25/7/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία των Δημάρχων και Προέδρων των Προσφυγικών Σωματείων της επαρχίας Κερύνειας 25/07/2012

Το ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό οφείλεται στο ότι η δική μας πλευρά υπερασπίζεται τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία των Δημάρχων και των Προέδρων των Προσφυγικών Σωματείων της επαρχίας Κερύνειας, τα μέλη της οποίας του επέδωσαν Υπόμνημα με το οποίο καταδικάζουν την τουρκική κατοχή.



Μιλώντας στα μέλη της αντιπροσωπείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα εξής: «Είμαστε συναγωνιστές. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως το ότι δεν έχουμε εξελίξεις είναι διότι η δική μας πλευρά υπερασπίζεται τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού που περιλαμβάνουν την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το θέμα του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων. Γι’ αυτό και η τουρκική πλευρά, η οποία εμφανίζεται πολύ αλαζονική ένεκα των επιτυχιών της στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στην περιοχή, γίνεται πιο σκληρή, πιο αδιάλλακτη, αντιδρά χονδροειδώς διότι αναλάβαμε την Προεδρία της ΕΕ, μια θεσμική υποχρέωση ενός κράτους μέλους. Ακριβώς, με το ότι η Τουρκία αντιδρά με τέτοιο τρόπο, υπογραμμίζεται η οντότητα του κυπριακού κράτους, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτά που λέγονται ότι δήθεν δεν προωθούμε την υπόθεση λόγω Προεδρίας είναι μεγάλο λάθος και σίγουρα ʽαυτοπυροβολούμαστεʼ. Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια. Το έχουμε στο αίμα μας να ʽαυτοπυροβολούμαστεʼ, δυστυχώς, διαχρονικά. Δεν είναι σημερινό φαινόμενο.

Η ανάληψη της Προεδρίας ως τέτοια είναι μπούμερανγκ κατά της Τουρκίας, είναι σαφές αυτό. Γιατί την αμφισβητούν; Διότι η Κύπρος αναγνωρίζεται ως το κυρίαρχο κράτος, με όλη της την επικράτεια να είναι μέλος της ΕΕ και γι’ αυτό ʽπέφτουν στο κενόʼ οι διαμαρτυρίες της Τουρκίας και του κ. ΄Ερογλου, ο οποίος είναι εντολοδόχος των πιο σκληρών κύκλων της Τουρκίας. Φαίνεται ότι οι στρατιωτικοί έχουν λόγο ακόμη, στο Κυπριακό, ειδικά. Μπορεί να τους έχουν ελέγξει και να τους ʽέβαλαν στη γωνιάʼ για τα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας, όμως, φαίνεται ότι στο Κυπριακό έχουν κάνει έναν συμβιβασμό μεταξύ τους. Δεν μπορώ να ερμηνεύσω διαφορετικά το ότι η Τουρκία και η Κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ενώ εμφανίζεται ως εκσυγχρονιστική Κυβέρνηση - κάθε άλλο είναι αφού στο εσωτερικό της πιέζει, κατατρέχουν τους προοδευτικούς ανθρώπους, έχουν στα κελιά πολλούς δημοσιογράφους, συνεχίζουν να κρατούν τον Οτσαλάν και δημιουργούν τεράστια προβλήματα για τους Κούρδους - τηρεί αυτή τη σκληρή στάση στο Κυπριακό σε αντίθεση με τη στάση που τηρούσε επί Ταλάτ. Τότε είχε ευλογήσει, να το θέσω έτσι, αποδεχθεί κάποιες κινήσεις του Ταλάτ, τώρα τα παίρνει όλα πίσω. Ανεξαρτήτως των εσωτερικών μας διαφορών, αυτό το αφήνω κατά μέρος, από τότε που ήρθε ο κ. ΄Ερογλου αφαιρεί συνεχώς και αναιρεί υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε ο Ταλάτ. Και η Τουρκία τον στηρίζει, ενώ στήριζε υποτίθεται τις δεσμεύσεις τις οποίες είχε αναλάβει ο Ταλάτ. Είναι μια αλλοπρόσαλλη πολιτική.

