10/10/12

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου 10/10/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου δήλωσε στους δημοσιογράφους τα ακόλουθα: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διευθετήσει συνάντηση με τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις για την ερχόμενη Παρασκευή στις 10 το πρωί. Το θέμα θα είναι τα ζητήματα που αφορούν την οικονομία εν όψει της διαμόρφωσης από μέρους της Κυβέρνησης του πακέτου μέτρων και εν όψει της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.

Στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου εξετάστηκε και εγκρίθηκε πακέτο μέτρων που αφορά στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Μέτρα ανάπτυξης ουσιαστικά δεν περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο της Τρόικα. Είναι πεποίθηση όμως της Κυβέρνησης, η οποία μεταφέρθηκε πολύ έντονα στην Τρόικα, ότι η ανάπτυξη και η απασχόληση θα πρέπει να στηριχθούν. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση Υπουργικής Επιτροπής για διαμόρφωση πακέτου συγκεκριμένων μέτρων.

Το πακέτο μέτρων που εγκρίθηκε σήμερα είναι κοστολογημένο για €300 εκ. και το πιο σημαντικό είναι ότι οι πηγές χρηματοδότησης αυτού του πακέτου είναι δεδομένες και έχουν εξευρεθεί. Και το λέω αυτό διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στον τομέα της ανάπτυξης είναι το θέμα της εξεύρεσης ρευστού για τη στήριξη της ανάπτυξης, αλλά επίσης και το ψηλό κόστος δανεισμού. Και τα δύο αυτά προβλήματα πηγάζουν από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου. Μέσα στο συγκεκριμένο πακέτο μέτρων δόθηκε έμφαση έτσι ώστε τα μέτρα να έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία, μέτρα τα οποία αμέσως να δημιουργούν θέσεις εργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την προώθηση ήδη κατακυρωμένων μικρών έργων. Και, άρα, είναι πολύ ώριμα και έτοιμα για να ξεκινήσουν.

Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει προγράμματα βελτίωσης της δυνατότητας των ανέργων για εξεύρεση εργασίας, περιλαμβάνει επίσης στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κατάσταση που υπάρχει στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Το πακέτο, επίσης, στηρίζει τον κατασκευαστικό τομέα, τον τομέα της στέγασης, της ενέργειας – ιδιαίτερα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – της έρευνας και της παιδείας, της κατάρτισης και της επανακατάρτισης ανέργων με στόχο τη βελτίωση της δυνατότητας για απασχόληση.

Το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων που αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση θα σταλεί στα κόμματα αύριο εν όψει της συνάντησης που θα γίνει με τα κόμματα την ερχόμενη Δευτέρα για συζήτηση του πακέτου μέτρων της Κυβέρνησης.

Στα κόμματα θα σταλεί επίσης το έγγραφο για τους τομείς αγαθών και υπηρεσιών, που έχει εγκρίνει επίσης σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και έγγραφο που αφορά το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα σημειώνουμε ότι αυτό αποτελεί ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας που, όπως χθες ανακοίνωσε, ως η αρμόδια Αρχή έχει την ευθύνη της επεξεργασίας των θέσεων και τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου κάτι για το οποίο, βεβαίως, ενημερώνει την Κυβέρνηση».

Ερωτηθείς ποιες είναι αυτές οι δεδομένες πηγές χρηματοδότησης, ο κ. Στεφάνου είπε: «Είναι δύο οι πηγές. Η πρώτη αφορά έσοδα από τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης, η διαδικασία για τον οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο, και η δεύτερη πηγή είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Και σε αυτό η Κυβέρνηση στο τελικό στάδιο συζήτησης με την ΕΤΕπ για την εξασφάλιση νέου κονδυλίου ύψους περίπου €100 εκ. για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υπενθυμίζω ότι η Κυβέρνηση, εν όψει της προοπτικής για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ και έχοντας υπόψη την όχι και τόσο καλή εμπειρία από την πρώτη φάση της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από κονδύλι που είχε δώσει η ΕΤΕπ ύψους €300 εκ., έχει προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για δημιουργία ενός εγγυοδοτικού μηχανισμού με στόχο να γίνει η όσο καλύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση των κονδυλίων που θα εξασφαλιστούν από την ΕΤΕπ για να ωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Σε ερώτηση πότε θα ξεκινήσουν αυτά τα προγράμματα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμάς μας ενδιαφέρει να είναι ένα πρόγραμμα, ένα πακέτο μέτρων άμεσης εφαρμογής για να βοηθήσουν το συντομότερο δυνατόν την ανάπτυξη και την απασχόληση και είναι μέσα από αυτό τον φακό που έχει εργαστεί η Υπουργική Επιτροπή, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν πράγματα αμέσως και να έχουν γρήγορα θετική αντανάκλαση στην οικονομία και στην κοινωνία».

