17/9/12

Ο Υπουργός ΄Αμυνας ενημέρωσε τις διπλωματικές αποστολές των κρατών μελών της ΕΕ 17/09/2012


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης ενημέρωσε σήμερα, στο Σπίτι της Ευρώπης, τις διπλωματικές αποστολές των κρατών μελών της ΕΕ αναφορικά με τη μέχρι στιγμής πορεία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Άμυνας καθώς και για τις επικείμενες διοργανώσεις και κυρίως για το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 26-27 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Άμυνας προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:
«Έχουμε ενημερώσει τις διπλωματικές αποστολές των κρατών μελών της ΕΕ για τη μέχρι τώρα πορεία αλλά και τον προγραμματισμό της Προεδρίας όσον αφορά τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Άμυνας.
Λειτουργούμε σε πλήρη συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Βαρώνη Catherine Ashton, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εξωτερικής Δράσης και με όλους τους εταίρους μας, σε πνεύμα αντικειμενικότητας, συνεργασίας και συναίνεσης για να υπηρετήσουμε την Κοινή μας Πολιτική Ασφάλειας που αποβλέπει στην ειρήνη για την Ευρώπη και τους λαούς της.
Έχουμε μέχρι τώρα διοργανώσει με επιτυχία ένα υψηλού επιπέδου σεμινάριο για τη Μέση Ανατολή και την Ασφάλεια στη Λευκωσία και την Άτυπη Συνάντηση των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής. Στις 6 Σεπτεμβρίου διοργανώσαμε, σε συνεργασία με το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας στο Παρίσι, σεμινάριο για τη Θαλάσσια Ασφάλεια στη Μεσόγειο. Και αυτή τη βδομάδα διοργανώνουμε στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA) και το Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Egmond του Βελγίου, ένα άλλο σεμινάριο για την καινοτόμο συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών σε θέματα άμυνας, ιδίως σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Η επόμενη μας σημαντική διοργάνωση, η κορυφαία, είναι η Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας η οποία θα συνέλθει στη Λευκωσία στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου. Κατά τη Σύνοδο θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα κρίσιμα θέματα όπως είναι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και τα θέματα ασφάλειας που προκύπτουν. Θα συζητηθούν οι επιχειρήσεις της ΕΕ εκτός συνόρων -στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στο Κέρας της Αφρικής και στη Σομαλία- και θα συζητήσουμε επίσης θέματα αμυντικής συνεργασίας για αποτελεσματικότερη άμυνα ιδίως σε περίοδο όπου η κρίση περιορίζει τους προϋπολογισμούς σε όλα τα θέματα, άρα και στον τομέα της άμυνας.
Η όλη προσπάθεια και η φιλοσοφία την οποία προωθούμε ως Προεδρία αλλά και συνολικά τα κράτη μέλη, είναι όπως η πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ υπηρετήσει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την πρόοδο και την ανάπτυξη των λαών, στη βάση πάντοτε του διεθνούς δικαίου. Στόχος μας είναι η ενίσχυση του τομέα της ασφάλειας ώστε η ΕΕ να προβάλλει στο διεθνές δίκαιο, στο διεθνές πεδίο, σαν μια δύναμη σταθερότητας, μια ήρεμη δύναμη που υπηρετεί την ειρήνη μέσα στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο. Ο στόχος μας για μια καλύτερη Ευρώπη υπηρετείται μέσα από την ειρήνη και τη σταθερότητα της πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα σύνορα της νότιας Ευρώπης και τις ανατροπές με πρωταγωνιστή την Αραβική Άνοιξη και τι πρόκειται να γίνει εκ μέρους της ΕΕ γι αυτό το θέμα εάν συνεχιστούν αυτές οι ανατροπές, ο Υπουργός Άμυνας είπε: «Η ΕΕ μπορεί και πρέπει να βοηθήσει τους λαούς της περιοχής να αποκτήσουν τα δικά τους δημοκρατικά καθεστώτα, δημοκρατικούς θεσμούς και δημοκρατικές κοινωνίες γιατί αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να στηρίξουμε τη σταθερότητα στην περιοχή, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Είναι ένα μεγάλος προβληματισμός τι θα ακολουθήσει τις αναταράξεις και τις ανατροπές που παρατηρούνται. Γιατί εάν τα αυταρχικά καθεστώτα που ανατρέπονται τα διαδεχθούν άλλα αυταρχικά καθεστώτα, τότε για ποία Αραβική Άνοιξη μιλάμε; Θα μιλάμε για ένα αραβικό χειμώνα που θα τον διαδεχθεί ένας άλλος».
Κληθείς να απαντήσει εάν φτάνουν οι σκέψεις μέχρι και τη στρατιωτική παρέμβαση, ο Υπουργός απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για στρατιωτική παρέμβαση. Αυτό που υπάρχει σκέψη, όπως ανέφερε, «είναι να βρούμε τρόπους να αναπτύξουμε πολύπλευρες σχέσεις με τους λαούς και τα κράτη της περιοχής ώστε να τους βοηθήσουμε και να τους στηρίξουμε να βρουν τον δικό τους δρόμο για να δημιουργήσουν τα δικά τους δημοκρατικά καθεστώτα και να μπορέσουμε, πάνω σε αυτή τη βάση, με