17/9/12

Διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές για ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ενέργειας

17.09.2012
Με την ενημέρωση επί της προόδου και τη συζήτηση προσανατολισμού πάνω σε συγκεκριμένες πτυχές του προτεινόμενου Κανονισμού για τις Διευρωπαϊκές Ενεργειακές Υποδομές, ολοκληρώθηκε η σημερινή Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Ενέργειας, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία.

Η εν λόγω πρόταση Κανονισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας και αποσκοπεί στον καθορισμό κανόνων για τον προσδιορισμό και επιλογή, τη ρυθμιστική μεταχείριση, τη χορήγηση των αδειών και την επιλεξιμότητα για τη χρηματοδότηση, των ενεργειακών υποδομών κοινού ενδιαφέροντος. Όπως εξήγησε ο προεδρεύων της Άτυπης Συνάντησης, Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών, καθώς και η προσαρμογή τους στις νέες ανάγκες και στην εξέλιξη του ενεργειακού μείγματος, αποδεικνύονται κομβικής σημασίας στην προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων και αναθέρμανση της ανάπτυξης.

Επίτευξη συμφωνίας πριν το τέλος του 2012

«Έχουμε λάβει πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα σήμερα και βασική διαπίστωση είναι ότι το Συμβούλιο έχει επιβεβαιώσει την πλήρη υποστήριξή του στις προσπάθειες της Κυπριακής Προεδρίας, καλώντας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων πριν το τέλος του έτους», τόνισε ο κ. Συλικιώτης συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της απογευματινής συνάντησης. Μεταξύ άλλων, επισήμανε επίσης, ότι πρόκειται για πρόταση Κανονισμού που θα συμβάλει στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων της ΕΕ,  συμπεριλαμβανομένων των ήδη ειλημμένων αποφάσεων για ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ενέργειας έως το 2014 και άρση της ενεργειακής απομόνωσης των κρατών μελών έως το 2015.
Η συζήτηση προσανατολισμού που διεξήχθη επικεντρώθηκε στα εξής βασικά ζητήματα για την επιτυχή και εντός χρονοδιαγράμματος επίτευξη συμφωνίας επί της πρότασης Κανονισμού:
  • Τις σημαντικές πτυχές επί των οποίων έχει επιτευχθεί ουσιαστική σύγκλιση απόψεων μεταξύ των Κρατών Μελών, καθώς και εκείνες που ενδεχομένως να καθυστερήσουν την επίτευξη συμφωνίας.
  • Την κατάθεση των θέσεων των Κρατών Μελών αναφορικά με τις προτεραιότητες στη χρηματοδότηση και τους τομείς στους οποίους αυτή θα έχει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.
  • Τη ρυθμιστική μεταχείριση και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών χορήγησης αδειών.
  • Τον ρόλο και το σημαντικό έργο των Περιφερειακών Ομάδων στην επιλογή των έργων κοινού ενδιαφέροντος.

Μελλοντική πολιτική για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η συζήτηση επί της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της 6ης Ιουνίου 2012, απασχόλησε τις εργασίες της πρωινής συνάντησης της Ολομέλειας. Στόχος ήταν η κατάληξη σε γενικό προσανατολισμό όσον αφορά στην ετοιμασία των Συμπερασμάτων Συμβουλίου, που η Κυπριακή Προεδρία προτίθεται να θέσει προς υιοθέτηση στο Συμβούλιο Ενέργειας στις 3 Δεκεμβρίου.
Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις πρωινές εργασίες της Άτυπης Συνάντησης Υπουργών Ενέργειας, στο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσαν από κοινού ο κ. Συλικιώτης και ο Επίτροπος για την Ενέργεια κ. Günther Oettinger.