9/10/12

Εκδηλώσεις στο Μόναχο για την 52η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας 09/10/2012

Ο Πρέσβης της Κύπρου στη Γερμανία κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ παρέστη σε συναυλία του γνωστού πιανίστα Κυπριανού Κατσαρή, το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής του Βερολίνου (Konzerthaus Berlin). Τη συναυλία, την οποία διοργάνωσε το Πολιτιστικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας για την Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας και της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, παρακολούθησαν υψηλόβαθμα στελέχη του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών και άλλων Υπουργείων, Πρέσβεις των ευρωπαϊκών και άλλων χωρών και εκπρόσωποι των γερμανικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στις 2 Οκτωβρίου ο Πρέσβης κ. Χατζημιχαήλ μετέβη στο Μόναχο όπου παρέστη σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στο Μόναχο κ. Christian Horn, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σπίτι του Μονάχου, για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας και την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στη σύντομη ομιλία του, ο κ. Πρέσβης παρουσίασε τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ με ενθουσιασμό, αφοσίωση και αντικειμενικότητα, ακολουθώντας την παράδοση άλλων μικρών χωρών που απέδειξαν ότι και αυτές μπορούν να διεξάγουν με επιτυχία την Προεδρία της ΕΕ. Ο κ. Χατζημιχαήλ αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό και στη στασιμότητα που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις με στόχο την επανένωση της Κύπρου. Αναφέρθηκε επίσης στα επίκαιρα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η πρόσφατη ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, σε συνδυασμό και με αυτές που ανακαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, δημιουργούν νέες προοπτικές και νέα δυναμική για τον ρόλο της Κύπρου στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και στην Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Αγορά. Τέλος, ο κ. Πρέσβης συνεχάρη τον γερμανικό λαό για την επανένωση της Γερμανίας και ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα για μια σύντομη επανένωση της Κύπρου.

Στις 3 Οκτωβρίου ο κ. Χατζημιχαήλ παρευρέθηκε στους εορτασμούς της εθνικής επετείου της γερμανικής επανένωσης στην κεντρική πλατεία του Μονάχου, όπου παρέστησαν η Γερμανίδα Καγκελάριος κα Angela Merkel, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Joachim Gauck, το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Γερμανίας και επίσημοι προσκεκλημένοι. Στο πλαίσιο των εορτασμών εκφώνησαν ομιλίες ο Πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας κ. Horst Seehofer και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής κ. Norbert Lammert. Οι επίσημες τελετές άρχισαν με οικουμενική λειτουργία στον ναό του Αγίου Μιχαήλ στο Μόναχο