει σημείο αναφοράς στον υπόλοιπο κόσμο με ξεχωριστή ταυτότητα, αλλά και να ανταποκρίνεται στις προσπάθειες όλων εσάς που ασχολείστε με το κρασί.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και η Κυβέρνηση συνολικά, θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά για την κατοχύρωση των συμφερόντων του τομέα, για την πρόοδο και την ανάπτυξη της οινικής παραγωγής της χώρας μας δημιουργώντας το απαραίτητο υπόβαθρο για νέους σχεδιασμούς και στρατηγικές στον αμπελοοινικό τομέα.

Κλείνοντας αυτόν τον σύντομο χαιρετισμό, επιτρέψτε μου να συγχαρώ τα δύο Υπουργεία, η οικονομική συμβολή των οποίων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχία της σημερινής εκδήλωσης και ιδιαίτερα το Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων τόσο για τη σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβε όσο και για την άρτια διοργάνωση του 1ου Παγκύπριου Οινικού Συμποσίου.

Είμαι βέβαιος ότι το Συμπόσιο αυτό θα αποτελέσει αρωγό στην προώθηση των κυπριακών κρασιών ειδικότερα στην επαρχία Λευκωσίας και ότι η ποιότητα των κρασιών μας, που είναι διαθέσιμα για γευσιγνωσία στη διπλανή αίθουσα, θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους παρευρισκόμενους φίλους του κρασιού.