16/10/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη σύσκεψη του επιτελείου της Κυβέρνησης για τον διάλογο με τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων, στο Υπουργείο Οικονομικών 16/10/2012

Συνεχίζεται και αύριο η σύσκεψη της ομάδας της Κυβέρνησης που παρακάθεται σε διάλογο με τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων, στο Υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με τις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης προς την Τρόικα.

Από πλευράς Κυβέρνησης στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Στεφάνου είπε: «Χθες τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων, μαζί με την ομάδα της Κυβέρνησης, ξεκινήσαμε τη συγκεκριμένη συζήτηση πάνω σε διάφορα ζητήματα που αφορούν το πρόγραμμα που ετοιμάζει η Κυβέρνηση εν όψει της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Όπως λέχθηκε και σήμερα το πρωί από διάφορα πάνελ συζητήσεων στα ΜΜΕ, χθες ουσιαστικά εξετάσαμε το θέμα του τραπεζικού τομέα καθώς και τα διάφορα ζητήματα που ονομάζονται τομεακά. Στον τραπεζικό τομέα διαπιστώθηκε ευρεία συναντίληψη μεταξύ της Κυβέρνησης και των κομμάτων και το υπογραμμίζω αυτό, διότι ο τραπεζικός τομέας είναι το καθοριστικό κομμάτι στη διαπραγμάτευση έχοντας υπόψη ότι το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι εξαιρετικής σημασίας σε σχέση και με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και τη βιωσιμότητα των οικονομικών.

Υπήρξε ευρεία συναντίληψη στα τομεακά θέματα, ειδικά σε πολύ σημαντικά θέματα που άπτονται ζητημάτων της αγοράς εργασίας και σε θέματα που αφορούν Υπουργεία, Υπηρεσίες και άλλα θέματα.

Σήμερα συζητήσαμε θέματα που αφορούν το δημοσιονομικό μέρος. Υπάρχουν θέματα όπου διαπιστώνεται συμφωνία και συναντίληψη, όπως και θέματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις. Έχουν καταγραφεί όλα τα ζητήματα και θα γίνει κωδικοποίησή τους. Θα γίνει νέα συνάντηση αύριο στη 1 μ.μ., για να δούμε μέχρι πού μπορούμε να συμφωνήσουμε και να φτάσουμε. Στόχος είναι να υπάρξει ολοκληρωτική συμφωνία ή να είναι ξεκάθαρο πού υπάρχει συμφωνία και πού διαφωνίες».

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κοινή θέση με τα κόμματα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν θα ήθελε να προδιαγράψει το αποτέλεσμα, αλλά αυτό είναι ένα ενδεχόμενο.

Σε ερώτηση αν θα γίνει απλώς καταγραφή των διαφωνιών και των συγκλίσεων και η συναίνεση θα υπάρξει ανεξαρτήτως των συγκλίσεων ή των διαφωνιών, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο στόχος δεν είναι να καταγραφούν οι διαφωνίες, αλλά να φτάσουμε σε συγκλίσεις και δεν είναι απλά θέμα στο οποίο απλώς να υπάρχει συμφωνία. Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί που τίθενται από τους όρους που θέτει η Τρόικα. Τα όποια μέτρα πάρουμε και οι όποιες αλλαγές γίνουν θα πρέπει να αποδίδουν το ποσό που απαιτεί η Τρόικα στο πρόγραμμα προσαρμογής λαμβάνοντας υπόψη τι μπορεί να δεχθεί η Τρόικα και τι όχι.

Η συζήτηση γίνεται σε συγκεκριμένα πλαίσια. Ασφαλώς το κάθε κόμμα έχει τις δικές του εκτιμήσεις, όμως, σε τελική ανάλυση η Κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με την Τρόικα, γι’ αυτό θέλουμε να κλείσουμε το συντομότερο δυνατόν αυτό τον κύκλο των συζητήσεων – εκκρεμεί ακόμη μια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις – έτσι ώστε να μπορέσουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να προχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα».

Κληθείς να πει αν υπάρχουν περισσότερες συγκλίσεις από ό,τι διαφωνίες, ο κ. Στεφάνου ανέφερε: «Δεν είναι θέμα ποσοτικό, δηλαδή δεν είναι θέμα που να μπορεί να πει κάποιος ότι έχουμε δέκα θέματα στα οποία συμφωνούμε και πέντε που διαφωνούμε αλλά έχει σημασία πάνω σε ποια θέματα συμφωνούμε και σε ποια διαφωνούμε έχοντας υπόψη και τη σημασία που έχει κάθε μέτρο ή κάθε πρόταση μέσα στο ίδιο το πακέτο. Μπορεί, για παράδειγμα, να βρεις δέκα προτάσεις στις οποίες να συμφωνούμε όλοι και αυτές να αποδίδουν 20 εκ. ευρώ, μπορεί να υπάρχει πρόταση για την οποία να υπάρχει διαφωνία και να είναι η ‘ψυχή’ του πακέτου. Άρα, δεν μπορεί να υπάρξει η ποσοτική προσέγγιση στις συμφωνίες και τις διαφωνίες. Θα φανεί αύριο κατά πόσο μπορούμε να τα βρούμε στα περισσότερα από αυτά τουλάχιστον».

Σε ερώτηση αν αύριο θα ολοκληρωθεί ο διάλογος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ολοκληρώνεται στο τεχνοκρατικό επίπεδο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Στεφάνου είπε ότι υπάρχουν ζητήματα «που είναι θέματα απευθείας των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για τα οποία ασφαλώς έχουν λόγο». Πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση τελικά θα κάνει τους λογαριασμούς της, θα δει μέχρι πού είμαστε θα πάρει την ευθύνη και θα προχωρήσει».

Ερωτηθείς αν θα τεθεί το πακέτο στη Βουλή στις 20-22 Οκτωβρίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση «με την έννοια ότι θα κλείσουμε και θα το πάρουμε. Αυτό που θα πάει στη Βουλή είναι και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα το οποίο θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2013. Άρα, να μη θέτουμε εμείς ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα, παρότι εργαζόμαστε εντατικά, διότι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε την όλη διαδικασία που γίνεται μεταξύ μας – δεν είναι μεταξύ μας που θα διαπραγματευτούμε αλλά είναι η Κυβέρνηση με την Τρόικα. Γι’ αυτό θα πρέπει να κλείσουμε το συντομότερο δυνατόν».

Σε ερώτηση ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε ότι «αυτό που συζητούμε τώρα είναι για να κλείσουμε το πρόγραμμα της Κυβέρνησης που θα διαπραγματευτούμε με την Τρόικα και τα άλλα έπονται. Να μην υπάρχει σύγχυση με τον προϋπολογισμό του 2013».

Κληθείς να πει αν ο Υπουργός Οικονομικών είχε επαφές με εκπροσώπους της Τρόικα κατά το συνέδριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ιαπωνία, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο Υπουργός Οικονομικών είχε τη δυνατότητα να έχει επαφές με εκπροσώπους της Τρόικα και εμείς αυτό το θεωρούμε χρήσιμο. Η επαφή, οι βολιδοσκοπήσεις, η ζύμωση που γίνεται κάνει καλό. Δεν ήταν διαπραγμάτευση, όμως».