9/10/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου 09/10/2012

Παρόλο που η Κυβέρνηση ετοιμάζει συγκεκριμένη πρόταση για την ανάπτυξη η οποία θα αποσταλεί στα κόμματα – κάτι που και τα ίδια τα κόμματα γνωρίζουν –, εντούτοις καθημερινά επικρίνουν την Κυβέρνηση ότι δεν έχει πρόταση για την ανάπτυξη, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος διερωτήθηκε αν αυτή η στάση των κομμάτων εντάσσεται στο πλαίσιο της ειλικρινούς διάθεσης για διάλογο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε : «Ο Οίκος Moody’s, υποβαθμίζοντας την κυπριακή οικονομία, για μια ακόμα φορά καθόρισε ποιο είναι το πρόβλημα που οδήγησε την Κύπρο στον Μηχανισμό Στήριξης. Είναι οι σοβαρές δυσκολίες που υπάρχουν στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου. Η αξιολόγηση του Οίκου προσδιορίζει δύο πτυχές αυτού του προβλήματος.

Από τη μια
, είναι οι πολύ μεγάλες ανάγκες για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που πιθανότατα θα χρειαστεί τη χρηματοδοτική στήριξη του κράτους, γεγονός που θα απειλήσει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Αυτό λένε οι Moody’s. Οι Moody’s σημειώνουν μάλιστα ότι ακόμη και με τη λήψη μέτρων από μέρους της Κυβέρνησης είναι αμφίβολο αν θα καταστεί το χρέος βιώσιμο. Από την άλλη, σημειώνεται ότι οι δυσκολίες του τραπεζικού τομέα θα μειώσουν τον εσωτερικό δανεισμό, γεγονός που θα περιορίσει σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι ήδη υπάρχουσες οικονομικές και θεσμικές αδυναμίες.

Για τα μεγάλα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος που παρασύρουν οικονομίες χωρών, όπως είναι η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, μίλησε χθες από το βήμα του Συνεδρίου του Economist, που διεξάγεται στην Κύπρο, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι και επικεφαλής της Τρόικας για την Κύπρο.


Και όμως ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, με δύο πανομοιότυπες δηλώσεις, για μια ακόμα φορά αποκρύβουν τα εγκληματικά λάθη των μεγάλων κυπριακών τραπεζών και τον πλημμελή έλεγχο από μέρους της Κεντρικής Τράπεζας και του τέως Διοικητή που οδήγησαν την Κύπρο στον μηχανισμό και στην Τρόικα αλλά και που προκαλούν μεγάλα προβλήματα στην οικονομία
, και προσπαθούν να τα φορτώσουν όλα στην Κυβέρνηση. Ποια η σκοπιμότητα αυτής της συνεχιζόμενης απόκρυψης των ασήκωτων ευθυνών από μέρους των τραπεζών για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας; Τι κρύβεται πίσω από αυτό;
Ενώ αυτά τα κόμματα μιλούν για ειλικρινή διάθεση για διάλογο και συνεργασία
, όλη μέρα τίποτα άλλο δεν κάνουν, στα πάνελ συζητήσεων και στις παρεμβάσεις τους στα ΜΜΕ, παρά να αποδομούν την πρόταση που ετοίμασε η Κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Την ίδια ώρα όμως, επικρίνοντας την πρόταση, δεν προτείνουν τίποτα συγκεκριμένο και αποφεύγουν να καταθέσουν προτάσεις. Ασκούν μόνο κριτική χωρίς να προτείνουν τίποτα.

