11/9/12

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τη διαχείριση αστικών αποβλήτων 11/09/2012

Σε σχέση με διάφορα δημοσιεύματα και αναφορές σε ΜΜΕ, για τα έργα υποδομής που προωθούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να πληροφορήσει τους πολίτες για τα ακόλουθα:

·
Το Υπουργείο Εσωτερικών υλοποιεί μεθοδικά και συστηματικά τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του κράτους, ώστε να εγκαταλειφθούν ανεπιστρεπτί οι απηρχαιωμένες πρακτικές απόθεσης των απορριμμάτων σε ανεξέλεγκτους χώρους, όχι μόνο γιατί αυτό προκύπτει από τις υποχρεώσεις της Κύπρου προς την Ε.Ε., αλλά και γιατί αυτό επιτάσσει η επείγουσα ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται άοκνα για να επιτύχει τους στόχους της Κύπρου και για να αποτρέψει την επιβολή σημαντικών προστίμων από την ΕΕ, σε περίπτωση περαιτέρω καθυστερήσεων ή αποτυχιών. Αν επιβληθούν τέτοια πρόστιμα, θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι και αυτό φαίνεται να το υποτιμούν όσοι προτείνουν ατέλειωτες μελέτες μέχρι να υιοθετηθούν οι δικές τους απόψεις.

·
Για τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων των Επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού, προγραμματίζεται η κατασκευή Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ). Η προκήρυξη διαγωνισμού για μελέτη, κατασκευή και δεκαετή λειτουργία των δύο Μονάδων ΟΕΔΑ, αναμένεται να γίνει για την Επαρχία Λευκωσίας περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός και για την Επαρχία Λεμεσού περί τα μέσα του προσεχούς Οκτωβρίου. Τα δύο έργα πρόκειται να συγχρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ και για τον λόγο αυτό θα πρέπει οι Μονάδες να τεθούν σε λειτουργία το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2015. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει το κόστος κατασκευής των Μονάδων να χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από κρατικούς πόρους και συνεπώς να επιβαρύνει άμεσα και δραματικά τον κάθε πολίτη.

·
Αναφορικά με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Εσωτερικών για τα δύο αυτά έργα, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει πραγματοποιήσει, σε πολύ θετικό κλίμα, συναντήσεις με τα Συμβούλια Εκμετάλλευσης, τα οποία απαρτίζονται από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Επαρχίας που θα εξυπηρετούν οι Μονάδες. Στις συναντήσεις συζητήθηκαν διεξοδικά οι ποσοτικές και τεχνικές παράμετροι σχεδιασμού των Μονάδων, και τα μέλη των Συμβουλίων Εκμετάλλευσης των δύο Επαρχιών έχουν ικανοποιηθεί από τις απαντήσεις και διευκρινίσεις που έχουν δοθεί από τους αρμόδιους Λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών. Έχει επίσης επιβεβαιωθεί ότι οι πρόνοιες των συμβάσεων που υπάρχουν στη Μονάδα Κόσιης και δημιουργούν οικονομικά προβλήματα δεν θα υπάρχουν στις υπό επεξεργασία συμβάσεις για τις μονάδες Λευκωσίας και Λεμεσού.

·
Παράλληλα έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση και με το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Επαρχιών Λάρνακας/Αμμοχώστου σε πολύ θετικό κλίμα, στην οποία εξετάστηκαν τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Συμβούλιο, σε σχέση με τη λειτουργία της Μονάδας ΟΕΔΑ Επαρχιών Λάρνακας/Αμμοχώστου στην Κόσιη. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα σταθεί δίπλα στο Συμβούλιο και θα το υποστηρίξει με την τεχνογνωσία που διαθέτει, ώστε να συμφωνηθούν με τον ανάδοχο της Μονάδας τροποποιήσεις της Σύμβασης που θα συμβάλουν στη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών.

·
Μετά την ολοκλήρωση των έργων στη Λεμεσό και στη Λευκωσία, εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος για συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία των οικιακών απορριμμάτων, το οποίο θα επωμιστεί το κάθε νοικοκυριό, δεν θα ξεπερνά τα €250 τον χρόνο. Η κινδυνολογία για υπέρογκα τέλη, που προέρχεται και από μεμονωμένους, ευτυχώς, τοπικούς άρχοντες, είναι αβάσιμη και δημιουργεί αχρείαστη σύγχυση μεταξύ των πολιτών. Περιθώριο μείωσης της επιβάρυνσης των νοικοκυριών υπάρχει αν η προσοχή στραφεί σε οικονομικότερους τρόπους αποκομιδής των απορριμμάτων και σε μέτρα ενθάρρυνσης της μείωσης και ανακύκλωσης απορριμμάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή το Υπουργείο Εσωτερικών επανειλημμένα έχει εκφράσει την ετοιμότητα του να συνεργαστεί και να στηρίξει τις αρμόδιες τοπικές αρχές.

·
Η κρατική στρατηγική για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων έχει μόλις εκσυγχρονισθεί και επαναβεβαιωθεί, αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης που προνοούνται στη Νομοθεσία. Η εξέλιξη αυτή απαντά και σε όσους, αν και έχουν ενημερωθεί επανειλημμένα σχετικά από το Υπουργείο Εσωτερικών, συνεχίζουν να καλούν σε εκσυγχρονισμό της στρατηγικής.

·
Το Υπουργείο Εσωτερικών θα συνεχίσει να εργάζεται για τον σχεδιασμό των νέων Μονάδων υποδομής σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους με στόχο και μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη, την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των πολιτών, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.