6/9/12

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον νέο Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, στο Παρίσι 06/09/2012


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης συναντήθηκε σήμερα στο Παρίσι με τον νέο Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας κ. Jean-Yves Le Drian. Ο κ. Ηλιάδης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία μετά από πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του.

Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλική και εγκάρδια ατμόσφαιρα, ο κ. Ηλιάδης συνεχάρη κατ’ αρχήν τον Γάλλο συνάδελφό του με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του. Οι δύο Υπουργοί επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών σε όλους τους τομείς καθώς και τις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο Υπουργείων στα θέματα αμυντικής συνεργασίας και συζήτησαν τρόπους για περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση αυτής της συνεργασίας.
Ο κ. Ηλιάδης ευχαρίστησε τον κ. Le Drian για τη σταθερή υποστήριξη και τις θέσεις αρχών που τηρεί η χώρα του στο κυπριακό πρόβλημα και τον ενημέρωσε για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διαδικασία των συνομιλιών λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. Αναφέρθηκε, επίσης, στις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας στα θέματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υπογράμμισε ότι η Κύπρος ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο.
Σε σχέση με την Κυπριακή Προεδρία ο κ. Ηλιάδης ευχαρίστησε τον Γάλλο Υπουργό για την ουσιαστική στήριξη του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας, τον ενημέρωσε για τη μέχρι τώρα πορεία και υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Προεδρία εργάζεται εντατικά και δημιουργικά για να προωθήσει τις πολιτικές της ΕΕ με στόχο μια καλύτερη Ευρώπη.
Ο κ. Le Drian Γάλλος επαναβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του στην Κυπριακή Δημοκρατία και την πάγια θέση της Γαλλίας για λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και τόνισε, επίσης, την αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Όσον αφορά την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας εξέφρασε εκτίμηση για το έργο που επιτελείται και επανάλαβε την πλήρη στήριξη της Γαλλίας για μια επιτυχημένη Κυπριακή Προεδρία για καλύτερο μέλλον των λαών της Ευρώπης.
Οι δύο Υπουργοί Άμυνας συζήτησαν εκτενώς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και συμφώνησαν ότι στόχος είναι η στήριξη των λαών για εγκαθίδρυση δημοκρατικών θεσμών και κρατών και η επικράτηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή στη βάση πάντοτε του διεθνούς δικαίου.
Οι Υπουργοί Άμυνας Κύπρου και Γαλλίας συμφώνησαν να είναι σε διαρκή επικοινωνία τόσο στα θέματα ανάπτυξης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας όσο και για ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Τέλος, ο κ. Ηλιάδης απηύθυνε πρόσκληση στον Γάλλο ομόλογο του να επισκεφθεί την Κύπρο, η οποία και έγινε αποδεκτή.
Στη συνέχεια ο κ. Ηλιάδης μετέβη στη Γαλλική Στρατιωτική Ακαδημία όπου κήρυξε την έναρξη των εργασιών σεμιναρίου με θέμα τη Θαλάσσια Ασφάλεια στη Μεσόγειο. Το σεμινάριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας, και σε αυτό συμμετείχαν πέραν των 300 συνέδρων από τα κράτη μέλη της ΕΕ, από χώρες της Μεσογείου και από διεθνείς Οργανισμούς.