23/9/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου 23/09/2012

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε χθες, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα τον προϋπολογισμό για το 2013.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου συνοδευόμενος από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βάσο Σιαρλή, προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Ολοκληρώθηκε σήμερα στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2013. Ο προϋπολογισμός αυτός έχει την ιδιαιτερότητα ότι προετοιμάστηκε εν όψει της διαπραγμάτευσης και της διαμόρφωσης προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής με την Τρόικα. Ο προϋπολογισμός του 2013 συνεχίζει να είναι ένας ‘σφικτός’ προϋπολογισμός, ο οποίος συνεχίζει την πορεία διόρθωσης διαρθρωτικών προβλημάτων και στρεβλώσεων που για χρόνια ταλανίζουν την κυπριακή οικονομία.

Έχοντας υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα και, επίσης, τη διαμόρφωση του προγράμματος και τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, βασικοί άξονες του προϋπολογισμού είναι:

Πρώτο, ο περαιτέρω περιορισμός των δαπανών με έμφαση στη μείωση των δαπανών σε λειτουργικές και μη παραγωγικές δαπάνες. Ο προϋπολογισμός του 2013 προβλέπει περαιτέρω μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά χίλιους, με τη συνέχιση της εφαρμογής της πολιτικής μία πρόσληψη για κάθε τέσσερεις συνταξιοδοτήσεις στη Δημόσια Υπηρεσία, την κατάργηση 987 μόνιμων θέσεων και τον εξορθολογισμό επιδομάτων.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2013 προβλέπει την ανανέωση όλων των θέσεων στις οποίες εργάζονται έκτακτοι, οι οποίοι θα παραμείνουν στην Υπηρεσία.

Δεύτερο, για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη μεγαλύτερη δυνατή υλοποίηση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού έχει γίνει προτεραιοποίηση των ώριμων για έναρξη έργων, καθώς επίσης και για την υλοποίηση έργων με τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για την οικονομία. Προωθούνται έργα πολεοδομικά, οδικά, υδατικά και αποχετευτικά, έργα στον τομέα της υγείας κάποια εκ των οποίων πολύ σημαντικά, όπως είναι η επέκταση του Νοσοκομείου Λάρνακας ενισχύονται πολιτικές και προγράμματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονα συνεχίζεται η στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Εν όψει της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και την ενσωμάτωση, στον προϋπολογισμό, του προγράμματος προσαρμογής, που θα συμφωνηθεί μαζί της, εν όψει επίσης της διαμόρφωσης του δικού μας προγράμματος και της συζήτησης του προγράμματος με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, η Κυβέρνηση θα συνεννοηθεί με τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την περίοδο κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή για τη συζήτηση και ψήφισή του. Ως εκ τούτου, εν όψει αυτής της συζήτησης με τη Βουλή – είναι κάτι για το οποίο θα συνεννοηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Βουλής – δεν θα δοθούν περισσότερα στοιχεία αναφορικά με τον προϋπολογισμό που έχει διαμορφωθεί στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αυτή είναι μια διαφορά από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι έτσι και αλλιώς αυτή η περίοδος είναι πολύ διαφορετική από ό,τι υπήρχε προηγουμένως, με την έννοια ότι βρισκόμαστε στη φάση της προετοιμασίας για διαπραγμάτευση με την Τρόικα και τη διαμόρφωση ενός προγράμματος που θα επηρεάσει σημαντικά τους προϋπολογισμούς του κράτους για τα επόμενα χρόνια».


Ερωτηθείς αν έχει ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο για το σύνολο των αντιπροτάσεων προς την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητήσει το Υπουργικό Συμβούλιο όταν οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κάποια πράγματα που ήδη έχουν δρομολογηθεί από την Κυβέρνηση όχι μόνο φέτος αλλά και προηγουμένως που έχουν να κάνουν με τη μείωση των δαπανών, την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων, τη διόρθωση στρεβλώσεων της κυπριακής οικονομίας. Άλλωστε αυτά λήφθηκαν υπόψη και στον προϋπολογισμό του 2013, για τη συνέχιση αυτής της συγκεκριμένης πολιτικής».


Σε ερώτηση αν δεν θα δοθούν στοιχεία αναφορικά με τις δαπάνες, τα έσοδα και άλλα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όλα αυτά που έχουμε συζητήσει και σήμερα εν όψει της συζήτησης του προϋπολογισμού θα διαφοροποιηθούν με ενσωμάτωση του προγράμματος που θα συμφωνηθεί με την Τρόικα, διότι το πρόγραμμα προσαρμογής θα έχει ως αντικείμενο τα δημοσιονομικά της κυπριακής οικονομίας για τα επόμενα μερικά χρόνια. Και αυτό που θα συζητήσουμε και θα συμφωνήσουμε με την Τρόικα θα έχει καθοριστική σημασία για τα δημοσιονομικά δεδομένα τον επόμενο χρόνο».

