5/11/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου 05/11/2012


Η Κύπρος πήρε τα εύσημα για το επίπεδο του νομικού της πλαισίου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος υπογράμμισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος σημείωσε πως θέμα εταιρικού φόρου ποτέ δεν έχει τεθεί κατά τις επαφές ή τις συζητήσεις με την Τρόικα.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Σχετικά με ισχυρισμούς και δημοσιεύματα που στοχεύουν να συκοφαντήσουν και να πλήξουν την Κύπρο ως διεθνές επενδυτικό κέντρο θα θέλαμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:


Η Κύπρος έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει ένα υψηλού επιπέδου θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, το οποίο συνάδει πλήρως με το κοινοτικό κεκτημένο. Η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου από την Κύπρο έχει αξιολογηθεί από την αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, τη MoneyVal, τον Οκτώβριο του 2011, ως πολύ ικανοποιητική.


Σημειώνεται δε ότι η Κύπρος πήρε τα εύσημα για το επίπεδο του νομικού της πλαισίου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αλλά και για την εφαρμογή αυτού του πλαισίου σε σειρά εκθέσεων είτε της MoneyVal είτε της υπηρεσίας Financial Action Task Force, που βρίσκεται κάτω από την αιγίδα των G20, είτε του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Οι ρωσικές επενδύσεις σε κυπριακές τράπεζες οφείλονται κυρίως στην ελκυστικότητα του κυπριακού συστήματος και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος, όπως για παράδειγμα το πλαίσιο αποφυγής διπλής φορολογίας με πάρα πολλές χώρες, περιλαμβανομένης και της Ρωσίας. Αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνει και σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ Κύπρου και άλλων χωρών το οποίο συνάδει πλήρως με τα διεθνή πρότυπα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.


Επιπρόσθετα με τα πιο πάνω σημειώνουμε ότι εκσυγχρονισμένη και επικαιροποιημένη συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας Κύπρου - Ρωσίας υπεγράφη το 2010 κατά την επίσκεψη στην Κύπρο του τότε Προέδρου της Ρωσίας κ. Μεντβέντεφ».


Σε ό,τι αφορά τον εταιρικό φόρο, ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε: «Ποτέ δεν ετέθη θέμα εταιρικού φόρου κατά τις επαφές ή τις συζητήσεις με την Τρόικα. Άλλωστε, για την Κυβέρνηση το θέμα είναι πολύ ξεκάθαρο. Τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Αλλαγή του εταιρικού φόρου θα πλήξει καίρια την οικονομία του τόπου.


Υπογραμμίζουμε ότι το φορολογικό καθεστώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εθνική αρμοδιότητα, είναι αρμοδιότητα των κρατών να αποφασίζουν. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν διαφορετικοί φορολογικοί συντελεστές ανά κράτος μέλος».


Σχολιάζοντας επικρίσεις από το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Ενώ διάφοροι κύκλοι προσπαθούν να υποσκάψουν και να πλήξουν την Κύπρο, οι ηγεσίες του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ τούς κάνουν το δικηγόρο και τους παρέχουν άλλοθι. Αντί να υπερασπιστούν την Κύπρο, ρίχνουν την ευθύνη στην Κυβέρνηση γιʼ αυτές τις επιθέσεις που δέχεται η χώρα μας. Κατά τον ίδιο τρόπο, χθες ο κ. Αναστασιάδης και σήμερα ο εκπρόσωπός του επιρρίπτουν την ευθύνη στη χώρα μας για την καθυστέρηση στην κάθοδο της Τρόικα στην Κύπρο, όταν η χώρα μας έχει ανταποκριθεί σε όλα τα ερωτήματα που αυτή έθεσε.


Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά, στο βωμό των εκλογικών σκοπιμοτήτων πλήττονται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της πατρίδας μας».