Κληθείς να πει μέχρι πότε θα ισχύουν τα προγράμματα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε: «Μέχρι εξαντλήσεως των κονδυλίων που υπολογίζουμε ότι είναι ύψους €300 εκ.».

Ερωτηθείς σχετικά είπε: «Η Τρόικα, στο έγγραφο που έχει αποστείλει στην Κυβέρνηση, ένα σημαντικό μέρος το αφιερώνει στο τραπεζικό σύστημα. Στην ουσία ξεκινά από το τραπεζικό σύστημα και πολύ φυσιολογικά, διότι το καθοριστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή οικονομία είναι η κατάσταση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα έτσι όπως διαπιστώνουν όλοι οι αντικειμενικοί παρατηρητές και κριτές. Αυτό λέχθηκε και στο συνέδριο του Economist χθες και προχθές, αυτό διαπιστώνεται και από τον Οίκο Moody’s στην τελευταία αξιολόγηση που έχει κάνει και γι’ αυτό φυσιολογικά η Τρόικα, ασχολούμενη με την κυπριακή οικονομία, ξεκινά από το τραπεζικό σύστημα.

Εδώ υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από διάφορες παρατηρήσεις σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα. Η Κεντρική Τράπεζα ως η αρμόδια Αρχή είναι σε επαφή με την Τρόικα, συζητά μαζί της και αναζητεί είτε λύσεις εκεί και όπου χρειάζεται να εξευρεθούν λύσεις είτε διαμορφώνει προτάσεις για διάφορα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν στο τραπεζικό σύστημα. ΄Αρα, γι’ αυτά τα τεχνικά ζητήματα και άλλα ζητήματα που αφορούν το τραπεζικό σύστημα είναι θέματα που έτσι και αλλιώς δεν μπορεί κανείς άλλος να ασχοληθεί πέρα από την Κεντρική Τράπεζα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν μερικά ευαίσθητα θέματα κοινωνικής κυρίως υφής για τα οποία η Κυβέρνηση έχει πολιτική θέση και γι’ αυτές τις πολιτικές θέσεις η Κυβέρνηση θα ενημερώσει και τα κόμματα εν όψει της ερχόμενης Δευτέρας».

Κληθείς να αναφέρει τη θέση της Κυβέρνησης στην πρόταση της Τρόικα για εκποίηση περιουσιών σε ό,τι αφορά σε επισφαλή δάνεια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι και αυτό ένα θέμα για το οποίο η Κυβέρνηση έχει πολιτική θέση. Όμως, δεν θα επεκταθώ, έχοντας υπόψη ότι αυτές οι θέσεις θα σταλούν στα κόμματα και θα ήταν καλύτερο να αναμένουμε τη συνάντηση της Δευτέρας».

Ερωτηθείς πότε θα αρχίσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου απάντησε: «Μόλις ολοκληρώσουμε τη συζήτηση μεταξύ μας θα έρθει η Τρόικα κάτω στην Κύπρο και θα διαπραγματευθούμε διάφορα θέματα τα οποία η Τρόικα εγείρει, έχοντας τις δικές μας προτάσεις και τη δική μας επιχειρηματολογία».

Κληθείς να πει αν έχει οριστεί ημερομηνία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία, όταν θα υπάρχει θα την ανακοινώσουμε. Αλλά, θέλουμε να κλείσουμε το συντομότερο δυνατόν και τονίζω ότι μπορούμε να κλείσουμε το συντομότερο δυνατόν τη συζήτηση και τη διαπραγμάτευση». Πρόσθεσε ότι στις 12 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Eurogroup, όπου θα συζητηθούν αυτά τα ζητήματα μαζί με θέματα άλλων χωρών και σημείωσε ότι «είναι ένα χρονικό ορόσημο το οποίο έχουμε μπροστά μας».

Ερωτηθείς αν υπάρχει άλλο πακέτο μέτρων για διαρθρωτικά θέματα, ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε: «Διαρθρωτικά θέματα υπάρχουν και μέσα στο δημοσιονομικό πακέτο που έχει, ήδη, δώσει η Κυβέρνηση στα κόμματα πριν από την προηγούμενη συνάντηση. Για παράδειγμα, το ότι συζητούμε την αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού στον δημόσιο τομέα, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό διαρθρωτικό μέτρο και σε ό,τι αφορά στον ιδιωτικό τομέα, ήδη, έχει γίνει μια πολύ σημαντική αναδιάρθρωση σε ό,τι αφορά στη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) με την αύξηση των συνεισφορών, που διασφαλίζει για τις επόμενες δεκαετίες τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ. Το θέμα της ΑΤΑ και η συζήτηση που γίνεται για την αναδιάρθρωση της είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό διαρθρωτικό μέτρο.

Από εκεί και πέρα, στο έγγραφο που αφορά τους τομείς αγαθών και υπηρεσιών στις θέσεις της Τρόικας υπάρχουν και οι δικές μας θέσεις που θα ενημερώνουν τα κόμματα για το ποιες θέσεις υιοθετούμε. Διότι υπάρχουν και θέσεις με τις οποίες συμφωνούμε με την Τρόικα. Υπάρχουν θέσεις που θέτει η Τρόικα και ήδη είμαστε στη διαδικασία υλοποίησης τέτοιων αλλαγών και νέων διευθετήσεων και, ασφαλώς, υπάρχουν και θέματα στα οποία διαφωνούμε, όπως, για παράδειγμα, το θέμα της ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων ημικρατικών Οργανισμών. Αυτό το είχαμε ξεκαθαρίσει ευθύς εξαρχής ότι δεν το αποδεχόμαστε. Στον ίδιο τομέα, όμως, θα πρέπει να πω ότι, ήδη, η Κυβέρνηση έχει πάρει εδώ και καιρό αποφάσεις για κλείσιμο ημικρατικών Οργανισμών που έχουν εξαντλήσει τον ρόλο τους, και αυτοί οι Οργανισμοί είναι συγκεκριμένοι, είτε για εκποίηση ημικρατικών Οργανισμών, όπως για παράδειγμα το Χρηματιστήριο Κύπρου.

Άρα, αυτά όλα περιλαμβάνονται μέσα στα σχόλια και στις τοποθετήσεις που θα δώσουμε και θα συζητήσουμε με την Τρόικα, αλλά για όλα αυτά ενημερώνουμε και τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους με τα άλλα τρία έγγραφα τα οποία έχουμε ετοιμάσει».

Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο ναυαγίου σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την ΑΤΑ, ο κ. Στεφάνου είπε: «Να περιμένουμε και τις εξελίξεις και να μην προδιαγράφουμε την οποιαδήποτε εξέλιξη. Οι θέσεις που εξέφρασαν χθες ή σήμερα το πρωί οι εργοδότες για το θέμα της ΑΤΑ επί της πρότασης της Υπουργού Εργασίας, δεν βοηθά στο να πάει η κοινωνία μας και ειδικά οι κοινωνικοί εταίροι ενωμένοι σε ένα ζήτημα που έχει μεγάλη σημασία.

Εδώ και αρκετό καιρό διεξάγεται ένας διάλογος και γίνονται προτάσεις και προσπάθειες για να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη στο θέμα της αναδιάρθρωσης της ΑΤΑ. Θεωρούμε ότι αν τελικά επιτευχθεί συμφωνία σε αυτό το θέμα, και με αυτή τη συμφωνία πάμε στην Τρόικα τότε θα έχει και πολύ μεγάλες πιθανότητες αυτή η πρόταση να γίνει αποδεκτή από την Τρόικα, η οποία έχει τη θέση να καταργήσει την ΑΤΑ. ΄Εχει σημασία ένα θέμα το οποίο προκύπτει μέσα από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, διότι η ΑΤΑ δεν είναι νόμος, να έχουμε αυτή τη συμφωνία στο χέρι για να πάμε να διαπραγματευθούμε με τις καλύτερες δυνατές θέσεις».

Κληθείς να πει αν υπάρχουν στα χέρια της κας Λανγκάρντ λίστες με Κύπριους που φοροδιαφεύγουν, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν το γνωρίζουμε αυτό, αλλά, ειδικά για το θέμα της φοροδιαφυγής η Κυβέρνηση έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα τα προηγούμενα χρόνια για να παταχθεί ένα πρόβλημα που μαστίζει την κυπριακή οικονομία και κοινωνία εδώ και δεκαετίες.

Η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είχε πάρει 22 νομοθετήματα στη Βουλή, και η Βουλή, δυστυχώς, με μεγάλη καθυστέρηση αρκετών μηνών, ενέκρινε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο αφαιρώντας από μέσα τρεις πολύ σημαντικές νομοθεσίες που αποτελούν και την ψυχή της νομοθετικής ενίσχυσης των δυνατοτήτων για πάταξη της φοροδιαφυγής. Η Κυβέρνηση τα έχει πάρει αυτά τα τρία νομοθετήματα πίσω στη Βουλή με στόχο να εγκριθούν για να παταχθεί περαιτέρω η φοροδιαφυγή.

Υπάρχει επίσης η συνέχιση των προσπαθειών για σύναψη μιας συμφωνίας με την Ελβετία που αφορά στις όποιες καταθέσεις Κυπρίων υπάρχουν στις ελβετικές τράπεζες. Ήδη υπάρχει μια τέτοια συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ελβετίας που αφορά Κύπριους που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία και έχουν φορολογική διεύθυνση την Κύπρο. Μας ενδιαφέρει, όμως, να ξέρουμε, και να φορολογηθούν, ποια πιθανά κεφάλαια υπάρχουν στην Ελβετία. Είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε και κάτι για το ο Πρόεδρος έχει ενημερώσει τα κόμματα στην προηγούμενη συνάντηση που έχει γίνει. Άρα, και προς την κατεύθυνση της φοροδιαφυγής γίνονται συγκεκριμένα βήματα».

Ερωτηθείς αν η Τρόικα έχει στα χέρια της τις προκαταρκτικές θέσεις της Κυβέρνησης για το δημοσιονομικό, ο κ. Στεφάνου είπε: «Είμαστε σε επαφή με την Τρόικα εδώ και καιρό και ο λόγος που είμαστε σε επαφή με την Τρόικα είναι διότι θέλουμε να έχουμε τις αντιδράσεις τους σε διάφορα ζητήματα που εμείς έχουμε πρώτα απ’ όλα ισχυρή άποψη. Για παράδειγμα, θα μας ενδιέφερε να γνωρίζουμε τις αντιδράσεις της Τρόικα για ζητήματα όπως είναι η ΑΤΑ τα οποία και στην προκαταρκτική διαπραγμάτευση που κάναμε τον Ιούλιο είπαμε αυτές τις θέσεις ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε την κατάργηση της τη στιγμή μάλιστα που στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αναφέρεται η κατάργηση, αλλά η αναδιάρθρωση. Άλλο ζήτημα είναι το θέμα του 13ου μισθού ή η ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών Οργανισμών.

Αυτά δεν τα θέτεις από το πουθενά και πας να διαπραγματευτείς με την Τρόικα, αλλά για τα οποία βολιδοσκοπείς, επιχειρηματολογείς και η επιχειρηματολογία μας έχει να κάνει με ένα ζήτημα για το οποίο είμαστε πάρα πολύ έντονοι και όχι μόνο εμείς αλλά όλοι και αυτό είναι ότι η κάθε εθνική οικονομία έχει ιδιομορφίες και έχει ειδικά δεδομένα τα οποία στηρίζουν την κάθε εθνική οικονομία και που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και για την εργατική ειρήνη και για τον προσανατολισμό που έχει η κάθε οικονομία για τα έσοδα που έχει και τη στήριξη που έχει από αυτά τα έσοδα. Δεν είναι όλες οι οικονομίες το ίδιο. Και αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη την ώρα που γίνεται ένα πακέτο στήριξης μιας οικονομίας με στόχο να αποκτήσει προοπτική».

Ερωτηθείς πότε θα ολοκληρωθεί η συζήτηση με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «θέλουμε να τελειώσει γρήγορα για να μπορέσουμε μετά να διαπραγματευθούμε και με την Τρόικα».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «το πακέτο της Τρόικα έχει τέσσερα βασικά στοιχεία. Είναι ο τραπεζικός τομέας, ο δημοσιονομικός, τα διαρθρωτικά και έναν τομέα που λέγεται τομέας αγαθών και υπηρεσιών στον οποίο περιλαμβάνονται διάφορα πράγματα, δηλαδή, π.χ., για το Υπουργείο Υγείας αναφέρεται στο Σύστημα Υγείας, στην κοστολόγηση της λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων, για μείωση αναλώσιμων και άλλα και κάνει σχόλια. Στον τομέα της εργασίας, για παράδειγμα, η Τρόικα έχει θέση αναφορικά με τον κατώτατο μισθό ή για ζητήματα που αφορούν συλλογικές συμβάσεις όπως έχει για το θέμα της τουριστικής βιομηχανίας. Τέτοιου είδους ζητήματα δηλαδή που συμπληρώνουν και τα εργασιακά και τα οικονομικά, αλλά και τα κοινωνικά δεδομένα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται πως δεν θα υπάρχει κατάληξη την Παρασκευή λόγω της αντίδρασης των κομμάτων, ο κ. Στεφάνου είπε: «Είμαστε της προσέγγισης να περιμένουμε τις συναντήσεις, να έχουμε διάλογο για να δούμε που μπορούμε να καταλήξουμε. Αν αρχίσουμε να προβλέπουμε ότι θα καταλήξουμε ή όχι ή ότι θα γεφυρωθούν ή όχι οι διαφορές, αυτό δεν βοηθά στην υλοποίηση του στόχου που έχουν αυτές οι συναντήσεις, δηλαδή, να φτάσουμε σε συναινέσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε μέσα στις καλύτερες δυνατές συνθήκες να διαπραγματευθούμε με την Τρόικα».