17/10/12

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Πρέσβη του Ισραήλ 17/10/2012

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ με έμφαση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς και η μέχρι τώρα πορεία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ ήταν, μεταξύ άλλων, τα θέματα που συζήτησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης και ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Michael Harari.


Οι κ.κ. Ηλιάδης και Harari υπογράμμισαν τις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, γεγονός που αποδεικνύεται και από την ανταλλαγή επισκέψεων υψηλού επιπέδου το 2011 και το 2012, ενώ εκφράστηκε η βούληση για περαιτέρω αναβάθμιση των εν λόγω σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.


Ο κ. Ηλιάδης ενημέρωσε τον Πρέσβη του Ισραήλ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η διαδικασία λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας.


Ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε επίσης για τη μέχρι τώρα πορεία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στον τομέα αρμοδιότητας του Υπουργείου Άμυνας καθώς και για τις μελλοντικές δραστηριότητες. Ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην έμφαση που δίνει στο θέμα αυτό η Κυπριακή Προεδρία αφού η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των φιλικών της σχέσεων, αποτελεί αξιόπιστη γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Μέσης Ανατολής. Ο κ. Υπουργός είπε ότι η Κύπρος παρακολουθεί στενά και υποστηρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ για πολιτικές λύσεις για την έξοδο από την κρίση και για τη στήριξη των λαών της για τη δημιουργία δημοκρατικών θεσμών και δημοκρατικών κρατών στην περιοχή.


Ο Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η ανάπτυξη και η αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αποβλέπει και υπηρετεί την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή στη βάση του διεθνούς δικαίου. Από πλευράς του, ο κ. Harari είπε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ συνεργάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.


Ο Ισραηλινός Πρέσβης εξέφρασε μεγάλη εκτίμηση για τη μέχρι τώρα πορεία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ την οποία χαρακτήρισε ως πολύ επιτυχή.

Οι κ.κ. Ηλιάδης και Harari επαναβεβαίωσαν, τέλος, το θετικό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται και να αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς.