9/9/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέλεσε τα εγκαίνια του Γαλλο-Κυπριακού Σχολείου, στη Λευκωσία, χθες 09/09/2012

Η δημιουργία του Γαλλο-Κυπριακού Σχολείου αποτελεί επένδυση στις γάλλο-κυπριακές σχέσεις είπε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Λοράν Φαμπιούς, τέλεσε τα εγκαίνια του Γαλλο-Κυπριακού Σχολείου, στη Λευκωσία.

Στα εγκαίνια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία του έργου, όπως οι αρμόδιοι Υπουργοί Παιδείας και Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, και «τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση της δημιουργίας του Γαλλο-Κυπριακού Σχολείου η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους», από το Υπουργείο της οποίας παραχωρήθηκε η γη, όπου ανεγέρθη το Σχολείο.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η δημιουργία του Γαλλο-Κυπριακού Σχολείου, είναι μεν επένδυση στην παιδεία, είναι όμως και σπουδαία επένδυση στις γάλλο-κυπριακές σχέσεις. Αποδεικνύει στην πράξη τη θέληση των δύο χωρών μας για συνεργασία και εμβάθυνση των σχέσεων μας σε όλους τους τομείς».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση εκ μέρους της Γαλλικής Κυβέρνησης, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι το Σχολείο γίνεται πραγματικότητα χάρη στη γενναιοδωρία του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπογράμμισε ότι «το Σχολείο είναι εξαιρετικό και κάτι παραπάνω».

Πρόσθεσε ότι «το Γαλλο-Κυπριακό Σχολείο αποτελεί ένα σύμβολο της γαλλο-κυπριακής φιλίας. Κύπρος και Γαλλία μοιράζονται πολλά, έχουν κοινές αρχές, αξίες και παραδοσιακές σχέσεις και η Γαλλία θα βρίσκεται στο πλευρό σας».

Επισήμανε ότι «είναι σημαντική η επιλογή του Σχολείου ως συμβόλου της φιλίας μας, διότι το Σχολείο έχει να κάνει με τη νεολαία και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα απολαμβάνουμε μια μακρά φιλία και στο μέλλον».

Τέλος, ο κ. Φαμπιούς υπογράμμισε ότι «ανάμεσα στις κοινές μας αξίες είναι η παιδεία, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πρόοδος».

Στα εγκαίνια παρέστησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους και ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης.