26/10/12

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 26/10/2012

Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές,

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, γιορτάζουμε και τιμούμε σήμερα την 28η Οκτωβρίου, τη μεγάλη εθνική επέτειο του ηρωικού ΟΧΙ που βροντοφώναξε σύσσωμος ο ελληνικός λαός ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού και ολοκληρωτισμού στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας
, το φθινόπωρο του 1940.

Η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων προκάλεσε τον θαυμασμό όλου του κόσμου, αφού ανέκοψε τη μέχρι τότε νικηφόρα πορεία των στρατευμάτων του Μουσολίνι και του Χίτλερ
. Μαζί με τον ελληνικό λαό, όμως, τιμούμε και τη μνήμη όλων εκείνων των συνανθρώπων μας που κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία του κόσμου. Ανάμεσα σε αυτούς και χιλιάδες Κύπριοι εθελοντές που πολέμησαν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αφρική.

Γιορτάζοντας το έπος του
'40, τιμούμε τους νεκρούς του πολέμου ενάντια στον φασισμό, τιμούμε τους ήρωες της αντίστασης κατά της ναζιστικής κατοχής, τιμούμε την κορυφαία στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η συμβολή της νίκης του ελληνικού λαού στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξε καθοριστική.

Με φάρο και πυξίδα μας τα ιδανικά της ελευθερίας, του πατριωτισμού, της
δημοκρατίας και της προόδου, που ενέπνευσαν τους μαχητές του '40 και της Εθνικής Αντίστασης, συνεχίζουμε τον δικό μας αγώνα για ειρήνη και επανένωση της πατρίδας μας, για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από ξένες εξαρτήσεις και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Η σημερινή μέρα μας βρίσκει αντιμέτωπους με οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις. Τώρα είναι η ώρα της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας, της συλλογικότητας, της ομοψυχίας και κυρίως της ανάγκης για προστασία και σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών που καθορίζουν μια ευνομούμενη και δημοκρατική πολιτεία.


Τιμούμε σήμερα τη μεγάλη αυτή εθνική επέτειο και όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία
. Τιμώντας τους ήρωες του '40, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση μας για τη διαμόρφωση ενός δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου που να καλλιεργεί τα ίδια ιδανικά και αξίες, δηλαδή την αγάπη για την πατρίδα, την αγωνιστική διάθεση και τη δίψα για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη. Μετουσιώνουμε τα μηνύματα του έπους του '40 σε αισιοδοξία και πίστη για ένα καλύτερο αύριο.