Σε ερώτηση αν ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί στη Βουλή ενδεχομένως να είναι διαφοροποιημένος από αυτόν που έχει εγκριθεί σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «είναι μια ιδιόμορφη και ιδιαίτερη περίοδος τώρα, δεν υπήρχε ποτέ προηγουμένως η κατάσταση εν όψει της κατάθεσης των προϋπολογισμών στη Βουλή, να είμαστε και σε φάση διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και διαμόρφωσης ενός προγράμματος. Για το πώς θα γίνει αυτό θέλουμε να συνεννοηθούμε ως Κυβέρνηση με τη Βουλή έτσι ώστε να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τρόπο που να βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία και την Κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση που θα έχουμε με την Τρόικα αναφορικά με το πρόγραμμα προσαρμογής. Άρα, να μη βιαστούμε να δώσουμε απαντήσεις σε ένα θέμα, για το οποίο θα υπάρξει συνεννόηση της Κυβέρνησης με τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δεν θα κατατεθεί προϋπολογισμός στη Βουλή μέχρι να γίνει η διαπραγμάτευση με Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε «να μη συμπεράνει κανείς τίποτα. Αυτό (η κατάθεση του προϋπολογισμού) θα γίνει σε συνεννόηση με τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Κληθείς να πει πότε θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός, ο κ. Στεφάνου είπε «αυτό θα το δούμε».

Ερωτηθείς ποιες είναι οι βασικές παράμετροι του προϋπολογισμού και πώς θα επιδιώξει το Υπουργείο Οικονομικών να προωθήσει μέτρα που θα συγκρατήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και σε παρατήρηση ότι το Σύνταγμα προβλέπει κατάθεση του προϋπολογισμού μέχρι την 1η Οκτωβρίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ετοιμάζεται ένα πρόγραμμα προσαρμογής με την Τρόικα το οποίο θα διαπραγματευτούμε. Θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, το τελικό πρόγραμμα, το οποίο θα επηρεάζει στον ένα ή στον άλλο βαθμό τον προϋπολογισμό. Εν όψει αυτού του δεδομένου θέλουμε να συνεννοηθούμε με τη Βουλή για το πώς θα γίνει και η κατάθεση του προϋπολογισμού, για το πώς θα γίνει η συζήτηση, η όλη διαδικασία, που ασφαλώς προβλέπεται μέσα από το Σύνταγμα και τους κανονισμούς της Βουλής, έτσι ώστε να γίνει με τον τρόπο εκείνο που θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε στη συζήτηση του δικού μας προγράμματος με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους και μετά την κατάληξη με την Τρόικα για την ενσωμάτωση του προγράμματος στον προϋπολογισμό. Αυτό είναι ένα διαδικαστικό θέμα που δεν μπορούμε να το απαντήσουμε τώρα, θα το απαντήσουμε με την επαφή που θα γίνει με τη Βουλή».

Σε ερώτηση τι ακριβώς έχει εγκριθεί σήμερα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «με βάση τα δεδομένα που έχουμε συζητήσει έχουν τεθεί όλα τα βασικά μεγέθη. Έχει γίνει μια διαβούλευση μεταξύ των Υπουργείων αναφορικά με διάφορες δαπάνες, αλλά και γενικότερα για τα ζητήματα που αφορούν τη δική τους λειτουργία. Υπάρχουν οι αριθμοί. Αυτό που λέμε είναι ότι αυτοί οι αριθμοί στη συζήτηση που θα γίνει για τη διαμόρφωση του προγράμματος στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα είναι φυσιολογικό ότι θα διαφοροποιηθούν ένεκα και του προγράμματος προσαρμογής. Είναι για αυτό που λέμε να μη βιαστούμε να δώσουμε τους αριθμούς δημόσια, όπως γίνεται κάθε χρόνο, αλλά θα συζητήσουμε με τη Βουλή για να δούμε πώς θα γίνει αυτό».

Κληθείς να πει αν οι αντιπροτάσεις μας για την Τρόικα είναι έτοιμες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «βρισκόμαστε στο τέλος της οριστικής διαμόρφωσης αυτού του προγράμματος».

