14/8/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, χθες 14/08/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε χθες, στο Κελλάκι, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.
Αναφορικά με την υπόθεση του κ. Μάριου Ιερωνυμίδη, ο κ. Στεφάνου ανέφερε τα ακόλουθα: «Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή ενημέρωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για την απόφαση της ως η αρμόδια Αρχή, να προχωρήσει σε έρευνα για πιθανή διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος από μέρους του Πρέσβη κ. Μάριου Ιερωνυμίδη. Η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε επίσης για την πρόθεση να υποβάλει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για διορισμό Γενικού Διευθυντή Υπουργείου, ως ερευνώντος λειτουργού. Και αυτό, αντιλαμβάνεστε, γίνεται στη βάση των νόμων που διέπουν τα ζητήματα τούτα. Επειδή έχουν λεχθεί διάφορα πράγματα δημοσίως, αντιλαμβάνεστε ότι το καλύτερο που έχει να γίνει, είναι να γίνει μια έρευνα για να καταδείξει κατά πόσο υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα».
Σχετικά με το φυσικό αέριο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε: «Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει σήμερα να εξουσιοδοτήσει τη ΔΕΦΑ, σε συνεργασία με την ΑΗΚ, να ετοιμάσει έγγραφα για την ανακοίνωση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συντομότερη δυνατή εξεύρεση ποσοτήτων φυσικού αερίου, χωρίς προσδιορισμό τεχνολογίας, για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, μέχρις ότου γίνει δυνατή η εκμετάλλευση των ποσοτήτων υδρογονανθράκων από το τεμάχιο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το πλαίσιο για την πρόσκληση ενδιαφέροντος, καθώς και για τη διαδικασία αξιολόγησης για την επιλογή του προμηθευτή για την ενδιάμεση λύση, θα καθοριστεί από την αρμόδια Υπουργική Επιτροπή, που αποτελείται από τον Υπουργό Εμπορίου - που είναι ο Πρόεδρος - τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Γεωργίας και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω. Οι διεργασίες για εξεύρεση ενδιάμεσης λύσης θα γίνονται παράλληλα με τις διεργασίες των αρμοδίων Επιτροπών που έχουν δημιουργηθεί για τα θέματα έλευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο».
Αναφορικά με την κατανομή αποθεμάτων νερού κατά περιοχή, ο κ. Στεφάνου δήλωσε: «Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την κατανομή των αποθεμάτων νερού κατά περιοχή και χρήση για το 2012, στο πλαίσιο των εξουσιών που έχει με βάση τη νομοθεσία περί ενιαίας διαχείρισης υδάτων. Είναι γνωστό ότι το θέμα της ορθολογικής διαχείρισης των αποθεμάτων νερού καθώς και η απεξάρτηση της ύδρευσης από τις καιρικές συνθήκες, αποτελούσαν πρόνοιες στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Και οι δυο αυτές πρόνοιες, που αποτελούσαν πολύ σημαντικούς στόχους, έχουν υλοποιηθεί. Από τη μια, με τη νομοθεσία περί ενιαίας διαχείρισης υδάτων που ετοίμασε, προώθησε και ενέκρινε η Κυβέρνηση έγινε κατορθωτή η ενιαία ορθολογική διαχείριση του νερού, έτσι ώστε να παρέχονται ικανοποιητικές ποσότητες για κάλυψη των αναγκών ύδρευσης και άρδευσης και ταυτόχρονα, να διασφαλίζεται η προοπτική αυτό το νερό να υπάρχει συνεχώς. Από την άλλη, η Κυβέρνηση προώθησε και ολοκλήρωσε το πρόγραμμα μονάδων αφαλάτωσης, πετυγχαίνοντας την πλήρη κάλυψη των αναγκών ύδρευσης της χώρας. Η υδατική κατάσταση παρουσιάζεται πολύ ικανοποιητική. Σε αυτό έχει συμβάλει η πολυομβρία που υπήρξε φέτος η οποία αύξησε τα αποθέματα στα φράγματα σε 264 εκ. κυβικά μέτρα νερού, από 173 εκ. που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μιλώντας με ποσοστά, να πούμε ότι η πληρότητα των φραγμάτων φέτος άγγιξε το 91% σε σχέση με 60% που ήταν πέρσι. Σε σχέση λοιπόν με την κατανομή των αποθεμάτων νερού που έχει εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο και η οποία περιλαμβάνει χρήση αφαλατώσεων ανάλογα με τα αποθέματα, και λαμβάνοντας υπόψη την υδατική κατάσταση που είναι ικανοποιητική, με τον φετινό σχεδιασμό θα υπάρξουν σημαντικές εξοικονομήσεις λόγω της διαφοράς του κόστους του νερού που προέρχεται από αφαλατώσεις και από διύλιση, για τον λόγο ότι υπάρχει αρκετό νερό και μπορεί να γίνει μια ορθολογική κατανομή νερού μεταξύ του νερού που βρίσκεται στα φράγματα, από αφαλατώσεις και από άλλες πηγές. Θα πρέπει να πούμε ότι η χρήση των αφαλατώσεων πέρσι στοίχισε περίπου 65,5 εκ. ευρώ, ενώ φέτος υπολογίζεται λόγω της μείωσης της ζήτησης από τις αφαλατώσεις, αυτό το κόστος να μειωθεί στα 50 εκ. ευρώ».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν συζητήθηκαν θέματα σε σχέση με την οικονομία, για τα διακρατικά δάνεια ή για τον κ. Μιχάλη Σαρρή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «τα θέματα της οικονομίας, με διάφορους τρόπους, συνήθως αποτελούν θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και το ζήτημα της οικονομίας είναι ένα θέμα που συνεχώς εξετάζεται από την Κυβέρνηση».
Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσον έχει τεθεί κάποιο όνομα για τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας, ο κ. Στεφάνου απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι «επειδή έχει αναφερθεί το θέμα του κ. Σαρρή, σήμερα έχουμε εκδώσει μια ανακοίνωση αναφορικά με αυτό το θέμα και νομίζω είμαστε ξεκάθαροι».