16/10/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στα εγκαίνια του νέου κτηρίου του Ιδρύματος Ραδιομαραθώνιος για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, στη Λευκωσία 16/10/2012

Είναι με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς που αποδέχθηκα την πρόσκληση της Προέδρου της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιδρύματος Ραδιομαραθώνιου για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες κας Έλσης Χριστόφια, όπως εγκαινιάσω το νέο κτήριο του Ιδρύματος το οποίο θα δώσει στέγη στην αγάπη και προσφορά στις χιλιάδες οικογένειες με παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και στα δεκάδες Ιδρύματα και Εθελοντικές Οργανώσεις που λειτουργούν προγράμματα στήριξης των ατόμων με αναπηρίες.

Από το 1990, ο Ραδιομαραθώνιος έχει καταστεί θεσμός στην κυπριακή κοινωνία, δίνοντας μορφή στην έκφραση ευαισθησίας, αγάπης, αλληλεγγύης, φιλανθρωπίας και προσφοράς κάθε πολίτη της κυπριακής κοινωνίας, ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης. Η άμεση ικανοποίηση υπαρκτών αναγκών και η ενεργός συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών δικαιολογούν τη διαχρονική δυναμική του θεσμού του Ραδιομαραθωνίου, ο οποίος δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι υλοποιείται με τη βοήθεια και υποστήριξη εκατοντάδων εθελοντών.

Κάθε χρόνο δεκάδες Ιδρύματα, Κέντρα Ημέρας, Ειδικά Σχολεία, Σύνδεσμοι και Οργανώσεις στηρίζονται από το Ίδρυμα Ραδιομαθαρώνιος. Επίσης, καλύπτονται ανάγκες οικογενειών και ατόμων σε τομείς παροχής εξειδικευμένων θεραπειών. Το Ίδρυμα Ραδιομαραθώνιος αποτελεί ενεργό σύμμαχο και σταθερό συνεργάτη του κράτους στην προσπάθεια για αποτελεσματική ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνία.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θέτει πάντα σε θέση υψηλής προτεραιότητας τα θέματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρίες, στοχεύοντας στη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και τη σταθερή βελτίωσή τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει προχωρήσει στη λειτουργία νέας δομής για ανήλικα άτομα που διέμεναν στη Νέα Ελεούσα, ενώ ταυτόχρονα προχωρεί στην αποϊδρυματοποίηση των εναπομεινάντων ενοίκων της Νέας Ελεούσας και τη μετατροπή του χώρου σε ένα σύγχρονο κέντρο θεραπειών.

Πρόσθετα, στηρίζουμε με οικονομικούς πόρους τη λειτουργία δομών φύλαξης για βρέφη με προβλήματα ακοής. Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής πολιτικής για τα άτομα με αναπηρίες, υλοποιείται και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για δημιουργία του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες με την ενσωμάτωση στον Νέο Οργανισμό του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αναπήρων, διευρύνοντας, αναβαθμίζοντας και εκσυγχρονίζοντας έτσι τον ρόλο τους. Τέλος, σημαντικό εργαλείο ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρίες στο κοινωνικό γίγνεσθαι αποτελεί η Κύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρίες και η εισαγωγή του Νόμου για την Πρόσληψη στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα ατόμων με αναπηρίες.

Τα άτομα με νοητική υστέρηση ή με οποιαδήποτε άλλη αναπηρία, έχουν την ίδια ανθρώπινη αξία και τα ίδια δικαιώματα με οποιοδήποτε άλλο πολίτη. Στόχος του Υπουργείου Εργασίας, είναι να επιτευχθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό, η εξάλειψη των εμποδίων που τους απομονώνουν από τους άλλους πολίτες. Σύμμαχος μας στη επίτευξη του σκοπού αυτού, είναι το Ίδρυμα Ραδιομαραθώνιος, το οποίο δεν στοχεύει μόνο στη συλλογή οικονομικής βοήθειας, αλλά ταυτόχρονα προωθεί την καλλιέργεια κουλτούρας αποδοχής και την καταπολέμηση των διακρίσεων και της προκατάληψης που υπάρχει στην κυπριακή κοινωνία έναντι των συνανθρώπων μας που παρουσιάζουν κάποιου είδους αναπηρία.

Με αυτά τα λίγα λόγια εγκαινιάζω το νέο οίκημα του Ιδρύματος Ραδιομαραθώνιος και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο πολύ σημαντικό έργο που επιτελείτε. Σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα είναι πάντα δίπλα σας να σας στηρίζει σε ό,τι χρειαστείτε.