Ερωτηθείς αν έχει αποφασιστεί ότι αυτές οι αντιπροτάσεις θα δοθούν γραπτώς στις πολιτικές δυνάμεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι «θα τα συζητήσουμε πολύ συγκεκριμένα με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους ζητώντας από αυτούς όχι μόνο τη δική τους αντίδραση, αλλά και τις δικές τους συγκεκριμένες προτάσεις, διότι δεν είναι αρκετό ο καθένας να λέει ‘αυτό δεν μπορώ να το αποδεχθώ’ ή ‘αυτό μπορώ’. Πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένοι όπως είναι και η Κυβέρνηση. Η εργασία που κάνει η Κυβέρνηση μέχρι τώρα είναι μια πολύ συγκεκριμένη εργασία με την κοστολόγηση μέτρων, με την κοινωνική και οικονομική επιμέτρηση των μέτρων ως ένα πακέτο που θα είναι στο πρόγραμμα προσαρμογής».

Κληθείς να πει αν η Κυβέρνηση θα δώσει γραπτό σημείωμα και θα αξιώσει από τα κόμματα να πάρει γραπτές προτάσεις, ο κ. Στεφάνου απάντησε «ναι, θα είναι συγκεκριμένη αυτή η συζήτηση, δεν θα είναι θεωρητική».

Σε ερώτηση ποιος ο στόχος του προϋπολογισμού με βάση τα νέα δεδομένα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «από τη μια έχουμε κάποιους στόχους που έχουμε θέσει στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου. Από την άλλη, όμως, θα μπούμε σε πρόγραμμα προσαρμογής με την Τρόικα. Αφήστε να συζητήσουμε αυτά με την Τρόικα και ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που θα γίνει με την Τρόικα, αυτά όλα τα πράγματα θα υπάρχουν και μέσα στον προϋπολογισμό».

Ερωτηθείς πότε θα γίνει η διαβούλευση με τα κόμματα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη το πρωί της Παρασκευής και τότε θα αρχίσουν οι διαδικασίες για τη διευθέτηση των συναντήσεων που θα γίνουν, ενώ ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος θα συναντήσει όλα τα κόμματα μαζί, είπε πως «αυτό δεν έχει λεχθεί πολύ συγκεκριμένα, αλλά μέχρι τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα για ζητήματα της οικονομίας, είχε συνάντηση με το Συμβούλιο Αρχηγών ή Εκπροσώπων Κομμάτων. Στις 26 Ιουνίου που έγινε παρόμοια συνάντηση ήταν σε αυτό το επίπεδο.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο έχουν τεθεί χρονικά περιθώρια σε σχέση με το να υπάρξει κατάληξη, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «λαμβάνουμε υπόψη διάφορα πράγματα, θέλουμε να γίνει το συντομότερο δυνατό και όσο το δυνατό πιο νωρίς τον Οκτώβρη».

Σε ερώτηση γιατί η Κυβέρνηση δεν έχει στείλει τις εισηγήσεις της Τρόικας στα κόμματα για να μπορέσουν και εκείνα να διαμορφώσουν τις δικές τους προτάσεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «για αυτό το θέμα έχουμε δώσει πάρα πολλές φορές απάντηση. Το πρώτο που θέλω να πω, διότι καμιά φορά συζητούμε εμείς τα θέματα εδώ και θεωρούμε ότι στις Βρυξέλλες και γενικά στην Ευρώπη δεν έχουν άποψη, είναι ότι δεν είναι τυχαίο που από τις χώρες, στις οποίες έχει γίνει συζήτηση για πρόγραμμα προσαρμογής, η Τρόικα ή η Ευρώπη ζήτησε να υπάρχει εμπιστευτικότητα σε αυτές τις συζητήσεις και εκεί που δεν υπήρχε αυτή η εμπιστευτικότητα ή είχαν διαρρεύσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι όποιες προτάσεις της Τρόικας, η Τρόικα εξέφραζε τη δυσφορία της.

Έχοντας υπόψη ότι θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η εμπιστευτικότητα, η Κυβέρνηση επέλεξε, κατά την άποψή μας τον πιο υπεύθυνο τρόπο, στη βάση των προκαταρκτικών απόψεων της Τρόικας να διαμορφώσουμε το δικό μας πρόγραμμα που θα είναι πολύ συγκεκριμένο και αυτό το πρόγραμμα μαζί με τις θέσεις της Τρόικας να το δώσουμε στα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους για να το συζητήσουμε. Σκεφτείτε αν η Κυβέρνηση έδινε αυτό το πρόγραμμα στους κοινωνικούς εταίρους και στα κόμματα, τι θα γινόταν στην Κύπρο, έχοντας υπόψη το τι συμβαίνει κάθε φορά. Θα γινόταν μια δημόσια συζήτηση για δύο μήνες, σε μια δύσκολη περίοδο, που τελικά αντί να βοηθήσει την Κύπρο, κατά την άποψή μας θα τη δυσκόλευε.

