13/9/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην τελετή έναρξης των 9ων Παγκόσμιων Αγώνων Σκοποβολής ΦΙΤΑΣΚ Κόμπακ Σπόρτιγκ 2012» Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λευκωσίας, στα Λατσιά 13/09/2012

Να μην μεταδοθεί πριν τις 6.30 μ.μ.

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι εδώ μαζί σας απόψε και ευχαριστώ τη Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου και τη Σκοπευτική Οργάνωση Λευκωσίας για την πρόσκληση στη σημερινή Τελετή Έναρξης των Παγκοσμίων Αγώνων Σκοποβολής Κόμπακ.


Ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Πολιτείας στην εκδήλωση, καλωσορίζω στην πατρίδα μας όλους τους ξένους αθλητές και αθλήτριες, καθώς και τους αξιωματούχους και συνοδούς των ξένων αποστολών και ευχαριστώ, τη Διεθνή Ομοσπονδία FITASC, και ιδιαίτερα τον πρόεδρο Ζιαν-Φρανσούα Παλίγκας, για την παραχώρηση στην Κύπρο της κορυφαίας αυτής Παγκόσμιας διοργάνωσης.

Γνωρίζοντας από κοντά τις ικανότητες και δυνατότητες των ανθρώπων της ΣΚΟΚ και τις μέχρι τώρα επιτυχημένες διοργανώσεις μεγάλων σκοπευτικών συναντήσεων, είμαι βέβαιος ότι και αυτή τη φορά θα ανταποκριθούν πλήρως στις ανάγκες του αγώνα και , πέρα από την άρτια διοργάνωση, θα μπορέσουν να δείξουν και να προσφέρουν στους ξένους τους τη ζεστή πατροπαράδοτη κυπριακή φιλοξενία.

Ευελπιστώ πως θα γίνει ένας σπουδαίος αγώνας, τον οποίο θα απολαύσουν όλοι οι διαγωνιζόμενοι και στο τέλος θα χειροκροτήσουμε αυτούς οι οποίοι θα ανεβούν στο βάθρο των νικητών. Θέλω να πιστεύω και εύχομαι πως ανάμεσα στους νικητές θα χειροκροτήσουμε και κάποιους δικούς μας σκοπευτές. Βέβαια, η νίκη είναι ένας από τους στόχους κάθε αθλητή, όχι όμως ο μοναδικός. Πάνω από όλα πρέπει να είναι η συμμετοχή και η άθληση, γιατί πιστεύω ακράδαντα στις ευεργετικές, για την κοινωνία και τους νέους, ιδιότητες του αθλητισμού.

Η ενασχόληση με τη σκοποβολή και τον αθλητισμό, γενικότερα, ως υγιής και δημιουργική απασχόληση, μπορεί να λειτουργήσει ως όπλο και εργαλείο για την ανάπτυξη κοινωνικών και ψυχολογικών αντιστάσεων ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών και άλλων εξαρτήσεων, ενάντια στην εγκληματικότητα, στον ρατσισμό, στην αποξένωση και γενικότερα στην κρίση θεσμών, αξιών και σχέσεων που μαστίζει σήμερα την κοινωνία μας. Ο αθλητισμός μπορεί να αξιοποιηθεί για τη βελτίωση και τη συντήρηση της υγείας των πολιτών και την προσφορά ενός υγιούς τρόπου εκτόνωσης και διοχέτευσης της ασυγκράτητης ενέργειας των νέων.

Ο αθλητισμός, με τις υπέρτατες αξίες που πρεσβεύει, αποτελεί ένα από τα πλέον ισχυρά και αποτελεσματικά αντίδοτα κατά της νεανικής παραβατικότητας και κάθε αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Το άτομο που αθλείται, που έχει συνειδητοποιήσει το βαθύτερο νόημα του αθλητισμού, οδηγείται μέσω του αθλητισμού στη διαμόρφωση μιας ουσιαστικής ζωής, μιας ζωής με αληθινές αξίες και οράματα. Γιατί ο αθλητισμός , από τα βάθη της ιστορίας, ταυτίστηκε με τα πιο ευγενικά ιδεώδη.

Η περαιτέρω προώθηση του αθλητισμού και η αξιοποίησή του για σωστή ανάπτυξη των παιδιών, των αυριανών πολιτών, αποτελεί αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα και βασική προϋπόθεση για να έχει μέλλον η κοινωνία και ο τόπος μας. Γι’ αυτό κι εμείς, ως εκπρόσωποι του Κυπριακού λαού, τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της περαιτέρω προώθησής του και αντιμετωπίζουμε θετικά κάθε νομοσχέδιο το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση του αθλητισμού και των ολυμπιακών ιδεωδών.

Αν και βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, τα λόγια του αρχαίου νομοθέτη της Αθήνας του Σόλωνα, εξακολουθούν να έχουν μια μοναδική βαρύτητα που προσδιορίζει τους στόχους και ταυτόχρονα τη στρατηγική του μέλλοντος για τον αθλητισμό : «Αναγκάζουμε τους πολίτες να ασκούν το σώμα τους, όχι μόνο για τους αγώνες, για να μπορούν να κερδίζουν τα βραβεία -γιατί μόνο λίγοι από αυτούς φτάνουν ως αυτά- αλλά γιατί περιμένουμε πολύ μεγαλύτερη ωφέλεια για την πόλη και για αυτούς τους ίδιους».

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να συγχαρώ ακόμη μια φορά τη Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου και την Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων για την ανάληψη της διοργάνωσης και να ευχηθώ ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο στο άθλημα της σκοποβολής, με επιτυχίες των αθλητών μας σε διεθνείς αγώνες και επιτυχημένες σκοπευτικές διοργανώσεις στο νησί μας. Τελειώνοντας εύχομαι και πάλι σ’ όλους τους αθλητές κάθε επιτυχία και … «καλό βόλι»!