13/7/12

Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ 13/07/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις δρ Philip Gordon. Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισκέπτεται την Κύπρο για να συμμετάσχει στις εργασίες της συνάντησης των Πολιτικών Διευθυντών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του διαλόγου ΕΕ-ΗΠΑ.



Μετά το πέρας της συνάντησής της κας Υπουργού και του κ. Gordon, πραγματοποιήθηκε σύντομη τελετή ανταλλαγής Ρηματικών Διακοινώσεων για την ανανέωση, για περίοδο πέντε ετών, και τροποποίηση του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, για την Επιβολή Περιορισμών στην Εισαγωγή προ-Κλασσικών και Κλασσικών Αρχαιολογικών Αντικειμένων και Εκκλησιαστικών και Τελετουργικών Εθνολογικών Αντικειμένων της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Περιόδου που έχουν χώρα προέλευσης την Κύπρο.
Σε σύντομη δήλωσή της, η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε τα ακόλουθα: «Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να καλωσορίσω θερμά τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών Philip Gordon και να σημειώσω τη χαρά μου καθώς η επίσκεψή του στην Κύπρο συμπίπτει με την ανανέωση αυτού του σημαντικού Μνημονίου, το οποίο αποτελεί πρότυπο για την κοινή μας δέσμευση για προστασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.
Σήμερα είναι μια μέρα για την οποία όλοι μπορούμε να νιώθουμε υπερήφανοι, διότι μπορούμε να πούμε, με όλη τη σεμνότητα, ότι όλοι έχουμε διαδραματίσει τον μικρό μας ρόλο για την προστασία μιας μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς η οποία διαρκεί για 10.000 χρόνια και έχουμε την ευθύνη να τη δούμε να επιβιώνει για τους αιώνες που έρχονται, προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας. Με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσα τις δηλώσεις μου στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών μια δεκαετία προηγουμένως, όπου ως Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον είχα το προνόμιο και την τιμή να υπογράψω το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ για την Επιβολή Περιορισμών στην Εισαγωγή προ-Κλασσικών και Κλασσικών Αρχαιολογικών Αντικειμένων. Σήμερα, έχω ακριβώς το ίδιο αίσθημα υπερηφάνειας και για τις δύο Κυβερνήσεις, καθώς και για τον μεγάλο αριθμό ατόμων που υποστήριξαν την ανανέωση αυτής της σημαντικής διμερούς Συμφωνίας.
Κατά τη δεκαετία που πέρασε από την αρχική υπογραφή του εν λόγω Μνημονίου Συναντίληψης, ο σκοπός του επεκτάθηκε σταδιακά προς την ενσωμάτωση πολιτιστικών αντικειμένων από άλλες ιστορικές περιόδους της Κύπρου: Εκκλησιαστικό και τελετουργικό εθνολογικό υλικό της Βυζαντινής Περιόδου τον Αύγουστο του 2006, αρχαία νομίσματα το 2007, και σήμερα εκκλησιαστικό και τελετουργικό εθνολογικό υλικό της Μεταβυζαντινής Περιόδου. Η συμπερίληψη πολιτιστικών αντικειμένων της Μεταβυζαντινής Περιόδου αποτελεί μια αξιοσημείωτη εξέλιξη, εάν αναλογιστούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θρησκευτικών μνημείων στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, τα οποία κάποτε κοσμούσαν μοναδικοί θησαυροί, είναι σήμερα βεβηλωμένα και στις πλείστες των περιπτώσεων εντελώς άδεια.
Η ανανέωση του Μνημονίου Συναντίληψης είναι ένα συλλογικό επίτευγμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, μέσω του Υφυπουργού Εξωτερικών Gordon, καθώς και το εμπλεκόμενο προσωπικό του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, τους συναδέλφους σας στο Γραφείο Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Σχέσεων και την αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία, για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωσή τους. Εκφράζω επίσης την εκτίμησή μου προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων, τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, την Κυπριακή Αστυνομία και το Τμήμα Τελωνείων, αντιπρόσωποι των οποίων βρίσκονται μαζί μας σήμερα, για τη σημαντική συνεισφορά τους σε αυτή την κοινή προσπάθεια, καθώς και τους συναδέλφους μου στο Υπουργείο Εξωτερικών και στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Ουάσινγκτον. Οφείλουμε επίσης την ευγνωμοσύνη μας προς την Εκκλησία της Κύπρου, τα πανεπιστήμια, τα μουσεία, σε ακαδημαϊκούς και άτομα που έχουν στηρίξει ενεργά αυτή την προσπάθεια.

Η δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προστασία της μοναδικής αξίας πολιτιστικής της κληρονομιάς παραμένει αταλάντευτη. Η προσέγγιση όλων των διαδοχικών Κυβερνήσεων της Δημοκρατίας ήταν ανέκαθεν μια προσέγγιση περιεκτική ως προς ολόκληρη τη νήσο. Δυστυχώς, η συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική κατοχή πέραν του 1/3 του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν επιτρέπει στις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και την πρόληψη της συνεχιζόμενης λεηλασίας της κληρονομίας της στην περιοχή αυτή.
Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιδιώκει ενεργά την προστασία και τον επαναπατρισμό της λεηλατημένης πολιτιστικής της κληρονομιάς. Για την επίτευξη αυτού του στόχου αναζητούμε ενεργά διμερείς συνεργασίες με άλλα κράτη και την υποστήριξη των διεθνών οργανισμών. Οι ΗΠΑ παραμένουν μία από τις βασικές αγορές έργων τέχνης και κειμηλίων και η ανανέωση αυτού του Μνημονίου εξυπηρετεί ως ένας σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας κατά της λεηλασίας και της παράνομης εμπορίας των κυπριακών αρχαιοτήτων.
Τέλος, επιτρέψτε μου για ακόμη μια φορά να εκφράσω τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη προς την αμερικανική Κυβέρνηση, για τη δέσμευσή της ως προς την προστασία αυτής της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία αποτελεί παράδειγμα της σημαντικής συνεισφοράς αυτού του μικρού νησιού στην κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας».
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Gordon ανέφερε: «Μπορώ να πω κι εγώ ότι είμαι ευχαριστημένος που έχω την ευκαιρία να το κάνω αυτό. Οι διμερείς μας σχέσεις είναι δυνατές, αλλά υποβοηθώντας την Κύπρο σε ένα ζήτημα μεγάλης σημασίας, τόσο για την Κύπρο όσο και για μας, που αφορά στην προστασία της τεράστια πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς σας, είναι κάτι που ενισχύει περαιτέρω την ήδη σθεναρή μας σχέση. Κατά συνέπεια, είμαι όντως πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και συμμετέχω σε αυτό το γεγονός».