Σκεπτόμενοι πιο επικοινωνιακά θα μπορούσαμε να τα δίναμε στα κόμματα και να τους λέγαμε να φέρουν τις δικές τους προτάσεις και έτσι αντικείμενο συζήτησης να ήταν οι προτάσεις των κομμάτων αντί της Κυβέρνησης. Εμείς θεωρούμε ότι είναι πιο υπεύθυνο ως Κυβέρνηση που έχουμε την ευθύνη να διαπραγματευτούμε να ετοιμάσουμε το πρόγραμμα και να το δώσουμε στα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο να έχουμε μια κοινή θέση και κοινή προσέγγιση. Αν υπάρχει αυτή η κοινή θέση και προσέγγιση θα είμαστε και από διαπραγματευτικής άποψης πιο δυνατοί την ώρα που θα διαπραγματευτούμε με την Τρόικα».

Κληθείς να πει αν η Κυβέρνηση πιστεύει ότι οι χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ κάνουν ζημιά στην αξιοπιστία της Κυβέρνησης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση έχει διατυπώσει ευθαρσώς χθες.

Συγκεκριμένα έχω πει χθες ότι ‘Για την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν τίθεται θέμα εξόδου από την Ευρωζώνη και την ΕΕ. Την ώρα που απευθυνθήκαμε στον μηχανισμό στήριξης για εξασφάλιση δανείου, αυτό που προέχει είναι η διαπραγμάτευση με την Τρόικα για να πετύχουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους, για να υπερασπιστούμε τις βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων, για να διασφαλίσουμε την προοπτική της οικονομίας του τόπου μας και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πατρίδας μας’.
Αλλά επειδή και σήμερα βλέπω διάφορες δηλώσεις που γίνονται θέλω να πω ότι εμείς ευθύς εξαρχής είχαμε τη θέση πως σε ό,τι αφορά την οικονομία όλοι μας θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αυτή η όλη κριτική που δέχεται η Κυβέρνηση για τόσο διάστημα ότι τάχα δεν παίρνουμε μέτρα, ότι τάχα δεν φροντίζουμε για τα δημοσιονομικά και τάχα παρακολουθούμε αδρανείς, στέλλει λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό ή δεν στέλλει; Λέω ότι στέλλει. Πόσες φορές έχουμε καλέσει τις πολιτικές δυνάμεις να σταματήσει αυτή η επίρριψη ευθυνών, διότι τελικά αποστέλλει λανθασμένα μηνύματα; Το θέμα είναι όλοι μας, εν όψει και της συζήτησης μεταξύ μας για το δικό μας πρόγραμμα διαπραγμάτευσης και εν όψει της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, να ρίξουμε τους τόνους και να προσπαθήσουμε να βρούμε συναίνεση και υπεύθυνα να κινηθούμε σε μια προσπάθεια να εξυπηρετήσουμε τελικά τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της χώρας μας».
Σε ερώτηση πότε θα έρθει η Τρόικα, ο κ. Στεφάνου παρέπεμψε σε δήλωση την περασμένη Δευτέρα από το Υπουργείο Οικονομικών ότι ο Υπουργός Οικονομικών έχει κάνει την επαφή του με την Τρόικα, η οποία θα πρέπει να κάνει διαβουλεύσεις μεταξύ της και θα επανέλθουμε στο θέμα.

Κληθείς να πει αν στην περίπτωση που η Τρόικα επιμένει σε πολύ οδυνηρά μέτρα, η Κυβέρνηση θα εξετάσει σενάρια που θα αφορούν αλλαγή του νομίσματος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αν απαντήσω σε αυτή την ερώτηση που έχει τόσα ‘αν’ μέσα, τελικά θα αρχίσουμε να κάνουμε ερμηνείες, παρερμηνείες, προεκτάσεις που δεν θα μας βοηθήσουν. Η θέση μας είναι σαφής, την έχω διατυπώσει και θα την πω άλλες τόσες: Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να προετοιμαζόμαστε πολύ σοβαρά για τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα για να συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα το οποίο να έχει τρεις βασικούς άξονες και την οικονομική και δημοσιονομική εξυγίανση ασφαλώς, να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και να στηρίζει την κοινωνική συνοχή, όπως η ίδια η Ευρώπη απαιτεί μέσα από τις αποφάσεις της. Από κει και πέρα δεν είναι απλώς μη παραγωγικό, αλλά και επιζήμιο να ρωτάμε τέτοιου είδους πράγματα και να περιμένουμε απαντήσεις ειδικά από την Κυβέρνηση που χειρίζεται αυτά τα πράγματα. Η χθεσινή δήλωση μου ήταν σαφέστατη».