10/10/12

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για τους εμβολιασμούς κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου 10/10/2012

 

Το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να πληροφορήσει το κοινό τα ακόλουθα:


Με στόχο την αύξηση του επιπέδου κάλυψης με το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης και του πνευμονιόκοκκου των ατόμων 65 ετών και άνω, το Υπουργείο Υγείας παρέχει δωρεάν το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης καθώς και το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο σε όλα τα άτομα της αναφερόμενης ηλικιακής ομάδας τα οποία αποτείνονται προς τα κρατικά νοσηλευτήρια.


Ως εκ τούτου
, όλα τα άτομα 65 ετών και άνω, ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή όχι, μπορούν να αποτείνονται απευθείας για εμβολιασμό και χωρίς τη διαδικασία εγγραφής στα κέντρα εμβολιασμού ενηλίκων των νοσοκομείων ή στα αστικά και αγροτικά κέντρα υγείας, προσκομίζοντας μόνο τηv ταυτότητά τους για επιβεβαίωση της ηλικίας τους.

Στα άτομα κάτω των 65 ετών τα οποία ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και που είναι δικαιούχοι δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τα εμβόλια της εποχιακής γρίπης και του πνευμονιόκοκκου θα χορηγούνται δωρεάν όπως και τις προηγούμενες χρονιές
, από τα πιο πάνω κέντρα, κατόπιν συνταγογράφησης από κυβερνητικό ιατρό. Ο εμβολιασμός για την εποχιακή γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο γίνεται επίσης και από τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα.

Τονίζεται ότι σε αντίθεση
με το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο γίνεται μια φορά κατά την διάρκεια της ζωής μας σε μία μόνο δόση και επομένως δεν χρειάζεται επανεμβολιασμός για τις επόμενες χρονιές. Στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω αναμνηστική δόση χορηγείται μόνο στις περιπτώσεις που η 1η δόση έγινε πριν την ηλικία των 65 ετών και έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ακόμα, άτομα τα οποία είναι σε ανοσοκαταστολή, χρειάζονται και δεύτερη δόση με μεσοδιάστημα πέντε ετών κατόπιν σύστασης του ιατρού τους. Τα εμβόλια της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου συστήνεται να γίνονται ταυτόχρονα, σε διαφορετικά όμως άκρα.

Το Υπουργείο Υγείας συστήνει όπως
, τα άτομα που ανήκουν σε μια από τις πιο κάτω ομάδες για τις οποίες υπάρχει ένδειξη για εμβολιασμό κατά της εποχιακής γρίπης ή και του πνευμονιόκοκκου, να εμβολιαστούν χωρίς άλλη καθυστέρηση:

Ομάδες υψηλού κινδύνου για εποχιακή γρίπη:


1. Άτομα ηλικίας 65 χρόνων και άνω.

2. Ένοικοι γηροκομείων ή άλλων ιδρυμάτων με ενοίκους με χρόνιες ασθένειες.

3. Παιδιά και ενήλικες με χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων ή του καρδιαγγειακού συστήματος.

4. Άτομα με χρόνια νεφρική νόσο.

5. Άτομα με χρόνια μεταβολική νόσο, συμπεριλαμβανομένου και του σακχαρώδη διαβήτη.

6. Άτομα με ΗΙ
V λοίμωξη.
7. Ανοσοκατασταλμένα άτομα

8. Άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία ή άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες.

9. Παιδιά και έφηβοι που χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη.

10. Εγκυμονούσες μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

11. Άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον ασθενών που ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες υψηλού κινδύνου ως ακολούθως:

·
Ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
·
Προσωπικό σε γηροκομεία και σε άλλα ιδρύματα με ενοίκους με χρόνιες παθήσεις.
·
Άτομα στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του ασθενούς.
·
Λειτουργοί των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και πτηνοτρόφοι.

Ομάδες υψηλού κινδύνου για πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις:

1.
Όλα τα άτομα 65 ετών και άνω.
2.
Ανοσοκατασταλμένα άτομα:
·
Άτομα με ανατομική ή λειτουργική ασπληνία (π.χ. δρεπανοκυτταρική αναιμία, μεσογειακή αναιμία,κλπ)
·
Συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί ασθενείς με HIV λοίμωξη, λευχαιμία, λέμφωμα, νόσο του Hodgkin’s, πολλαπλούν μυέλωμα, γενικευμένη κακοήθεια, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νεφρωσικό σύνδρομο.
·
Καταστάσεις που συνδέονται με ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων και μυελού των οστών καθώς επίσης άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία και μακροχρόνια χορήγηση κορτικοστεροειδών.

3.
Άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας, τα οποία πάσχουν από χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, πνευμονική νόσο (γρογχικό άσθμα το οποίο αντιμετωπίζεται με ψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών, αναπνευστική ανεπάρκεια, κλπ), σακχαρώδη διαβήτη, αλκοολισμό, κίρρωση του ήπατος, άτομα με κοχλιακά ρμφυτεύματα, διαρροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού λόγω συγγενούς ανωμαλίας, κατάγματος κρανίου ή νευροχειρουργικής επέμβασης.