22/8/12

Συνάντηση του Υπουργού Εμπορίου με εκπροσώπους της ΔΕΦΑ, της ΡΑΕΚ και της ΑΗΚ για το φυσικό αέριο 22/08/2012

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με εκπροσώπους της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ).

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Εμπορίου προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.
Συγκεκριμένα, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε τα ακόλουθα: «Σήμερα είχα μια συνάντηση με εκπροσώπους της ΔΕΦΑ, της ΑΗΚ και της ΡΑΕΚ, μαζί βέβαια με την Υπηρεσία Ενέργειας, με αντικείμενο την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο ως ενδιάμεση λύση. Το πρώτο που συζητήσαμε είναι η επίσκεψη της ομάδας εργασίας, που συναποτελείται από εκπροσώπους των Υπηρεσιών και των Επιτροπών που ανέφερα προηγουμένως, η οποία στις 2 Σεπτεμβρίου θα έχει συνάντηση στο Ισραήλ με την αντίστοιχη ομάδα εργασίας. Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι η εισαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ ως ενδιάμεση λύση. Θέλω να επαναλάβω για ακόμη μια φορά ότι αυτό ήταν ένα από τα αποτελέσματα της επίσκεψής μου στο Ισραήλ τον περασμένο Ιούνιο όπου έθεσα ως θέμα, πέραν των άλλων ζητημάτων συνεργασίας με το Ισραήλ, τη δυνατότητα παραχώρησης φυσικού αερίου προσωρινά ως ενδιάμεση λύση για τις ανάγκες της ηλεκτροπαραγωγής μας.
Πρόκειται για μια μικρή ποσότητα των 0,5 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου κάθε χρόνο και θα είναι για χρήση από τις μονάδες 4 και 5 της ΑΗΚ που μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με φυσικό αέριο. Αυτό το θέμα προέκυψε γιατί το Ισραήλ από το 2013 θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο από το οικόπεδο Ταμάρ και στην περίπτωση που υπάρχει θετική ανταπόκριση από το Ισραήλ θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να μεταφέρουμε το φυσικό αέριο στην Κύπρο».
Εξηγώντας το θέμα της μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ, ο κ. Συλικιώτης τόνισε: «Δεν είναι απλή υπόθεση γιατί το αέριο δεν θα είναι σε υγροποιημένη μορφή και παρόλο που μια δυνατότητα είναι μεταφορά συμπιεσμένου φυσικού αερίου, που είναι νέα τεχνολογία, δεν πρέπει να μένουμε μόνο στη δυνατότητα αυτή. Είναι γι’ αυτό που το Υπουργικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρία του έχει αποφασίσει να αναθέσουμε στην ΔΕΦΑ και στην ΑΗΚ να προχωρήσουν σε προετοιμασία για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συντομότερη δυνατή εξεύρεση ποσοτήτων φυσικού αερίου χωρίς προσδιορισμό της τεχνολογίας για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, ως παράλληλη διαδικασία. Αυτό το συζητήσαμε σήμερα με την ΔΕΦΑ και την ΑΗΚ, ότι θα πρέπει να ετοιμάσουν τα έγγραφα και, ανάλογα με τα αποτελέσματα των συναντήσεων στο Ισραήλ, να είναι έτοιμοι εντός Σεπτεμβρίου να βγουν σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες με στόχο να έχουμε καταλήξει στους επόμενους μήνες ότι θα μπορέσουμε να έχουμε φυσικό αέριο ως ενδιάμεση λύση από τις αρχές του 2015».
Ο Υπουργός Εμπορίου διευκρίνισε ότι οι δύο διαδικασίες γίνονται παράλληλα διότι από τη στιγμή που ξεκαθαρίστηκε το πότε θα έχουμε το δικό μας φυσικό αέριο, μπορούμε να φέρουμε αέριο ως ενδιάμεση λύση. «Και όταν μιλούμε για ενδιάμεση λύση εννοούμε ότι θα γίνει μια συμφωνία για τρία με πέντε χρόνια γιατί για μικρότερο χρονικό διάστημα είναι πολύ υψηλό το κόστος. Αυτό που θα καθορίσει την απόφαση της ΔΕΦΑ και της ΑΗΚ θα είναι η τιμή και το πόσο σύντομα μπορεί να έρθει το φυσικό αέριο στην Κύπρο», συμπλήρωσε.
Ο κ. Συλικιώτης τόνισε επίσης: «Αυτή η συζήτηση που κάνουμε με το Ισραήλ είναι ξεχωριστή από τη συζήτηση που γίνεται στο Ισραήλ για εξαγωγή φυσικού αερίου. Στο Ισραήλ υπάρχει μια επιτροπή με την οποία συζητούμε εδώ και αρκετό καιρό και είναι ανεξάρτητο το αν αποφασίσουν και πότε θα αποφασίσουν και πόσο φυσικό αέριο θα εξάγουν από το Ισραήλ. Επειδή μιλούμε για μια μικρή ποσότητα είναι στο πλαίσιο των διμερών μας επαφών και συνεργασιών και θα γίνει διακρατική συμφωνία για την έλευση αυτού του φυσικού αερίου. Στο παρελθόν συζητούσαμε για μόνιμες υποδομές αποϋγροποίησης που είχαν μεγάλο κόστος. Τώρα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα γιατί οι υποδομές που θα χρειαστούμε θα είναι προσωρινές. Το Ισραήλ δεν έχει υγροποιημένο αέριο, θα μας το δώσουν σε φυσική μορφή, άρα θα δούμε με ποιο τρόπο θα το μεταφέρουμε και η μορφή που προσφέρεται είναι συμπιεσμένο γιατί είναι κοντινή η απόσταση».
Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός έκανε λόγο για τις επιστολές που έστειλε πριν από λίγες βδομάδες στον Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ κ. Uzi Landau και στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο με θέμα την πραγματοποίηση συνάντησης για να συζητηθούν τα θέματα συνεργασιών που αφορούν στη διαμόρφωση κοινών υποδομών μέσω της συγκρότησης κοινών ομάδων εργασίας για μελέτη του θέματος. «Στην επιστολή αυτή», δήλωσε ο κ. Συλικιώτης, «καταγράφω τις τρεις προτάσεις που έχει καταθέσει η Κύπρος στην ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος των ενεργειακών υποδομών της ΕΕ οι οποίες είναι: Η σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας με ηλεκτρικό καλώδιο, η σύνδεση με αγωγό φυσικού αερίου, πρόταση την οποία κατέθεσε και η Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου της Ελλάδας, και η τρίτη πρόταση είναι η δημιουργία διαδρόμου για υγροποίηση φυσικού αερίου και μεταφορά του με πλοία στην Ελλάδα και από εκεί αποϋγροποίηση και μεταφορά του στην Ευρώπη. Όλα αυτά τα θέματα τα έχω θέσει και όταν επισκέφθηκα το Ισραήλ όπου υπάρχει αρκετά θετικό κλίμα, αλλά παράλληλα προχωρούμε και στις δικές μας διεργασίες που αφορούν τη συζήτηση με τη Noble για την έλευση φυσικού αερίου από το Οικόπεδο 12 στην Κύπρο, την κατασκευή αγωγού από το Οικόπεδο 12 αλλά και το θέμα της εμπορικής εκμετάλλευσης, δηλαδή του τερματικού υγροποίησης του φυσικού αερίου που προγραμματίζεται να γίνει στην Κύπρο στην περιοχή του Βασιλικού».
Αναφορικά με τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας με την παροχή φυσικού αερίου ως ενδιάμεση λύση, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι αυτό «θα μειώσει το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά εκεί που θα είναι σημαντική η μείωση είναι ότι θα έχουμε το δικό μας φυσικό αέριο, γιατί κάτω από οποιεσδήποτε προϋποθέσεις το φυσικό αέριο της Κύπρου θα είναι πολύ πιο φθηνό από οποιαδήποτε εισαγωγή φυσικού αερίου».
Ο Υπουργός Εμπορίου εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου «θα έχουμε αποφάσεις με την ολοκλήρωση του διαλόγου με τη Noble αλλά και ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ενδιάμεση λύση».
Παράλληλα, αναφερόμενος στο θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικίες, για το οποίο ενημερώθηκε από τη ΡΑΕΚ στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Υπουργός ανέφερε τα ακόλουθα: «Είναι λίγος καιρός που συζητούμε αυτό το θέμα, έγινε μελέτη και θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του προγράμματος Energy Wisdom της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο έχει επιλεγεί από το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών. Η προσπάθεια είναι, κάνοντας αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, να υπάρχει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 125 οικίες με μέγιστη ισχύ μέχρι 7kW για τις δικές τους ανάγκες, και όταν υπάρχει περίσσευμα αυτό θα το πουλούν στην ΑΗΚ. Οι οικίες θα επιλεγούν με εισοδηματικά κριτήρια και η προσπάθειά μας είναι, εφόσον επιτύχει αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε με την ΑΗΚ, με τα νέα προγράμματα του 2013, φωτοβολταϊκά μέχρι και σε 1000 οικίες. Αυτό έχει διπλό σκοπό. Πρώτα-πρώτα ενισχύει την παραγωγή μας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχει και κοινωνικό σκοπό αφού βοηθά οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα να έχουν φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Είναι μια σωστή πολιτική η οποία συζητείται και στην ΕΕ. Αυτή είναι μια πολιτική με την οποία μεταφέρεται το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απευθείας στο νοικοκυριό το οποίο ανεξαρτητοποιείται από ολόκληρο το σύστημα».