22/10/12

Συμβούλιο Περιβάλλοντος και Επιτροπή χαιρετίζουν τη συμφωνία για την πρόληψη της απώλειας βιοποικιλότητας

Την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα του 11ου Συνεδρίου για τη Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα εξέφρασαν ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου και προεδρεύων του Συμβουλίου Περιβάλλοντος της ΕΕ, κ. Σοφοκλής Αλετράρης, και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, κ. Janez Potočnik, με κοινή τους δήλωση μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλωσορίζει σήμερα (20/10/2012) τη συμφωνία για τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν, σε ό,τι αφορά τη διεθνή στρατηγική για την πρόληψη στην απώλεια βιολογικής ποικιλότητας, η οποία είχε συμφωνηθεί στη Nagoya.
Είναι αλήθεια ότι οι διαπραγματεύσεις υπήρξαν κατά καιρούς δύσκολες. Η ΕΕ, ωστόσο, η οποία συνεισφέρει τους περισσότερους οικονομικούς πόρους για την προστασία της βιοποικιλότητας παγκοσμίως, δηλώνει ιδιαιτέρως ικανοποιημένη για το γεγονός ότι το αμφιλεγόμενο ζήτημα της εξοικονόμησης των πόρων έχει επιλυθεί με ένα τρόπο κοινώς αποδεκτό από όλες τις πλευρές.
Η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα των ημερών μας. Οι μελλοντικές γενεές δεν πρόκειται να μας συγχωρήσουν εάν αποτύχουμε στο να δράσουμε αποφασιστικά και να προστατέψουμε το ανεκτίμητό μας οικοσύστημα, το φυσικό μας περιβάλλον και τους ζωντανούς του οργανισμούς. Αυτός είναι και ο λόγος που, παρόλες τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες, η ΕΕ, μέσω μιας κοινής προσπάθειας από όλα τα Κράτη Μέλη, έχει δεσμευθεί για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο Hyderabad, η οποία θα επιτρέψει στους στόχους που αποφασίστηκαν στη Nagoya να επιτευχθούν.
Δηλώνουμε επίσης ικανοποιημένοι από το ότι το δικό τους ρόλο θα διαδραματίσουν και τα κράτη με τα οποία συνεργαζόμαστε, συνεισφέροντας την οικονομική τους αρωγή, αφού θα θέσουν τη βιοποικιλότητα ως προτεραιότητα στους εθνικούς τους στόχους. Η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα και τέτοια πρέπει να είναι και η αντιμετώπισή του. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας από το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά, έχει αποδειχθεί ότι οι πολυμερείς διαπραγματεύσεις μπορούν να αποφέρουν αποτελέσματα».
Για τα κείμενα που έχουν υιοθετηθεί για την εξοικονόμηση των πόρων , τη θαλάσσια προστασία αλλά και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που έχουν αποφασιστεί στο CoP11 καθώς και για το γενικότερο ιστορικό πλαίσιο του CBD, δείτε εδώ:
http://cbdcop11india.in/home.html
http://www.cbd.int