18/10/12

Γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρίστου Χριστοφίδη 18/10/2012

Η νέα υποβάθμιση των Standard and Poor’s ήταν δυστυχώς αναμενόμενη. Οι λόγοι είναι πολύ καλά γνωστοί, παρά την προσπάθεια κάποιων να τους αποκρύψουν και να φορτώσουν και πάλι την ευθύνη στην Κυβέρνηση. Η αξιολόγηση του οίκου αναφέρεται στην τραπεζική κρίση που οφείλεται στην έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και σε δανεισμό στην Ελλάδα. Η βασικότερη παρατήρηση σχετίζεται με το ύψος του ποσού το οποίο ενδεχομένως θα χρειαστεί για τη στήριξη των τραπεζών απειλώντας να εκτοξεύσει το δημόσιο χρέος και παράλληλα να δημιουργήσει την ανάγκη για την αναδιάρθρωση του.


Διερωτόμαστε πραγματικά γιατί συνεχίζεται η συντονισμένη προσπάθεια από πλευράς ΔΗ .ΣΥ. και άλλων πολιτικών δυνάμεων να κρύψουν από τον λαό την πραγματική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και να συγκαλύψουν τις ευθύνες μερίδας της Διοίκησης των τραπεζών και του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Αυτή τους η στάση αποβαίνει τελικά σε βάρος της κυπριακής οικονομίας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η παραποίηση της ουσίας της έκθεσης του οίκου αξιολόγησης.


Και ενώ η Κυβέρνηση καλείται να διαπραγματευτεί σκληρά με την Τρόικα στη βάση της πρότασης της Κύπρου, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα , γίνεται προσπάθεια να σταλεί το μήνυμα ότι ο λόγος της νέας υποβάθμισης είναι η μη υπογραφή του μνημονίου της Τρόικας από την Κυβέρνηση. Αυτή η θέση από μόνη της υποσκάπτει τη διαπραγματευτική θέση της κυπριακής πλευράς.


Η Κυβέρνηση έχει εργαστεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα με υψηλό αίσθημα ευθύνης και συναίνεση με στόχο να διαμορφωθεί μια κοινή κυπριακή θέση , πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών εταίρων και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν υπάρξει θετικές εξελίξεις. Αναμένουμε από όλους ότι, εν όψει της σκληρής προσπάθειας που έχουμε να καταβάλουμε ως Κύπρος στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, θα στηρίξουν και όχι να υποσκάπτουν την πλευρά μας αναλαμβάνοντας και το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Αυτή είναι και η ουσία της διαβούλευσης η οποία έχει προηγηθεί με στόχο την επίτευξη συγκλίσεων. Ακριβώς για να καταβληθεί μια κοινή προσπάθεια.


Η Κυβέρνηση θα πράξει ότι είναι δυνατό για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Κύπρου και του λαού μας.