22/8/12

Ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας 22/08/2012


Σε σχέση με πρόσφατα δημοσιεύματα στις εφημερίδες «Σημερινή», «Φιλελεύθερος» και «Αλήθεια» αναφορικά με αίτημα των ρωσικών αρχών για συνεργασία στη διερεύνηση υπόθεσης που αφορά υπεξαίρεση χρημάτων και μεταφορά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο, η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟ.Κ.Α.Σ) είναι υποχρεωμένη να διευκρινίσει τα ακόλουθα, παρά τις διευκρινίσεις που έχουν ήδη δοθεί προφορικά.

Το συγκεκριμένο αίτημα αφορά υπόθεση παραχώρησης εικονικών δανείων – υπεξαίρεσης χρημάτων από πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Μόσχας (Bank of Moscow), πολλών εκατομμυρίων, τα οποία μεταφέρθηκαν στην Κύπρο, στους τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρειών που ιδρύθηκαν για τον σκοπό αυτό.
Το αίτημα υποβλήθηκε μέσω της κανονικής οδού προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον Γενικό Εισαγγελέα και αφού μελετήθηκε και λήφθηκαν πρόσθετες διευκρινίσεις υποβλήθηκε αίτημα προς το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για έκδοση διατάγματος αποκάλυψης.
Το διάταγμα αποκάλυψης που εκδόθηκε προσεβλήθη από τους δικηγόρους των εταιρειών ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο, μετά από ακροαματική διαδικασία, απέρριψε αίτημα για ακύρωση του διατάγματος αποκάλυψης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αίρεται το τραπεζικό απόρρητο για εντοπισμό παράνομων εσόδων στα πλαίσια ποινικών υποθέσεων, βάσει της νομοθεσίας μας και των διεθνών συμβάσεων.
Ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός ότι πλήττονται επιχειρηματίες. Τονίζεται ότι κανένας επιχειρηματίας ή επενδυτής επηρεάζεται από το διάταγμα που εκδόθηκε στην υπόθεση αυτή. Τα εν λόγω χρήματα ανήκουν στην Τράπεζα της Μόσχας, η οποία είναι και η παραπονούμενη στην ποινική υπόθεση.
Δεν τίθεται θέμα δυσφήμισης του χρηματοοικονομικού τομέα της Κύπρου, αφού ως ευνομούμενο κράτος οφείλουμε να συνεργαζόμαστε στις περιπτώσεις που δικαιολογείται και επιβάλλεται η συνεργασία με ξένες αρχές. Θέμα δυσφήμισης θα υφίστατο εάν οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Κύπρου δεν συνεργάζονταν με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες άλλων χωρών, γιατί έτσι η Κύπρος θα παρουσιαζόταν ως χώρα η οποία συγκαλύπτει παράνομες δραστηριότητες.
Είναι παράλογο δημοσιογράφοι σε ορισμένες περιπτώσεις να ασκούν κριτική για τη μη άμεση λήψη μέτρων στη διερεύνηση υποθέσεων – άρση τραπεζικού απορρήτου και σε άλλες να ασκούν κριτική όταν αυτό γίνεται, προφανώς επηρεαζόμενοι από πρόσωπα που έχουν ίδιον συμφέρον ή αλλότρια κίνητρα.
Η ατεκμηρίωτη κριτική, χωρίς να ληφθούν προηγουμένως οι απόψεις της αρμόδιας Υπηρεσίας σε αυτή την υπόθεση, προσβάλλει τόσο τη ΜΟ.Κ.Α.Σ όσο και τα Δικαστήρια που εξέδωσαν τα σχετικά διατάγματα και αποφάσεις. Είναι τέτοια δημοσιεύματα που πλήττουν την εικόνα της Κύπρου και δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά.
Η ΜΟ.Κ.Α.Σ επιδεικνύει πάντοτε ύψιστη σοβαρότητα στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της και η διατήρηση του καλού ονόματος της Κύπρου ως ευυπολήπτου χρηματοοικονομικού κέντρου οφείλεται στον μεγαλύτερο βαθμό στη δική της συνεισφορά και στις δικές της προσπάθειες.