18/7/12

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για το Εθνικό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης Εμφραγμάτων με τη Μέθοδο της Πρωτογενούς Αγγειοπλαστικής 18/07/2012

Η Κύπρος θα εφαρμόσει το Εθνικό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης Εμφραγμάτων με τη Μέθοδο της Πρωτογενούς Αγγειοπλαστικής, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Σταύρος Μαλάς, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι η όγδοη χώρα στην Ευρώπη που εφαρμόζει αυτό το Πρόγραμμα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «στη σημερινή συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε μια πολύ σημαντική απόφαση για τις υπηρεσίες υγείας προς τον Κύπριο πολίτη, με την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος για την αντιμετώπιση και εξάλειψη της λίστας αναμονής στις αγγειολογικές επεμβάσεις, δηλαδή τις αγγειογραφίες και τις επεμβάσεις διόρθωσης ανευρυσμάτων. Το πιο σημαντικό είναι πως η Κύπρος, με απόφαση που πήραμε σήμερα, εφαρμόζει Εθνικό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης των Εμφραγμάτων με τη Μέθοδο Πρωτογενούς Αγγειοπλαστικής. Η Κύπρος είναι η όγδοη χώρα στην Ευρώπη που εφαρμόζει αυτό το Εθνικό Πρόγραμμα.

Με το Πρόγραμμα αυτό, όποιος συμπολίτης μας υποστεί καρδιακό επεισόδιο θα μεταφέρεται αμέσως στο εργαστήριο καθετηριασμού και θα διενεργείται αμέσως καθετηριασμός, χωρίς να προηγείται οποιαδήποτε άλλη διαδικασία. Αυτό σημαίνει και μικρότερο κόστος για το κράτος και μικρότερο κόστος σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές παροχές, αλλά σημαίνει ταυτόχρονα και καλύτερη πρόγνωση όσον αφορά τον ίδιο τον ασθενή.

Παραδείγματος χάριν, όταν ένας ασθενής υποστεί καρδιακό επεισόδιο, ενδεχομένως να παραμείνει στο νοσοκομείο για μερικές μέρες μέχρι να βρεθεί χρόνος για να μπει στον αγγειογράφο. Αυτό σημαίνει κόστος για τη νοσηλεία, κόστος για τον ίδιο τον ασθενή, διότι η κατάσταση του σταδιακά χειροτερεύει, ενώ με αυτή τη μέθοδο - που εφαρμόζεται σε οκτώ χώρες στην Ευρώπη περιλαμβανομένης της Κύπρου - θα διευκολύνουμε τους πολίτες να έχουν αυτή την υπηρεσία. Εργαζόμαστε τους τελευταίους έξι μήνες για να εφαρμόσουμε αυτή την υπηρεσία, και μόλις γίνει η σχετική αποδέσμευση κονδυλίων υπερωριακής απασχόλησης από τη Βουλή θα μπορέσουμε να θέσουμε άμεσα το πρόγραμμα σε πλήρη εφαρμογή».

Ερωτηθείς για το συνολικό κόστος του Προγράμματος, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «το συνολικό κόστος για την πρωτογενή αγγειοπλαστική ανέρχεται σε 160 χιλιάδες ευρώ. Η επένδυση που γίνεται είναι πολύ μικρή σε σχέση με το αποτέλεσμα και την απόδοση για την υγεία του Κύπριου πολίτη».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «η πρωτογενής αγγειοπλαστική δεν θα είναι σε πιλοτική βάση, αλλά το εθνικό πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμόζεται συνεχώς. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα αφορά την εξάλειψη των καταλόγων αναμονής για τα περιστατικά ανευρυσμάτων και τα περιστατικά καρδιακών επεισοδίων όπου ο ασθενής αναμένει καθετηριασμό».

Κληθείς να πει πού θα εφαρμόζονται αυτά τα προγράμματα, ο κ. Μαλάς απάντησε ότι «τόσο το πιλοτικό πρόγραμμα όσο και το εθνικό πρόγραμμα πρωτογενούς αγγειοπλαστικής θα γίνονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Στη Λεμεσό διαθέτουμε ένα αγγειογράφο και θα εγκαταστήσουμε και δεύτερο, ενώ στη Λευκωσία διαθέτουμε τρεις αγγειογράφους».