26/10/12

Ολοκληρώνονται οι εργασίες της 127ης Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης 26/10/2012

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της 127ης Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Κεμπέκ του Καναδά από τις 21 μέχρι 26 Οκτωβρίου 2012. Στα πλαίσια της Συνέλευσης, η Βουλευτής κα Αθηνά Κυριακίδου πήρε χθες μέρος σε συζήτηση της Μόνιμης Επιτροπής για την Αειφόρο Ανάπτυξη, την Οικονομία και το Εμπόριο, με θέμα «Δίκαιο Εμπόριο και Καινοτόμοι Μηχανισμοί Χρηματοδότησης για την Αειφόρο Ανάπτυξη».


Μιλώντας σε συζήτηση επί του θέματος, η κα Κυριακίδου υπογράμμισε τη σημασία της εξάλειψης των ανισοτήτων που υπάρχουν μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών και τόνισε ότι η εφαρμογή των όρων του Δίκαιου Εμπορίου ( Fair Trade) μπορεί να προσφέρει λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα, αφού βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση των παραγωγών και έχουν ίση πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά.


Ακόμη, η Κύπρια Βουλευτής αναφέρθηκε στα παράλληλα οφέλη που μπορεί να έχει το Δίκαιο Εμπόριο για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, αφού οι μεν, μέσω της αύξησης των εισοδημάτων τους βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους, ενώ οι δε επωφελούνται από την πρόσβασή τους σε ποιοτικά προϊόντα. Η επιβολή των κανονισμών της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του ΟΗΕ, που εμπερικλείεται στην εφαρμογή του Δίκαιου Εμπορίου, τόνισε η κα Κυριακίδου, θα οδηγήσει στην καταπολέμηση μεγαλύτερων προβλημάτων, όπως είναι η υγεία των καταναλωτών και η παράνομη παιδική εργασία.


Παρά την ενασχόληση πολλών οργανισμών αλλά και διασκέψεων και την αναγνώριση του ρόλου του Δίκαιου Εμπορίου, τόνισε η κα Κυριακίδου, υπάρχει ακόμη ανάγκη πολιτικής βούλησης από μέρους των χωρών ώστε να εξευρεθούν οι καινοτόμοι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί που θα προωθούν το Δίκαιο Εμπόριο. Παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, σημείωσε η κα Κυριακίδου, οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν οικονομική και τεχνική υποστήριξη, ώστε οι σχετικές με το Δίκαιο Εμπόριο πολιτικές και μηχανισμοί να εφαρμοστούν σωστά τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η προώθηση της Πράσινης Ανάπτυξης, που βοηθά στην υγιή εξέλιξη των αναπτυσσόμενων χωρών και στην εκπλήρωση του Συμφώνου της Κοπεγχάγης, είναι εξίσου αναγκαία, πρόσθεσε.


Τέλος, η κα Κυριακίδου έκανε αναφορά στη σημασία που δίδεται στη διατήρηση αλλά και προώθηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στην Κύπρο. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε, στέκεται δίπλα σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των ΜΜΕ, αφού αυτές θεωρούνται η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας.