17/9/12

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα προσφωνήσει εκ μέρους της ΕΕ τις εργασίες της 56ης Γενικής Συνέλευσης του ΔΟΑΕ, στη Βιέννη 17/09/2012

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου θα προσφωνήσει τις εργασίες της 56ης Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) εκπροσωπώντας το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Συνέλευση θα φιλοξενηθεί στη Βιέννη στις 17-21 Σεπτεμβρίου.
Η Κύπρος, ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αναγνώσει δήλωση (statement), εκπροσωπώντας την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, η οποία θα καλύπτει όλο το φάσμα των εργασιών του ΔΟΑΕ.
Η Γενική Συνέλευση αποτελεί το Ανώτατο Όργανο του ΔΟΑΕ και συνέρχεται μία φορά τον χρόνο, κάθε Σεπτέμβριο, στα κεντρικά γραφεία του ΔΟΑΕ στη Βιέννη. Στη Γενική Συνέλευση, που διαρκεί μία βδομάδα, συζητούνται όλα τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του ΔΟΑΕ, τρέχοντα ζητήματα και αποφασίζεται η πολιτική του διεθνούς Οργανισμού για διάφορα θέματα.
Η Κύπρος είναι μέλος του ΔΟΑΕ από το 1965 και η νομοθεσία για προστασία από ιονίζουσες ακτινοβολίες και πυρηνική ασφάλεια που ισχύει στη Δημοκρατία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τα πρότυπα ασφάλειας και τους Βασικούς Κανόνες Ακτινοπροστασίας του ΔΟΑΕ. Η πιο πάνω νομοθεσία είναι επίσης πλήρως εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ από την 1η Μαΐου 2004. Επιπρόσθετα, η Κύπρος είναι συμβαλλόμενο μέρος σε διάφορες διεθνείς συμβάσεις, συνθήκες, συμφωνίες και πρωτόκολλα, που έχουν άμεση σχέση με τις δραστηριότητες του ΔΟΑΕ και αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, την καταστολή πράξεων πυρηνικής τρομοκρατίας, την έγκαιρη ειδοποίηση και βοήθεια σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος ή ραδιολογικής έκτακτης ανάγκης, τη φυσική προστασία του πυρηνικού υλικού, την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών και τη διασφάλιση πυρηνικών υλικών.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως η αρμόδια Αρχή Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας στην Κύπρο, συμμετέχει στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΔΟΑΕ, που λαμβάνει χώρα την 3η εβδομάδα του Σεπτέμβρη κάθε έτους, καθώς και σε όλες τις δραστηριότητες του ΔΟΑΕ που αφορούν στην πυρηνική ασφάλεια, στη διασφάλιση πυρηνικών υλικών και στην ακτινοπροστασία.