Δίνουμε τη μάχη και χρειάστηκε να δώσουμε ακόμη μια μάχη τελευταίως στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Όπως είπα, εμείς δεν κάνουμε επίδειξη, εργαζόμαστε πολύ σκληρά και μεθοδικά εντός των διαφόρων Οργάνων με τους διάφορους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους υπεύθυνους, και στο επίπεδο των ηγεσιών των χωρών. Γι’ αυτό είχαμε και το αποτέλεσμα το οποίο είχαμε και το οποίο εμείς κρίνουμε ικανοποιητικό.

Εξελίξεις δεν υπάρχουν. Είπα και δημόσια ότι έχουμε οπισθοδρόμηση από τότε που έχει αναλάβει ο κ. ΄Ερογλου. Δεν μπορούμε εμείς να δεχθούμε τα τετελεσμένα, καμιά Κυβέρνηση, κατά τη δική μου την εκτίμηση, δεν μπορεί να δεχθεί τα τετελεσμένα, τα οποία προσπαθεί να επιβάλει ο κ. Ερογλου λέγοντας ʽκ. Χριστόφια πρέπει να δεχθείτε τις πραγματικότητεςʼ. Ποιες είναι οι ʽπραγματικότητεςʼ; Τα δύο κράτη. Το παράνομο κράτος, το καταδικασμένο από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη διεθνή κοινότητα, και το νόμιμο κράτος κομμάτι του οποίου είναι και αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι κράτος. Δεν πρόκειται να δεχθούμε κάτι τέτοιο. Ξέρετε ότι δεν είμαι από τους σκληρούς της ηγεσίας, είμαι άνθρωπος που θεωρώ ότι με ευελιξία πρέπει να λειτουργούμε. Θεωρώ ότι θα είναι ένας συμβιβασμός η λύση, αλλά να είναι αξιοπρεπής, να στηρίζεται σε βασικές αρχές και να είναι λειτουργικός αυτός ο συμβιβασμός και έστω σταδιακά να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Είναι αυτά που προώθησα εγώ στις συνομιλίες με τον Ταλάτ και τα θεωρώ μια σημαντικότατη επιτυχία τα οποία ʽσβήνονταιʼ βεβαίως τώρα και λένε κάποιοι να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Το μηδέν θεωρώ ότι είναι διχοτόμηση.
Όταν βγαίνει υποψήφιος για τις Προεδρικές Εκλογές και λέει ʽθα ξεκινήσω από το μηδέν τη διαπραγμάτευσηʼ, εντάξει, τότε ξεκίνα την. Θα συζητήσεις αύριο τη διχοτόμηση στο τέλος της ημέρας. Το μηδέν, κατ΄ εμένα, είναι τα τετελεσμένα της διχοτόμησης.

Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι εκείνος που επιβάλλουν τα ισοζύγια στον διεθνή χώρο. Και αυτή τη στιγμή πρέπει να κατανοήσουμε ότι έχει επιβληθεί αυτό που εμείς τουλάχιστον λέμε διεθνή ιμπεριαλισμό. Και θα έχουμε ένα αντίβαρο που λέγεται Ρωσία, που λέγεται Κίνα, που λέγεται Γαλλία. Στον βαθμό που είναι αντίβαρο, πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό. Τον καιρό που ʽκτυπούσαμε το κεφάλι μας στον τοίχοʼ μέχρι όχι απλώς να το ματώσουμε - δεν τα θυμόμαστε αυτά, τα ξεχνάμε - και τώρα θυμηθήκαμε ότι πρέπει να κάνουν κάτι τα Ηνωμένα ΄Εθνη. Το υπενθυμίζουμε καθημερινά αυτό το πράγμα. Παρακάτω όμως; Θα έρθει σε λίγο ο κ. Ντάουνερ να μου μιλήσει για Τεχνικές Επιτροπές πάλι. Χρειάζεται να υπάρχει στήριξη αρχών, αλλά και ευελιξία.

Εγώ θα φύγω δυστυχής πραγματικά, διότι εκείνο που υποσχέθηκα δεν μπορεί να υλοποιηθεί ένεκα της τουρκικής αδιαλλαξίας και από κει και πέρα θα υποφέρω μαζί σας ως κοινός πολίτης και συναγωνιστής».