10/9/12

Ο Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε με τον Υπουργό Βιομηχανίας του Λιβάνου 10/09/2012

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο, με τον Υπουργό Βιομηχανίας του Λιβάνου κ. Vrej Sabounjian, τον οποίο συνόδευε πολυμελής αντιπροσωπεία Λιβανέζων επιχειρηματιών.


Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους αναφορικά με τη συνάντηση, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε, αρχικά, τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου τόσο στον πολιτικό τομέα όσο και σε άλλους τομείς. Όπως ανέφερε, η σημερινή επίσκεψη του κ. Sabounjian και της λιβανέζικης αντιπροσωπείας παρέχει την ευκαιρία για συζήτηση και αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς του εμπορίου και της βιομηχανίας. Αυτή η προοπτική αποτελεί μια συνέχεια, εξήγησε, της επίσκεψης που πραγματοποίησε στον Λίβανο τον περασμένο Ιούλιο, όπου και είχε επαφές για θέματα ενέργειας. Είναι σημαντικό, όπως επισήμανε, ότι ο Λίβανος θεωρεί την Κύπρο ως την πόρτα εξόδου προς την Ευρώπη και η Κύπρος τον Λίβανο ως το παράθυρο για ανάπτυξη των σχέσεών μας με τον αραβικό κόσμο και τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο Υπουργός Εμπορίου αναφέρθηκε, επίσης, στο προσχέδιο Μνημονίου Συναντίληψης που ο κ. Sabounjian κατέθεσε σήμερα για μελέτη από την πλευρά μας. Όπως εξήγησε, διαβεβαίωσε τον Λιβανέζο Υπουργό ότι θα προχωρήσουμε σύντομα στην υπογραφή του για να δημιουργηθεί η στέρεα βάση για ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων, ιδιαίτερα στα θέματα των επενδύσεων και της βιομηχανίας.


Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι κατά τη συνάντηση χαιρέτισε παράλληλα, την ίδρυση στον Λίβανο του Κυπρο-Λιβανέζικου Συνδέσμου Φιλίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Σύνδεσμος «θα συμβάλει ώστε οι βιομήχανοι και οι έμποροι από τις δύο χώρες να αναπτύξουν τις σχέσεις τους και να βρουν τρόπους για ενίσχυση αυτής της συνεργασίας. Διαβεβαίωσα ότι από δικής μας πλευράς θα έχουν όλη τη στήριξη για την υλοποίηση των στόχων και των επιδιώξεών τους», κατέληξε.


Από την πλευρά του, ο κ. Sabounjian εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίσκεψη του στην Κύπρο, την οποία, όπως εξήγησε, οι Λιβανέζοι θεωρούν δεύτερη τους πατρίδα. Τόνισε ότι οι συμπατριώτες του δεν ξεχνούν τη στήριξη που η χώρα μας τους παρείχε σε δύσκολες περιόδους για τον Λίβανο και επισήμανε ότι με τον κ. Συλικιώτη μοιράζονται σήμερα το ίδιο όραμα, αφού, έχοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες σε πολλές χώρες του κόσμου, προχωρούν στην εξερεύνηση και αξιοποίηση των ευκαιριών που υπάρχουν για συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών. Οι Λιβανέζοι επιχειρηματίες, εξήγησε, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τους Κύπριους συναδέλφους τους να επεκταθούν στη Μέση Ανατολή, ενώ θα ήθελαν και οι ίδιοι να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ευρώπη.


Ο Υπουργός Βιομηχανίας του Λιβάνου σημείωσε, τέλος, ότι θα απευθύνει σύντομα πρόσκληση προς τον κ. Συλικιώτη για να επισκεφθεί τον Λίβανο, με σκοπό την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης και τη δημιουργία ευκαιριών για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και για την επίτευξη των στόχων των Κύπριων και Λιβανέζων επιχειρηματιών και επενδυτών.