22/8/12

Ομιλία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στη συνέντευξη Τύπου της Διεύθυνσης Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης 22/08/2012

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Διεύθυνσης Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η Κύπρος αναλαμβάνει για πρώτη φορά την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτω από τις συνθήκες και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Οι συνθήκες είναι δύσκολες τόσο για την Κύπρο όσο και για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταθεί κοντά στους πολίτες, να τους τοποθετήσει στο επίκεντρο των πολιτικών της και να τους μεταφέρει ένα δυνατό μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης. Παράλληλα, η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αποκατασταθεί όχι μόνο στις αγορές, αλλά κυρίως στους πολίτες της.
Στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος της εκπαίδευσης καθίσταται πολύ σημαντικός για να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Όχι με την προσαρμογή της εκπαίδευσης στη σημερινή αγορά εργασίας και στις ανάγκες της σημερινής οικονομίας, αλλά ως τομέας που έχει όλες τις προϋποθέσεις να καταστήσει τους σημερινούς νέους ικανούς να διαμορφώσουν αργότερα την οικονομία και τον κόσμο της εργασίας με τρόπο που θα διασφαλίζει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο την προσωπική τους ευημερία, τη δημοκρατική συνοχή της κοινωνίας και την οικονομική ευρωστία της Ευρώπης.
Αποστολή των σύγχρονων συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης πρέπει να είναι η διαμόρφωση ανθρώπων που να κατέχουν ένα στέρεο, επαρκές και συνεκτικό σώμα γνώσεων από όλες τις επιστήμες, η ανάπτυξη όλων εκείνων των ιδιοτήτων που χαρακτηρίζουν τον δημοκρατικό πολίτη του 21ου αιώνα και η καλλιέργεια των κομβικών προσόντων που απαιτούνται ιδιαίτερα στις κοινωνίες του 21ου αιώνα (όπως είναι, μεταξύ άλλων, η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η προθυμία και ικανότητα για συνεργασία, η ικανότητα εύρεσης περισσότερων λύσεων σε ένα πρόβλημα). Η βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των πολιτών και η επίτευξη των πιο πάνω στόχων θα θέσει τα θεμέλια της μακροπρόθεσμης ευημερίας στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, όμως, τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης πρέπει να ανταποκριθούν και μπορούν να συμβάλουν βραχυπρόθεσμα στην άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης και, συγκεκριμένα, στην αντιμετώπιση των σημερινών υψηλών επιπέδων ανεργίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους.
Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εργαστεί με βάση τις πιο πάνω παραδοχές στον τομέα της εκπαίδευσης και ειδικότερα της Ανώτατης εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, η κυπριακή Προεδρία θα επιδιώξει την προώθηση των στόχων της ευρωπαϊκής ατζέντας για τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της διαδικασίας της Μπολόνια.
Στο πλαίσιο αυτό, η Προεδρία θα επικεντρωθεί σε θέματα πιστοποίησης ποιότητας και διασυνοριακής ανώτερης εκπαίδευσης, καθώς και στην αριστεία στη διδασκαλία και τη μάθηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα θέματα αυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο δύο Συναντήσεων, τις οποίες ανέλαβε να διοργανώσει η Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η πρώτη, η Συνάντηση της Ομάδας Παρακολούθησης της Διαδικασίας της Μπολόνια θα πραγματοποιηθεί στις 28 – 29 Αυγούστου 2012, στο Συνεδριακό Κέντρο «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», στη Λευκωσία. Η δεύτερη, η συνάντηση Γενικών Διευθυντών Ανώτερης Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί στις 22 – 23 Οκτωβρίου 2012, στον ίδιο χώρο. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις πιο πάνω συναντήσεις θα δοθούν στη συνέχεια από τη Διευθύντρια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης και ως εκ τούτου δεν θα επεκταθώ περαιτέρω.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφερθώ στην έκδοση από τη Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, με την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας, ειδικού βιβλιαρίου, στην αγγλική γλώσσα, στο οποίο παρουσιάζεται η Ανώτερη εκπαίδευση στην Κύπρο. Το βιβλιαράκι, που έγινε σε συνεργασία με τα ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης, αποτελεί μια αξιόλογη έκδοση και θα διανεμηθεί σε όλους τους συμμετέχοντες στις προαναφερθείσες συναντήσεις.
Θα ήθελα, ακόμη, να τονίσω ότι ως Κύπρος έχουμε τις εμπειρίες και τις δυνατότητες να διαχειριστούμε και να προωθήσουμε αποτελεσματικά τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την Ανώτατη εκπαίδευση. Αυτό καταδεικνύεται από τη ραγδαία ανάπτυξη του τομέα τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο και τη συστηματική συμμετοχή και τη συμπόρευση μας με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι η Κύπρος έχει ήδη υπερκαλύψει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020 ο οποίος προνοεί ότι ποσοστό 40% των νέων που θα εισέρχονται στην αγορά εργασίας να είναι απόφοιτοι Ανώτερης Εκπαίδευσης.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη Διευθύντρια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης και τους συνεργάτες της, οι οποίοι εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία των δύο αυτών πολύ σημαντικών Συναντήσεων. Είμαι βέβαιος ότι με συλλογική και συστηματική προσπάθεια, όπως αυτή καταβάλλεται από το προσωπικό της Διεύθυνσης Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, η Κυπριακή Προεδρία θα είναι επιτυχημένη και παραγωγική.