Από την αντιπολίτευση υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχει πρόταση για την ανάπτυξη. Για την ανάπτυξη δεν υπάρχει τίποτα στην πρόταση της Τρόικας. Η Κυβέρνηση έχει ενημερώσει τα κόμματα στη σύσκεψη του Προεδρικού, την περασμένη Παρασκευή, ότι ετοιμάζει συγκεκριμένη πρόταση για την ανάπτυξη που θα περιλαμβάνει και τις πηγές χρηματοδότησης της ανάπτυξης που είναι ένα καίριο ζήτημα και πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή την ώρα στην Κύπρο και ότι αυτή την πρόταση θα την αποστείλει στα κόμματα εν όψει της επόμενης συνάντησης. Και όμως η αντιπολίτευση καθημερινά επικρίνει την Κυβέρνηση ότι δεν έχει πρόταση για την ανάπτυξη. Είναι στα πλαίσια της ειλικρινούς διάθεσης για διάλογο, όπως λέει ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, που γίνεται αυτή η καθημερινή επίκριση τη στιγμή που ξέρουν ότι θα πάρουν πρόταση για την ανάπτυξη;
Σε ό,τι αφορά δε στο θέμα των τραπεζών, είναι γνωστό ότι γι’ αυτό πρωτίστως την ευθύνη έχει η Κεντρική Τράπεζα να ασχοληθεί με το θέμα, και όπως σήμερα η Κεντρική Τράπεζα με ανακοίνωσή της έχει επιβεβαιώσει, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο ασχολείται με αυτό το θέμα. Η Κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με την Κεντρική Τράπεζα για το θέμα των τραπεζών και διαμορφώνονται οι τελικές μας θέσεις, και αυτές οι θέσεις θα φθάσουν στα κόμματα και στους κοινωνικούς εταίρους, όπως και το θέμα της ανάπτυξης θα φτάσει στους κοινωνικούς εταίρους, εν όψει της συνάντησης με τα κόμματα.
Ανεξαρτήτως των δυσκολιών που προκαλούν αυτές οι ισοπεδωτικές επικρίσεις στο εσωτερικό μέτωπο, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει τη συνεννόηση και τη συναίνεση. Αυτή τη δύσκολη ώρα, ο τόπος έχει ανάγκη τη συνεννόηση και τη συναίνεση που ασφαλώς δεν προωθούνται ούτε καλλιεργούνται μέσα από τις συνεχείς επικρίσεις και κατηγορίες, χωρίς μάλιστα να κατατίθενται θέσεις και προτάσεις. Η Κυβέρνηση με υπευθυνότητα χειρίζεται αυτές τις δύσκολες ώρες και αναμένουμε την ίδια υπευθυνότητα από όλους μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τα προβλήματα».
Ερωτηθείς αν συμμερίζεται τις ανησυχίες των Moody’s ότι το κυπριακό χρέος μπορεί να καταστεί μη βιώσιμο σε περίπτωση που θα χρειαστεί πολύ μεγάλο ποσό για τις κυπριακές τράπεζες ο κ. Στεφάνου είπε ότι «τα ποσά για τα οποία μιλούμε και που έχουν να κάνουν με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή και για την κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών είναι πολύ μεγάλα. Τώρα, μέχρι πού θα φθάσουν αυτά είναι κάτι το οποίο συζητούμε και συζητά και η Κεντρική Τράπεζα μαζί με την Τρόικα. Είναι γνωστό ότι σε αυτό το θέμα είχαμε διαφορετική άποψη και εκτίμηση από την Τρόικα, αναφορικά με το συνολικό ποσό».
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο κ. Γιούνκερ μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει ξεδιαλύνει όλα τα ζητήματα που τον απασχολούσαν. Από 'κει και πέρα η επαφή μας με την Τρόικα είναι καθημερινή, είμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης του πακέτου μέτρων με την έννοια της συζήτησης με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους, και μόλις ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση θα διαπραγματευτούμε με την Τρόικα. Και αυτό το έχει μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ηγεσία της Τρόικας κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε μαζί της».
Ερωτηθείς αν το πακέτο για την ανάπτυξη είναι έτοιμο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «γνωρίζουν τα κόμματα ότι αύριο θα υπάρχει συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και ότι θα ετοιμάζονταν αυτά τα έγγραφα για να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο και ότι στη συνέχεια θα αποστέλλονταν κοντά τους. Και αυτό ξεκαθαρίστηκε την περασμένη Παρασκευή».
Ερωτηθείς γιατί δεν δόθηκε και το πακέτο για τα αναπτυξιακά μέτρα κατά την τελευταία συνάντηση με τα κόμματα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Επειδή γίνεται μια πολύ συγκεκριμένη επεξεργασία του προγράμματος για την ανάπτυξη, πρώτα από όλα για την εξασφάλιση πηγών χρηματοδότησης της ανάπτυξης. Ακόμη και οι Moody’s επισημαίνουν ότι τα προβλήματα των τραπεζών μετακυλίονται σε προβλήματα στην οικονομία λόγω της αδυναμίας δανεισμού, λόγω της έλλειψης ρευστότητας.
Αντιλαμβάνεστε ότι στις συνθήκες που ζούμε, με έντονα τα οικονομικά προβλήματα, είναι ένα μεγάλο ζήτημα η εξεύρεση χρηματοδοτικών πηγών για να χρηματοδοτήσεις την ανάπτυξη. Μέσα σε αυτό το πακέτο που θα δώσουμε στα κόμματα, λοιπόν, θα είναι πολύ συγκεκριμένα τα πράγματα, δηλαδή, ποια θα είναι τα ποσά, ποια θα είναι τα έργα, ποιοι είναι οι τομείς με στόχο να στηρίξουμε με συγκεκριμένο τρόπο την ανάπτυξη».
Κληθείς να πει αν αυτά θα είναι επιπρόσθετα από εκείνα που αναφέρονται στον προϋπολογισμό ο κ. Στεφάνου απάντησε καταφατικά.