Κληθείς να πει πότε θα έρθει στην Κύπρο η Τρόικα, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμη σχετική πληροφόρηση από μέρους της Τρόικα.


Ερωτηθείς για τις προσπάθειες της ΕΕ για δημιουργία Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας των τραπεζών των χωρών μελών της Ευρωζώνης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμείς υποστηρίζουμε τη δημιουργία Μηχανισμού στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης και θέλουμε και η Κύπρος, ως ένα θύμα του τραπεζικού συστήματος και της κρίσης που υπάρχει στο τραπεζικό σύστημα, να μπορέσει επωφεληθεί από αυτό το Μηχανισμό όταν και εφόσον συσταθεί».


Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πληροφορίες αναφέρουν πως η Τρόικα δεν καθορίζει ημερομηνία καθόδου της στην Κύπρο λόγω διαφωνίας μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αναφορικά με το ποσόν που χρειάζεται η Κύπρος, ο κ. Στεφάνου είπε: «Κοντά μας δεν έχει φτάσει τίποτε. Αυτό που αναμένουμε να φτάσει κοντά μας είναι να μας πουν πότε θα έρθει η Τρόικα, έχοντας υπόψη ότι εμείς έχουμε απαντήσει σε όλα τα ζητήματα που είχαν εγερθεί. Έχουμε διευκρινίσει όλα τα ζητήματα, έγινε μια πολυήμερη εντατική διαβούλευση και εξ αποστάσεως διαπραγμάτευση με την Τρόικα και αναμένουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις με την κάθοδο της στην Κύπρο».


Σε άλλη ερώτηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η επαφή με την Τρόικα είναι καθημερινή, ενώ ερωτηθείς είπε ότι «έχουν και αυτοί τις δικές τους διαδικασίες. Δεν είναι ένα απλό θέμα καθορισμού ημερομηνίας. Αναμένουμε ότι αυτές οι διαδικασίες δεν θα πάρουν άλλο χρόνο και θα καθοριστεί ημερομηνία καθόδου της Τρόικα για να διαπραγματευθούμε».


Ερωτηθείς για το θέμα του ρωσικού δανείου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «από την ώρα που εμείς υποβάλαμε αίτημα στη Ρωσική Ομοσπονδία για να πάρουμε δάνειο και δεν πήραμε οριστική απάντηση, το θέμα είναι εκκρεμές και ανοικτό». Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι το Μνημόνιο θα κληθούν να το υπογράψουν οι αρχηγοί των κομμάτων, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι «δεν έχει τεθεί ένα τέτοιο ζήτημα».


Σε ερώτηση αν μέσα από φημολογίες και δημοσιεύματα γίνονται προσπάθειες για να πληγεί η Κύπρος, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται θέμα δυσφήμισης της Κύπρου είτε για το φορολογικό της σύστημα είτε για οτιδήποτε άλλο. Υπενθυμίζω ότι όταν η Κύπρος αναλάμβανε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ υπήρξαν ξανά δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο που αφορούσαν την Κύπρο με στόχο να τη δυσφημίσουν. Εμείς παραπέμπουμε στις εκθέσεις που υπάρχουν για την Κύπρο, για τα εύσημα που έχουμε πάρει και για το νομικό πλαίσιο που έχουμε υιοθετήσει εδώ και καιρό και για τον τρόπο που εφαρμόζουμε αυτό το πλαίσιο».


Σε άλλη ερώτηση είπε: «Μπροστά σε ψιθυρολογία και στους διάφορους ισχυρισμούς που εγείρονται πολλές φορές εναντίον της Κύπρου το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε εμείς τουλάχιστον εδώ στην Κύπρο είναι να είμαστε ψύχραιμοι, σοβαροί και υπεύθυνοι για το τι σχολιάζουμε και το πώς αντιδρούμε. Είναι θέμα προστασίας των καλώς νοούμενων συμφερόντων της Κύπρου και της οικονομίας της, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη ώρα που έχουμε βρεθεί».