18/7/12

Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων για το θέμα των πολιτών που κατέθεσαν χρήματα υπό τη μορφή αξιογράφων 18/07/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του εκπροσώπους από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως καθώς και εκπροσώπους καταθετών αξιογράφων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μετά τη συνάντηση προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους: «Σήμερα είχα στο γραφείο μου συνάντηση με εκπροσώπους πολιτών που κατέθεσαν χρήματα υπό τη μορφή αξιογράφων σε δυο εμπορικές τράπεζες της Κύπρου. Δυστυχώς, όπως έχει αποκαλυφθεί πρόσφατα, οι διοικήσεις των τραπεζών αρνούνται να καταβάλουν τους τόκους που αναλογούν και υπάρχει αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την απόδοση των ποσών τα οποία κατατέθηκαν τα αξιόγραφα.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει επιληφθεί του θέματος. Συζήτησε σε δυο συνεδρίες της στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών αυτό το μέγα ζήτημα και υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά, όπως γνωρίζετε, για παραπλάνηση καταθετών, ελλιπή ενημέρωση με στόχο να πείσουν, διοικήσεις ή εκπρόσωποι των τραπεζών, διευθύνσεων των τραπεζών, τους καταθέτες να καταθέσουν τα χρήματά τους υπό τη μορφή αυτών των αξιογράφων.
Η Βουλή είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των κατόχων αξιόγραφων και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει τη διαβούλευση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Από τη συνάντηση που είχαμε σήμερα έχει διαφανεί ότι οι εκπρόσωποι των κατόχων αξιογράφων είναι διατεθειμένοι για έναν, κατά κάποιο τρόπο, συμβιβασμό ο οποίος όμως να διασφαλίζει στοιχειωδώς τα δικαιώματά τους. Μια πρόταση, που έχει ήδη κατατεθεί και συζητήθηκε και χθές στη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, είναι η μετατροπή των αξιόγραφων απεριορίστου διαρκείας σε εγγυημένα τραπεζικά χρεόγραφα, ή καταθέσεις τακτής προθεσμίας που να λήγουν σε ορισμένες ημερομηνίες που θα καθοριστούν .
Θέλω να υπογραμμίσω με έμφαση ότι η οικονομική κρίση, που είναι υπαρκτή, δεν αποτελεί λόγο για τον οποίο οποιοδήποτε τμήμα Κυπρίων πολιτών να υποστούν ένα τέτοιο συντριπτικό πλήγμα, όπως θα είναι ένα τέτοιο συντριπτικό πλήγμα, αν οι κάτοχοι αξιογράφων που στην τεράστια πλειοψηφία τους είναι μικροεπενδυτές, που έχουν καταθέσει τις οικονομίες μιας ολόκληρης ζωής σε αυτά τα αξιόγραφα, να χάσουν τα δικαιώματά τους και να χάσουν αυτές τις οικονομίες μιας ολόκληρης ζωής. Αυτό θα είναι ένα έγκλημα τεραστίων διαστάσεων το οποίο η Βουλή των Αντιπροσώπων θα καταβάλει κάθε προσπάθεια και θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να μην επισυμβεί».