18/7/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις Κυπριακές Αερογραμμές 18/07/2012

Στον Νόμο που ψηφίστηκε για τις Κυπριακές Αερογραμμές υπάρχουν πρόνοιες που είναι αντισυνταγματικές, καθώς και πολύ ευαίσθητα και λεπτά πολιτικά θέματα, όπως είναι το θέμα των «ανοικτών ουρανών» και για αυτό τον λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναπέμψει τον Νόμο, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, και ερωτηθείς για το θέμα αναπομπής του Νόμου για τις Κυπριακές Αερογραμμές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε: «Tο θέμα της διαδικασίας της αναπομπής προβλέπεται στο Σύνταγμα. Όταν η κάθε εξουσία παραμένει προσηλωμένη στις αρμοδιότητες και τις εξουσίες που καθορίζει το Σύνταγμα για να λειτουργεί, τότε λειτουργεί και το κράτος εύρυθμα. Έχουμε την άποψη ότι στο θέμα του Νόμου που ψηφίστηκε για τις Κυπριακές Αερογραμμές υπάρχουν πρόνοιες που είναι αντισυνταγματικές, υπάρχουν και πολύ ευαίσθητα και λεπτά πολιτικά θέματα, όπως είναι το θέμα των ʽανοικτών ουρανώνʼ, για τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναπέμψει τον Νόμο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με την αναπομπή του Νόμου θα χαθούν τα κονδύλια που επρόκειτο να δοθούν στις Κυπριακές Αερογραμμές, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτό θα έπρεπε να το είχε υπόψη της η Βουλή των Αντιπροσώπων, η πλειοψηφία της Βουλής, η οποία, αφού λέει ότι θέλει να στηρίξει τις Κυπριακές Αερογραμμές, δεν έπρεπε να θέσει τέτοιες πρόνοιες στον Νόμο που είναι αντισυνταγματικές και που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν τις Κυπριακές Αερογραμμές σε κλείσιμο. Δηλαδή, θα δεχθεί να απελευθερωθούν τα 15 εκ. ευρώ τώρα θέτοντας ως όρο τους ʽανοικτούς ουρανούςʼ, κάτι που θα οδηγήσει τις Κυπριακές Αερογραμμές σε κλείσιμο; Αυτό είναι ερώτημα που πρέπει να απευθυνθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Ερωτηθείς για τον διορισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει ακόμη επί του συγκεκριμένου ζητήματος, όταν θα υπάρχει απόφαση θα την κοινοποιήσουμε. Έτσι και αλλιώς, το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να λειτουργεί κανονικά με βάση τον Νόμο και να παίρνει τις αποφάσεις του. Και το θέμα αυτό είναι ένα ζήτημα που άπτεται του Συντάγματος. Η Βουλή πριν ένα μήνα αποφάσιζε ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί είναι βραχίονες κυβερνητικής πολιτικής και γι αυτό θα πρέπει να διορίζονται τα Διοικητικά Συμβούλια με την εκλογή νέας Κυβέρνησης. Μετά από ένα μήνα ήρθε και άλλαξε παντελώς τη φιλοσοφία έτσι ώστε να έχει άποψη η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το Διοικητικό Συμβούλιο μιας εταιρείας ιδιωτικού δικαίου κιόλας, όπως είναι οι Κυπριακές Αερογραμμές. Αυτά είναι αντιφατικά και δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά πρώτα και κύρια στην ίδια την κοινωνία».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο ρόλος των Κυπριακών Αερογραμμών ως εθνικός αερομεταφορέας αναγνωρίζεται από όλους. Είναι η Κυβέρνηση που έχει θέσει όρο στις αποφάσεις που πήρε για τις Κυπριακές Αερογραμμές ότι η εταιρεία θα πρέπει να ετοιμάσει σχέδιο αναδιάρθρωσης για να μπορεί να καταστεί βιώσιμη, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο θέμα της ενίσχυσης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, η οποία φέρει προβλήματα και στρεβλώσεις από το παρελθόν, σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον, ειδικά αυτή την περίοδο με την παγκόσμια οικονομική κρίση όπου πάρα πολλές αεροπορικές εταιρείες χρεοκοπούν. Αυτό ζητήσαμε από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών, της αναδιάρθρωσης του πτητικού προγράμματος, έτσι ώστε η εταιρεία να μπορέσει να καταστεί βιώσιμη και θα πρέπει να δώσουμε αυτή την ευκαιρία στις Κυπριακές Αερογραμμές, για να λειτουργήσουν μέσα από τον τρόπο που εμείς έχουμε πει και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Θέλουμε τη συνεργασία της Βουλής, ακριβώς, για να βοηθήσουμε την εταιρεία».